anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum va explicati inchiarea la moastele sfintilor cum se practica in zilele noastre cand Sf. Apostol Petru spune "Scoalaate si eu sunt OM, si chiar ingerul lui Dumnezeu spune " Ferestete sa faci una ca asta"? Sau poate moastele sfintilor carora li se inchina crestinii in ziua de azi sunt mai sfinti decat Sf Petru si ingerul Domnului?!

... Când era să intre Petru, Corneliu, care-i ieşise înainte, s-a aruncat la picioarele lui, şi i s-a închinat.
Dar Petru l-a ridicat, şi a zis: "Scoală-te, şi eu sunt om!"
Fapte 10:25, 26

Şi m-am aruncat la picioarele lui ca să mă închin lui. Dar el mi-a zis: "Fereşte-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un împreună slujitor cu tine şi cu fraţii tăi, care păstrează mărturia lui Isus. Lui Dumnezeu închină-te! (Căci mărturia lui Isus este duhul prorociei.")
Apocalipsa 19:10, 11

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

Cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, La mulţi ani şi sărbători fericite!

48 răspunsuri:
| cuib a răspuns (pentru milan9):

Pt a-mi reduce riscul de a veni cu o idee preconceputa, vin cu mai putine cuvinte de la mine si mai multe din dictionare/biblie:
Spui ca este vorba de confuzie intre inchinare si cinstire, recunosc ca nu ma duce bibilica sa fac diferenta intre aceste cuvinte, dar pentru asta exista dictionar explicativ roma care zice:
#1. CINSTÍ, cinstesc, vb. IV. Tranz. 1. A respecta, a onora, a prețui pe cineva sau ceva; a da cuiva cinstea cuvenită. 2. (Pop.) A face cuiva un dar, un cadou; a da cuiva un bacșiș. 3. (Fam.) A ospăta, a trata (cu băutură); a plăti consumația cuiva ♦ A închina, a bea în onoarea cuiva sau a ceva. ♦ Refl. A bea o băutură alcoolică. Ne-am cinstit cu o țuică. – Din sl. čĩstiti.
#2. ÎNCHINÁ, închín, vb. I. 1. Refl. A-și manifesta evlavia către divinitate prin practici religioase, specifice fiecărui cult. ♦ (În biserica creștină) A-și face semnul crucii; p. ext. a se ruga.
Spui ca nu se saruta moastele, iti dau dreptate si am scris mai sus cum ca enoriasii saruta chivotul/cutia in care sunt moastele sfintilor, daca refuzi sa accepti ca se saruta acel chivot, si se fac cel putin 3 cruci in dreptul lui tind sa cred ca n-ai vazut un astfel de ritual nici la televizor macar, caci la televizorul la care ma uit eu, in general la Pro TV, arata exact ceea ce scrie in dreptul cuvantului "inchina" din DEX-ul roman.

| cuib a răspuns (pentru milan9):

Desi eram pe punctul de a te contrazice din exemplele ce le-ai dat tu in iacov si corniteni, iti dau dreptate ca mijlocitori putem fi numiti si noi din ce-am gasit in 1 Tim. 2:1 "Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii".

| LegionarulRoman a răspuns (pentru cuib):

Cel mai iubit apostol al lui Iisus a fost Ioan.Petru in crestinism are mare valoare pentru biserica romano-catolica, cu papa-n frunte care se cred urmasii lui PEtru, care nu a calcat niciodata in Roma! Dupa parerea mea, de exemplu Sf. Nicolae e mai important decat Sf.Petru(desi n-ar fi trebuit sa zic asta deorece toti sunt la fel de importanti). Si apropo, denominatile religioase gen penticostali, martorii etc nu au sfinti! Deci, ei nu recunosc nici nul din Sinoade!

| LegionarulRoman a răspuns (pentru cuib):

Eu cand ma inchin la Cuvioasa Parascheva ma rog ei ca sa mijloceasca ea in fata Domnului! Stim ca Cuvioasa Parascheva e sfanta, dar noi oamenii nu suntem, deci rugaciunile noastre sunt mai bine "auzite" de Domnul cu un mijlocitor care stim ca este Sfant!

| LegionarulRoman a răspuns (pentru cuib):

Raspunsul lui "milan9 " e complet si foarte bun. Si noi ca oameni ne puteam ruga pentru alti oameni, insa aici intervine evlavia si trairea din timpul rugaciunii.De asta depinde ca Dumnezeu sa "o auda"! Si recomand sa te rogi si tu pentru alti oamenii, persoane iubite etc. apropo, sfintii cand se rugau se rugau pentru toata lumea, aci dupa spusele unui sfantbig grinumnezeu mai tine aceasta lume pentru rugaciunile dreptilor, atat din cer cat si de pe pamant.

| cuib a răspuns (pentru LegionarulRoman):

Sunt recunoscuti cei din Biblie, singura carte careia i se spune Sfanta Scriptura si Cuvantul Lui Dumnezeu. Diferenta este ca ei nu li se inchina, nu ii sarbatoresc, nu ii venereaza. Sfantul a fost, tot respectul pentru cum a slujit el in viata lui, rasplata o are in cer de la Domnul Isus Hristos. Cum in viata nu au acceptat sa li inchine sau sa li se aduca omagii pentru ca sunt sfinti, se respecta asta si dupa moarte. Vino cu argumente din Biblia crestin ortodoxa in care scrie ceva de activitatile care le vedem noi in zilele nostre la moastele sfintilor.
Intr-adevar Ioan a fost ucenicul iubit a-L Domnului Isus, cand am spus eu ca pe temelia lui Petru s-a zidit biserica, sau cum am scris..stii tu mai bine, m-am inspirat din Matei 16:18 ..Eu îţi spun: tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui. Ce spui tu despre biserica romano catolica este adevarat, dar nu poti nega adevarul din Cuvantul Domnului.
Oricum ideea era cu totul alta, nu daca ii recunosc celelalte religii sau nu, ci de ce se incalca o porunca a Lui Dumnezeu inchinandu-se la moastele unor oameni, fie ei si sfinti.
Craciun Fericit alaturi de cei dragi happy

| milan9 a răspuns (pentru cuib):

Nu este nevoie să te cantonezi în probleme de lingvistică şi lexicologie. Pur şi simplu, rugăciunea "ÎN NUMELE ALTOR PERSOANE" înseamnă, "pentru alte persoane", în beneficiul altor persoane. Asta POT face sfinţii pentru noi. Ne spune Biblia! (Apocalipsa VIII, 3-4; Apocalipsa V, 8; Iacov cap.5, 16; II Corinteni, V, 20; I Tim 2, 1; Coloseni IV, 12; Coloseni, I, 9; Etc... )

| milan9 a răspuns (pentru cuib):

"Unde ai gasit scris că un sfânt mort se roagă şi mijloceste pentru cineva?" După cum bănuesc că ştiai deja, sufletul nu moare odată cu trupul, ci îşi continuă existenţa "dincolo".

Dacă "sfinţii" pot avea rolul de mijlocitori cât timp sufletul lor este aici în lume, de ce nu ar pute face acelaşi lucru "dincolo", atât timp cât sufletul lor îşi păstrează... integritatea şi iubirea faţă de semeni? Dă-mi un motiv! Iată rolul lor de mijlocitori mai întâi în "lume":

- „În numele lui Hristos, aşadar, ne înfăţişăm ca MIJLOCITORI, ca şi cum Însuşi Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcaţi-vă cu Dumnezeu!" (II Corinteni, V, 20)

- "Vă îmbrăţişează Epafras, care este dintre voi, rob al lui Iisus Hristos, pururea luptând pentru voi în rugăciunile sale, ca să staţi desăvârşiţi şi plini de tot ce este voinţa lui Dumnezeu." (Coloseni, IV, 12).

- „De aceea şi noi, din ziua în care am auzit aceasta, nu încetăm să ne rugăm pentru voi şi să cerem să vă umpleţi de cunoaşterea voii Lui, întru toată înţelepciunea şi priceperea duhovnicească" (Coloseni, I, 9)

| milan9 a răspuns (pentru cuib):

Apoi, prin extrapolare, (dar şi cu argumente scripturistice) iată rolul lor de MIJLOCITORI şi prin sufletele lor, în lumea "de dincolo":

- „Şi a venit un alt înger şi a stat la altar, având cădelniţă de aur, şi i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINŢILOR (fiind în lumea "de dincolo", este vorba de sufletele lor), pe altarul de aur dinaintea tronului. Şi fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor." (Apocalipsa, VIII, 3-4)

- "Şi când a luat cartea, cele patru fiinţe şi cei douăzeci şi patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută şi cupe de aur pline cu tămâie care sunt RUGĂCIUNILE SFINŢILOR (fiind în lumea "de dincolo", este vorba de sufletele lor)." Apocalipsa 5, 8.

| milan9 a răspuns (pentru cuib):

"ÎNCHINÁ, închín, vb. I. 1. Refl. A-și manifesta evlavia către divinitate..."

Fii şi tu un om rezonabil, adică mai "destupat" un pic. happy Trecând peste faptul că dicţionarele în general sunt editate de profesori, dar nu cu specializări exhaustive (nicidecum teologi), ar fi câteva lucruri de menţionat:

1). Fără a ne încurca în termeni (pentru că multe probleme, nici măcar lingviştii între ei nu le mai scot la capăt), tu chiar crezi că oamenii îl confundă pe Sf. Gheorghe (al cărui trup a murit şi a putrezit), crezi că îl confundă cu Dumnezeu? De ce nu îi zic "dumnezeu" atunci, acelui sfânt? (!) Clar, deci ai înţeles! Pentru că nu-i confundă pe sfânţi cu Dumnezeu...

| milan9 a răspuns (pentru cuib):

"dacă refuzi să accepţi că se sărută acel chivot, şi se fac cel putin 3 cruci în dreptul lui..."

2). De ce fac semnul crucii? Hmm! Grea dilemă! M-ai pus în încurcătură! Bine, glumesc happy, este foarte simplu! Este normal să eziţi, pentru că neoprotestanţii, în toată varietatea lor, nu-şi fac semnul crucii, şi apoi este normal să nu ştie ce este cu el, cu ce se mănâncă... ORICE ACT LEGAT DE CREDINŢĂ este legat de Dumnezeu, şi indirect, de cruce ca simbol al credinţei şi al puterii Lui! E ca atunci când, omul simplu dar modest, poate să facă cruce când vede soarele pentru o nouă zi dimineaţa. Asta nu înseamnă, "Doamne fereşte" că s-ar închina la soare! Ci se gândeşte la Creatorul său, care i-a mai dat încă o nouă zi în viaţa sa!

La fel este şi cu sfinţii. Când un credincios face cruce, el asociază TOT ce este legat de acel sfânt, cu slujirea lui faţă de Creator! Ştie că sfântul n-ar fi fost nimic fără Creatorul său, dar şi că darul facerii de minuni (în care crede), sfântul nu l-ar fi avut fără Creatorul său!

O problemă ar fi fost ştii când? Dacă nu şi-ar fi făcut cruce! Dacă nu ar fi asociat puterea, harul sfântului (primit de la Dumnezeu) cu Dăruitorul harului (legătură, asociere făcută prin cruce- care este ea însăşi, prin intersectarea ei, un simbol de legătură, a "orizontului" cu "transcendentul"). Crucea nu este altceva decât "aducerea lui Dumnezeu în discuţie", fără a-L confunda, "Doamne fereşte", cu creatura!

| danay72 a răspuns:

In Biblie nu apare nici unde ca trebuie sa ne inchinam la moaste.Ba,mai mult Dumnezeu condamna pe oricine se inchina la altceva in afara de El. Exod20:4,5

| milan9 a răspuns (pentru danay72):

Citeşte şi mesajele de mai sus, dar pentru a nu fi tendenţioşi în mod gratuit de sărbători, nu este vorba de nici o închinare, ci doar de cinstire, respect, onorare sfinţilor, a modelelor lor de viaţă!

Citeşte mai sus 1). 2). (şi urmează 3. ) happy S-ar putea să clarifice problema... Măcar parţial...

| cuib a răspuns (pentru milan9):

O intrebare offtopic pentru milan9
Ce parere ai despre musulmani, vor fi ei alaturi de crestini dupa moarte sau nu, caci si ei il cinstesc pe Mohamed, ii aduc onoare si daca i-ar avea moastele probabil ar fi mai "imbulziti" decat romanii ce se calca in picioare la propriu happy?

| milan9 a răspuns (pentru cuib):

Nu ştiu, probabil de aceea nu s-au păstrat rămăşiţele lui. La fanatismul islamiştilor, s-ar fi călcat în picioare... happy

Pentru religia lor, ei sunt foarte credincioşi. Şi din fericire pentru, vor avea circumstanţe atenuante în faptul că NU AU AVUT OCAZIA DE A CUNOAŞTE în mod concret pe Hristos şi Biserica ("participarea" divinului, prin învăţătura şi harul transmise ei). Dar în mod sigur, chiar dacă, prin anumite circumstanţe atenuante, vor junge şi ei acolo, oricum, nu le vor avea pe cele 72... happy

| RisenLight a răspuns (pentru cuib):

In primul rand multumesc pentru urari si iti doresc si eu la randul meu sanatate numai bine si cat mai multe clipe de bunastare alaturi de persoanele dragi tie.
Apoi revenind la vesnica problema a sfintilor o sa incerc sa nu iti vorbesc pe tonuri ostentative ca alti useri.
In primul rand la Matei in capitolul 4 nu exista fraza:Căci este UN SINGUR DUMNEZEU şi este UN SINGUR MIJLOCITOR între Dumnezeu şi oameni: Omul Iisus Hristos, care S-a dat pe Sine Însuşi ca preţ de răscumpărare pentru toţi.
Poate ai o alta Biblie... dar in Biblia Ortodoxa asa ceva nu exista in concluzie nu e dovedit.Crede-ma ca am cautat in tot capitolul 4 in partea ispitirii Mantuitorului si nu exista aceasta fraza si mai ales partea in care spui ca este un singur mediator intre om si Dumnezeu.
Alege-ti cu grija versetele si ai grija sa le folosesti potrivit.
Versetul de la Timotei exista si are dreptate.Cred personal ca afirmatia acestui verset desii este cuprinsa canonic in Biblie nu cuprinde intru totul ceea ce vrea sa spuna.Precum stim ca Maica Domnului mijloceste pentru oameni inaintea Fiului Sau Dumnezeu Fiul asa stim de asemenea ca si sfintilor carora ne rugam cer ajutorul lui Dumnezeu pentru noi, aceasta fiind la fel tot o mijlocire. Faptul ca acolo scrie ca exista doar un mijlocitor intre Dumnezeu si oameni se refera la cel mai mare dintre ei, insa totusi nu cuprinde adevaratul inteles al cuvantului mijlocitor si personal cred si stiu ca nu sunt singurul care crede ca aceasta afirmatie din Biblie nu este perfect cuprinzatoare, deoarece exclude pe ceilalti mediatorii intre Dumnezeu si Oameni. Revenind la citat el se poate interpreta astfel :Mantuitorul are cea mai mare putere de mijlocitor intre persoanele treimice si oameni pentru ca rastignindu-se de voie a reusit sa impace lumea cu Dumnezeu din nou.
Crestinul poate staruii in rugaciune infinit de mult, cat doreste el ajungand chiar la desavarsirea sfinteniei insa in cazul in care ne inchinam sfintilor cerandu-le ajutorul este ca si cum un prieten te-ar ajuta sa termini o anumita sarcina contribuind cu cate putin si el. Orice om poate ajunge la sfintenie insa cand ne inchinam la moastele sfintilor ne inchinam la oameni care au ajuns cu mult timp la acest stadiu inaintea noastra si care si-au luat plata in cer si fericire si lauda vesnica pentru ca aici avand parte de umilinte si smerenie in viata de apoi Dumnezeu ii fericeste cu laudele pe care sfintii le-au castigat prin smerenia lor.
Duhul Sfant vine spre ajutor cresinilor (citatul era adresat apostolilor daca nu stiai ) invatandu-i si luminandu-i la vreme de nevoie.Insa la fel Duhul Sfant vine in ajutorul nostru la fel ca sfintii prin ale caror rugaciuni Dumnezeu isi arata mila fata de noi (totusi Duhul Sfant are un mai mare ajutor si influenta decat Sfintii deoarece este Dumnezeu Adevarat )
Nu am scris citatea argumentative pentru ca la inceput am considerat ca esti ateu, iar ateii nu pot fi lecuiti cu lucruri in care nu cred.
Singura cale prin care inchizi gura ateului ( ia aminte ) este sa ii arati ca se contrazice in vorbele sale. Adica faptul ca sustine ceva care la randul lui se contrazice insusi.Ateul nu poate fi indreptat prin citatele Bibliei in care si asa nu cred. Trebuie sa ii abordezi pe cale rationala aceasta fiind singura pe care o cred credibila.Deci daca doresti citate argumentative voi fi bucuros sa ti le ofer.
Inca odata multumesc pentru urari si iti doresc si eu multa sanatate bucurie si iubire. Toate cele bune big grin

| RisenLight a răspuns (pentru milan9):

Imi place un om cu astfel de cunostinte...Ai respecul meu.Nu cred, personal cel putin, ca orice om poate da astfel de raspunsuri (le-am citit si pe celelalte).
Felicitari.
Personal cred ca esti cu mult peste multe din raspunsurile mele.

| TreborIerdna a răspuns:

Paganism