| Robertofachiru a întrebat:

Credeti ca Dumnezeu are un nume?

Răspuns Câştigător
| EmaS a răspuns:

In Vechiul Testament intalnim mai multe nume ale lui Dumnezeu din care putem sa cunoastem atributele si caracterul Sau.
ELOHIM-Dumnezeul Atotputernic, Dumnezeul Creator, Dumnezeul celor vazute şi nevăzute.
EL ELION-Numele care îl arată ca fiind conducatorul suprem al Universului, El are ultimul cuvânt în privinţa întregului Univers şi, prin urmare şi a vieţii tale.
EL ROI-Dumnezeu care te vede.
EL SHADAI-Cel Atotputernic.
ADONAI-Dumnezeu este Stapan peste toti oamenii si toate lucrurile si deci si voia omului trebuie sa I se supuna.
Iehova Iire-Domnul care poarta de grija.
Iehova Rafa-Dumnezeu care vindeca.

| Asan_Olgun_1980 a răspuns (pentru EmaS):

Sun atribute asa cum afirmi toate cate ai enumerat. Puteai sa pui ''nume'' cu ghilimele :
''In Vechiul Testament intalnim mai multe nume ale lui Dumnezeu din care putem sa cunoastem atributele si caracterul Sau. ''NUME''.

15 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Iti recomand cu multa caldura cartea:,, Doamne, vreau sa Te cunosc.'' Un studiu devotional despre Numele lui Dumnezeu. Kay Arthur.

| MMihai a răspuns:

Nu am stat de vorbă personal cu Dumnezeu, și nu l-am întrebat cum îl cheamă.
Dumnezeu == dominus deus ==stăpânul zeilor = este funcția și ocupația.

| danut a răspuns:

In Biblie scrie ca Dumnezeu are nenumarate nume. Unele au fost scrise de EmaS dar pentru mine nenumarate este sinonim cu infinite totusi uite doua fundamentale, Minunat si EU SUNT.

| AxyTM a răspuns:

Nu stiu ce sa zic. Stiu doar urmatorul lucru:
Dumnezeu este Unul in Fiinta si Intreit in Persoane: Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant.
Pe Dumnezeu Fiul, inainte de intruparea Sa nu il chema Iisus Hristos. Acest nume l-a primit ulterior dupa Nasterea Sa.

| Wøodenpints a răspuns:

Da,îl cheamă Woodenpints.

| AnonimDeOcazie a răspuns (pentru Wøodenpints):

Adică pot să-i zic Aşchiuţă? Sau aşchii, surcele? sau... mă-ta de engleză şi expresiile tale, ce nu au echivalent în limba română.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Da.in scripturi e pomenit YAWH.in scripturi.dar eu ma multumecs cu DOMNUL.

| AnonimDeOcazie a răspuns:

Da.
Are şi CNP.

| AnonimDeOcazie a răspuns:

Prost să fii, noroc că eşti Robert...
Ai întrebat dacă are nume, şi ţi-am răspuns că da.
Oricum, cât de dezaxat trebuie să fii să pui astfel de întrebări?
Presupun că aşa cum eşti tu.
Woodenpint=surcea, aşchie. Asta, ca să ştie şi incultul de tine că poate ai citit pe diagonală comentariul meu.

| Robertofachiru explică:

Acest comentariu foarte apreciat de ceilalti pe forumurile unde se dezbate aceasta problema. M-a pus si pe mine pe ganduri!
Numele celui de sus este Iehova, nu Dumnezeu, in Tatal nostru zice '' Tatal nostru care esti in ceruri sfinteasca-se numele Tau ''? Atunci are si el un nume nu?

Legat de icoane si toate lucrurile desenate si pictate de OM sunt o vrajeala pentru a face si popa bani da? In Biblie zice '' Sa nu te inchini la ceea ce e facut de om, Sa nu te rogi la chip cioplit pentru-ca Tatal se va supara El este gelos.''' poate am gresit citatu dar asa zice acolo.

Dar de ce erau pastori pe camp cu oile in timpul craciunului la pascut? Deci Isus s-a nascut de craciun, pai si atunci ce cautau pastori cu oile iarna? Este o vrajeala, craciunul este in timpul primaverii pana la sfarsitul toamnei...

Cine l-a omorat pe Isus? Nu popii? popii l-au omorat pe Isus nu Irod ala. Popii sunt sarlatani fac bani de pe prostimea oamenilor ca nu stiu adevarul.

Unde scrie in Biblie ca trebuie sa ne facem cruce? Nu scrie niciunde fratilor...


Nu sunt eu autostiutor dar macar zic ce nu cred.


Accept orice pareri si bune si mai putin bune.

Sal.

| Robertofachiru explică:

Http://ro.wikipedia.org/wiki/YHWH se pare ca am primit raspuns la intrebarea mea...

| Asan_Olgun_1980 a răspuns (pentru Robertofachiru):

Din punctul de vedere al traditiei iudaice pronuntia Tetragramei nu mai este cunoscuta astazi.Conform traditiei, in anul 70 e.a., odata cu distrugerea Celui De-Al Doilea Templu si incetarea ritualului specific, pronuntia Numele Divin s-a pierdut.
Tetragrama, numele ebraic autentic al lui Dumnezeu, nu este singurul nume care desemneaza Divinitatea. In conceptia multor comentatori, Tetragrama, provenind in ebraica de la literele iud-hei-vav-hei este una dintre imaginile sub care Dumnezeu le apare oamenilor. In comentariul sau asupra Torei, Rashi spre exemplu explica faptul ca Tetragrama simbolizeaza atributul milei divine, iar numele de E. lohim desemneaza atributul justitiei divine.
Desemnarea Tetragramei drept numele cel mai "intim" al lui Dumnezeu a fost facuta in urma explicatiilor comentatorilor pe marginea versetului biblic din Exodul 3:15 care afirma: "Ze shmi leolam" (Acesta este numele Meu vesnic). Interpretarea clasica a acestui fragment de verset este aceea rezultata prin citirea sa ca "Ze shmi ne'elam" (Acesta este numele Meu ascuns), provenind in limba ebraica de la aceeasi radacina lexicala, ain-lamed-mem.

In conformitate cu aceasta interpretare si cu interdictia de "a lua numele lui Dumnezeu in desert", traditia rabinica a instituit un alt mod de a citi Tetragrama si anume A.donai (in traducere literala Stapanul meu).
Motivul principal pentru care aceasta substitutie s-a produs a fost teama de a nu profana (involuntar) numele sacru al lui Dumnezeu. Restrictiile referitoare la utilizarea numelor divine au multe implicatii: spre exemplu, din punct de vedere halahic (de lege mozaica), pergamente sau chiar foi de hartie continand unul sau mai multe din numele lui Dumnezeu, chiar in transliterare, nu pot fi aruncate, ci trebuie ingropate in cadrul unei ceremonii speciale, in cazul in care nu mai pot sau nu se mai doreste a fi folosite.

Sub forma sa initiala, Tetragrama a fost utilizata din timpurile lui Moshe (patriarhii L-au cunoscut pe Dumnezeu prin alte nume, cum ar fi acela de E. lohim sau E.l Shadai) si pana dupa Distrugerea Primului Templu din Ierusalim (586 i.e.a.). Numele era utilizat cu precadere in cadrul ritualului Templului, cum ar fi de exemplu serviciile divine zilnice insotite sau nu de sacrificii animale. Dupa intoarcerea evreilor din exilul babilonian, pronuntia Tetragramei a "migrat" incet dar sigur catre numele de A.donai. Apoi, in decursul istoriei, chiar si acest nume a fost inlocuit cu Hasem (literal, Numele), care este utilizat si in ziua de astazi. Cam tot in perioada de sfarsit al exilului si de inceput al Primului Templu (cca. sec. 4-3 i.e.a.), pronuntia exacta a Tetragramei s-a pierdut. Ceea ce se stie cu certitudine este ca nici una dintre transliterarile uzuale nu reflecta pronuntia initiala, cea adevarata. Practic, modul exact de a pronunta iud-hei-vav-hei nu mai este cunoscut.
In forma scrisa, Tetragrama iud-hei-vav-hei a fost inlocuita treptat, incepand cu scrieri din secolul 3 e.a., cu o contractie sub forma iud-iud. In multe din scrierile ulterioare, precum si in utilizarea de astazi din cartile de rugaciuni, numele de iud-iud (pronuntat de asemenea A.donai sau Hashem) este omni-prezent, cu exceptii aproape nesemnificative.

O atentie speciala trebuie acordata unei distinctii care adesea "scapa" necunoscatorilor de ebraica. In Tora si de asemenea si in scrierile profetilor, exista si un alt nume al lui Dumnezeu, o alta Tetragrama, compusa din aceleasi patru litere ebraice iud-hei-vav-hei. Acest nume, vocalizat insa diferit conform traditiei iudaice, este citit E. lohim.

In diverse alte confesiuni, in marea lor majoritate crestine, Tetragrama a fost vocalizata diferit, cu pronuntii variind de la Iehova la Iahve, YHWH (transliterare aproximativa a literelor ebraice iud-hei-vav-hei) sau chiar Iabe. Aceste pronuntii sunt insa straine iudaismului si traditiei mozaice.

| sabin89 a răspuns (pentru Asan_Olgun_1980):

Si cum s-a ajuns da la Tetragrama la Domnul?

| Robertofachiru explică:

Traiesti in ceata si in dorinta de ai sponsoriza pe popi...sincer imi pare rau pentru tine.

Întrebări similare