| alexandru303 a întrebat:

Cine imi poate spune opinia lui despre budism? Doar pe scurt.
Raspundeti doar daca stiti. Fara comentarii rautacioase ca nu ajung departewinking

Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

LOVW se vede clar ca habar nu ai cei ala budism,in primul rand vorbim de un print care a trait departe de suferintele vieti de zi de zi, ca apoi sa paraseasca luxul in care traia pentru a descoperi suferinta,a descoperi in leac pentru ia,desigur a aflat ca intr o lume corecta nu ar putea exista asa ceva,desigur a aflat ca zeii sunt o inventie umana,el a vorbit despre lipsa dorintelor pamantesti exact ca si iisus,vezi de ce habar nu ai ca si iisus si el aveau si puncte comune,de exemplu iubirea fata de aproapele tau, ideea ca dorintele causeaza suferinta,a trai viata fara a avea dorinte,iisus si el au trait la fel,desigur el nu a promis viata de apoi, nu sa crezut fiul unui zeu, personal cred ca nici iisus nu sa crezut asa ceva, se stie clar ca biblia a fost de multe ori modificata iar iisus nu a scris nimic nici apostoli lui si autori anonimi, ca bun crestina ar fi cazul sa isi iubesti aproapele si sa accepti alte gandiri nu sa judeci pe alti

11 răspunsuri:
| BogdantheDreamer a răspuns:

Iti raspund printr-un citat al lui Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului:
"Dacă cineva este creştin, trebuie să rămână un bun creştin; după cum tot la fel, dacă cineva este budist, să rămână realmente budist, pentru că orice hibridizare provoacă multă confuzie"

Este foarte dificil sa comentezi despre o religie, daca tu esti deja practicant al alteia.

| Teffan a răspuns:

In budism se pune problema suferintei si se vrea o metoda universala prin care aceasta poate fi anihilata complet.
In general budismul dezvaluie lumii niste adevaruri evidente,precum caracterul nefast al "dorintei" si cum aceasta este principala cauza de suferinta in lume,o concluzie la care a ajuns si Schopenhauer.
Buddha a gasit o cale de mijloc,(middle way), dupa ce a experimentat atat hedonismul paroxistic, cat si ascetismul absolut, cu toate acestea pentru mine buddhismul ARE un caracter ascetic pe care nu-l pot urma in vecii vecilor, oricat de roditor ar fi.Caracterul de "sfintenie" de care vorbea Cioran se gaseste atat in budism cat si in crestinism.

Budismul te obliga sa fii lipsit de dorinte si de aspiratii,si,prin sfintenia de care da dovada,viata launtrica este anihilata,persoana fiindu-ti inlocuita cu o umbra prinsa intr-o continuitate fara sentimente,in acel moment de sfintenie, individul traind doar la figurat.
dupa parerea mea.
Pentru unii, budismul functioneaza.
Eu nu vreau sa scap de suferinta, pentru ca nu vad viata lipsita de suferinta.
Suferinta, este imanenta in viata.Prin definitie,sa traiesti inseamna sa suferi,asa dar,haideti sa traim.

Pe de alta parte,din punct de vedere istoric si a importantei practicii spirituale pe care budismul a nascut-o in lume(desi inferioara in complexitate hinduismului,budismul fiind o ruptura din hinduism), il respect foarte mult.

In general, populatiile asiatice au reusit sa se tina departe de ciuma rosie comunista care venea din Europa crestinata.
O societate autonoma, onorabila, in comparatie cu niste tradatori din Imperiul Roman care si-au trimis propriul popor la pogromul crestinesc.

Am un mare respect pentru budism si pentru hinduism.

| LOVW a răspuns:

Păi, e o religie după părerea mea doar o creație a unui om în căutarea lipsei de suferințe, în fața unui smochin care se usca, tare frumos. ( acolo la ei ).
E o religie foarte „înapoiată" pentru că este, serios, toate acestea în fața unui smochin.
Este totul clar :
20. In adevar, insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit, de la facerea lumii, cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot dezvinovati;

21. fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit; ci s-au dedat la gandiri desarte, si inima lor fara pricepere s-a intunecat.

22. S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit;

23. si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare.

25. caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci! Amin.

| Mclaren12 a răspuns (pentru LOVW):

Un crestin zice de budism ca este o religie falsa si inapoiata, tipic laughing

| NGheorghe a răspuns (pentru Mclaren12):

Poate ca te deranjează prezentarea explicațiilor dar poate reusesti sa debitezi ceva argumente... dacă te crezi inteligentos.
Deci,
-Buddha a fugit de acasă, in căutarea celor 4 adevăruri, după ce i s-a născut o fică. Logic era sa nu o facă, dar dacă tot a făcut-o atunci trebuia sa se ocupe cu agricultura sau vânatul si sa ii aducă de haleală. Altfel, cam toți tații care fug de acasă ar trebui considerați budiști din oficiu. Nu te oferi tu de locțiitor de tată budist?
- fica lui Buddha a fost indoctrinată (adică îndobitocită ) cu teoria ( a se citi "minciuna" in loc de "teoria") cum ca s-a născut din flori de nufăr. O minciună arhicunoscută si folosita chiar la noi in Românica, (al naibi tradiție!) doar ca s-a eliminat "nuferii" din zicală deoarece ei nu prea existau pe aceste meleaguri. Pe tine nu te deranjează minciunile? Dar dezorientatii? (Generate de astă religie)
- Buddha după ce a descoperit marele adevăr si Nirvana cea de alinat mintal... ar fi trebuit sa se reantoarcă si sa își bolunzească propria familie, nicidecum să o ia in "altă direcție" si sa se îngrijească de "alți părinți". (In ziua de azi budiști nu scapă de plata pensiilor alimentare oricât ar medita! Ghinion!) S-apoi in ce consta cele 4 mari adevăruri și Nirvana? Pai Nirvana este o stare a minții pe care o atingi dacă renunți la dorințe (conform explicației-teorii numită " 4 adevăruri"). Când cineva mergea la Buddha si ii zicea ca nu atinge Nirvana deși a renunțat la toate dorințele de ani buni (sau chiar zeci de ani!), Buddha replica: tu nu mă prostesti pe mine ...mai caută-te prin creier că sigur ai vreo dorința de care nici nu știi? De fapt chiar asta este prosteală pe față, Buddha însuși creându-le dorința de a se "caută de dorințe" ca sa le dea ocupație.
-budismul nu este o religie ci... doua religii. Jainismul este religia: " daună creată colateral de Buddha"; practic copii părăsiți de părinți lor, părinți ce au trecut de la hinduismul la budism si au fugit de acasă, au creat o noua religie cu motto : sa trăim in curu gol dacă tot nu avem nici ce manca!, jainistii nu cred intr-un zeu sau doi ci in toți zeii. La la câte mii de zeități exista in India, probabil ca ei nici nu se roagă ci visează să facă pipi pe toți zei si pe puterile lor paranormale cu care au cretinizat populația fugară sa creadă in 4 adevăruri. In Europa nu cred ca se poate dezvolta jainismul deoarece statul, vrei nu vrei, ii bagă la case de copii si le da alocație, șomaj, ajutor social.
Budismul rezista deoarece contine 90% teorii din yoga.

| Mclaren12 a răspuns (pentru NGheorghe):

Si mai exact ce incerci sa dovedesti daca expui niste povesti care nu s-au intamplat niciodata? Crestinii sunt indoctrinati sa creada in niste basme si ei zic de alte religii ca sunt false. Asta este esenta a ceea ce am spus. Cu ce ai infirmat tu asta?

| NGheorghe a răspuns (pentru Mclaren12):

Care "poveste" nu s-a întâmplat niciodată? că acuși îți aduc dovezi.

| Mclaren12 a răspuns (pentru NGheorghe):

Ok adu niste dovezi cu Buddha care a abandonat-o pe fiica-sa si a plecat in cautarea celor 4 "adevaruri" laughing

Apropo, nu exista 4 adevaruri, este o alegorie, cel mai probabil se refera la cele 4 elemente din care anticii credeau ca este format Universul.

| Romanul86 a răspuns (pentru NGheorghe):

Sunt mai multe feluri de budism: cel filosofic fără zei hinayana, cel în care sunt zei iar Budha e zeu mahayana.
Budismul hinayana se divide în budismul theravada. Theraveda se divide în Thai Forest Tradition, și Vipassana.
Budismul mahayana se divide în budismul zen în budismul vajrayana sau tantric cel cu lama și budismul pure land.

| alexandru303 explică (pentru Romanul86):

Se vede ca știi multe despre asta! Se vede ca ai citit un pic mai mult. Dar nu raspunsul asta e cel cautat. Tu mi-ai enumerat felurile de budism, eu voiam sa stiu povestea. De exemplu la noi Isus s-a nascut si a inviat, ș.a. Mulțumesc oricum, e o informație utilă!
Mulțumesc!

| AlexContiu a răspuns:

Budismul este una dintre cele mai vechi religii orientale, mai veche decat crestinismul. Budismul nu are o divinitate anume si nu se concentreaza pe un "eu" vesnic, cum ar fi sufletul nemuritor la crestini. Pentru budisti totul este impermanet, schimbator. Chestia asta cu impermanenta e foarte vaga, pentru ca in procesul de reincarnare, existenta omului nu este distrusa complet, faptele sale ( karma ) fiind transmise intr-o alta viata.
Parerea mea e ca in societatea moderna e foarte greu sa fii un budist adevarat. Invatatura lor se bazeaza pe asa numita " trezire " a fiintei, prin care omul se indeparteaza de lumea materiala trecatoare si se dedica complet procesului de atingere a Nirvanei - starea suprema prin care se incheie sirul reincarnarilor.
Una peste alta, budismul este o religie interesanta, dar, personal, eu nu as practica-o, deoarece atunci cand ma raportez la o religie, am nevoie de un Adevar suprem, adica de un Dumnezeu ( este doar parerea mea ).