| Inferno a întrebat:

Daca ne botezam copiii exista riscul,ca in viitor,sa fim acuzati chiar de ei, pe motiv ca nu ar fi vrut sa fie botezati, daca nu ii botezam,iar exista riscul sa nu reproseze acest lucru in viitor,pe motiv ca ar fi vrut sa fie botezati.

Tinand cont de aceste lucruri,nu credeti ca cel mai corect si intelept lucru ar fi sa dam cu banul inainte sa ne botezam sau nu copiii? Daca e pajura il botezam, daca e cap nu-l botezam.

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

Pot să-ţi dau exemplu de 10000 de lucruri pe care părinţii le organizează în programul de formare şi creştere al copiilor (înainte de acordul acestora), şi ar fi o ipocrizie a mea dacă aş veni să spun că părinţii n-ar trebui să-l înveţe pe copil să vorbească, să meargă în picioare, să se îmbrace, etc, până ce eventual copilul nu-şi va da verbal acordul!
Şi Dumnezeu la fel cu darul vieţii, ar trebui oare "să aştepte" până când copilul îşi va da verbal acordul?

Si viata omului dar si harul primit la botez reprezinta DARURI ale lui Dumnezeu. Ele vin ca binecuvantari si nu ca forme de presiune…

17 răspunsuri:
| Filip23 a răspuns:

La atei nu prea e cap.

Vai de copii vostri, botezati sau nebotezati.

| Holiday a răspuns (pentru Filip23):

"Vai de copii vostri, botezati sau nebotezati.'

Asa e, foarte rau este de copiii din tarile unde religia a inceput sa devina istorie. laughing Vai de capul lor, ce lucruri importante ca linsul mostelor, facutul de cruci, statul in genunchi, cotizatul la biserici, bolborositul de rugaciuni si multe altele rateaza, si pentru ce? Pentru minciuna religioasa privind viata eterna. Deja ii compatimesc... laughing

In lipsa de altceva, ce sa faci si tu, mai bagi cate o insulta sau o amenintare....Nu prea te inspira zeul tau...laughing



| Filip23 a răspuns (pentru Holiday):

Daca nu vezi omul mai departe de mormant, e de asteptat sa nu intelegi sensul crucii sau al statului in genunchi sau al rugaciunii.
Oricat de indopat ti-ar fi copilul nu vei sti daca este si fericit, insa vei sti sigur ca i-ai oferit intunericul etern la sfarsitul vietii sale.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Holiday):

Taci mai ca toate acele lucruri mentionate de tine "ie" benefice. Oamenii de stiinta au descoperit ca asa ceva este benefic omului.

(desigur, tot timpul "oamenii de stiinta au descoperit ca" fara sa prezentam detalii pentru ca stim si noi ca afirmatiile respective sunt fie eronate, fie scoase din context, fie lipsite de dovezi. Dar trecem peste aceste detalii minore)

Sa-ti dau niste exemple :

1 - Daca esti bolnav si ai luat medicamente, daca te rogi, dupa un timp o sa te faci bine ca prin minune
2 - Daca esti luat de apa si stii sa inoti ca toporul, cand vine salvamarul si tu iti faci cruce, o sa iesi din apa in mod miraculos.
3 - S-a dovedit stiintific ca persoanele care ling cadavre (pardon, moaste) sunt mai sceptice si mai inteligente decat cele care nu fac asa ceva.

| Holiday a răspuns (pentru Filip23):

Interesanta teorie mai aveti cu viata voastra eterna: "stai in bezna (ignoranta) toata viata ca dupa moarte vi se aprinde "becul".

Cat de complicat poate sa fie de nu intelegi ca mori si gata? Nu te chinui sa-mi raspunzi la intrebarea asta, stiu ca e greu de acceptat pentru unii...

| spaghetty a răspuns (pentru anonim_4396):

LOL. Minciuni mai mari nu am auzit in viata mea. Omule tot respectul. Era sa ma pacalesti. laughing)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

| Narcis2007 a răspuns:

Eu nu am nimic cu botezul, pentru mine e doar o baie simbolica si nu inteleg de ce un copil ar reprosa parintilor ca e botezat/nebotezat

| Mădă0611 a răspuns:

Botezul nu conteaza chiar deloc, daca redevii ateu, e doar o balaceala in apa rece la pret de calda, indocrinarea e baiul, cu sau fara botez, parintii o sa isi indocrineze copii, "spre binele lor", asa cum e cu bratara din ata rosie, pe care si unii adulti o poarta, sau chiar ideea ca "raceala" e cauzata doar de frig, idei transmise din generatie in generatie cu speranta ca cel avizat sa fie ocolit de rele.

| milan9 a răspuns:

Dar ce spui de faptul ca pruncii evreilor erau circumcisi ("taiati imprejur") in numele Legamantului cu Dumnezeu.
Aceasta era intrarea in acel Legamant al promisiunilor divine...

| Holiday a răspuns (pentru milan9):

"Dar ce spui de faptul ca pruncii evreilor erau circumcisi"

Nu e singura mutilare pe motive religioase prezenta in istorie. O prostie, evident.

| sublime89 a răspuns:

N-as vrea sa fac asta. Adica ar insemna ca sunt 50% sanse sa iasa pajura, ceea ce ar fi inacceptabil.

| Alphawolf a răspuns:

Daca copilul meu o sa ajunga sa gandeasca asa defect, iar eu o sa fiu incapabil sa ma "disculp", chiar ca merit sa fiu acuzat.

| Exilee a răspuns:

Pai, daca-i cresti cum trebuie, le oferi o educatie foarte buna, categoric nu-ti vor reprosa nimic.

| DarkAndDreary a răspuns:

Saaaaau...Ii lasam sa mai creasca si-i lasam sa aleaga ce vor prezentandu-le situatia intr-un mod obiectiv.

| AdrianDihoricescu a răspuns:

Cât de probabil este ca un copil crescut într-o familie necredincioasă să ajungă să-şi tragă la răspundere parinţii pentru lipsa botezului.

Să presupunem totuşi că se poate întâmpla, ca undeva la 18-19 ani să dorească să urmeze credinţa creştină, şi să-ţi facă un fel de reproş, însă dacă e destul de capabil să îşi aleagă religia e destul de capabl să înţeleagă de ce nu au dorit părinţii ca el să fie botezat. Nu cred că un ţânc de 13 ani, o să stea să le facă morală părinţilor, pentru asemenea treburi, decât dacă n-are altceva mai bun de făcut, ca să-şi vadă de şcoală, să se bucure de tinereţe, să se distreze cu prietenii.

Astfel consider riscul poate fi neglijat, şi prefer să îmi facă reproş că nu l-am botezat decât că l-am ţinut nemâncat, îmbrăcat în zdrenţe, batut cu regulariate, ţipat, ş.a.m.d

Totuşi, dacă ar trebui sau nu "să-l botezăm", asta e mai complicat. Căci sunt doi părinţi. Şi depinde ce are prioritate pentru tine. Când sunt 2 părinţi necredincioşi e simplu, când sunt 2 parinţi credincioşi nici nu există discuţia, dar când un părinte e credincios şi unul nu, atunci cum e bine să procedezi?

Personal, de-ar fi ca soţia să fie credincioasă, şi ar dori ca bebelu să fie botezat, nu cred că m-aş împotrivi. Pentru că, respectivele mele convingeri, ar intra în conflict cu armonia familiei, adică o idee ar intra în conflict cu armonia vieţii mele. Din moment ce m-am căsătorit sau am ales să fac un copil cu o persoană credincioasă, mi-am asumat şi responsabilitatea unei astfel de abordări. N-ar însemna că nu consider în continuare că botezul e un ritual fără sens, însă n-aş merge până acolo încât să-mi distrug relaţia cu persoana iubită.

Pe viitor, sunt destule "pârghii" pe care le pot folosi pentru a-i ţine copilului mintea deschisă, iar fiind totuşi şi o parte din mine, aş avea convingerea că are să fie destul de isteţ încât să-şi dea seama de ce am făcut ce am făcut, şi să privească la rândul lui problema credinţei cu scepticism.

| AnotherOne02 a răspuns:

De mici suntem botezati deci suntem practc "marcati" si obligati sa urmam o religie pe car noi poate nu o dorim...

| milan9 a răspuns (pentru AnotherOne02):

Pot să-ţi dau exemplu de 10000 de lucruri pe care părinţii le organizează în programul de formare şi creştere al copiilor (înainte de acordul acestora), şi ar fi o ipocrizie a mea dacă aş veni să spun că părinţii n-ar trebui să-l înveţe pe copil să vorbească, să meargă în picioare, să se îmbrace, etc, până ce eventual copilul nu-şi va da verbal acordul!
Şi Dumnezeu la fel cu darul vieţii, ar trebui oare "să aştepte" până când copilul îşi va da verbal acordul?

Si viata omului dar si harul primit la botez reprezinta DARURI ale lui Dumnezeu. Ele vin ca binecuvantari si nu ca forme de presiune…

| Gabi3021 a răspuns:

Pentru tine oricum nu e recomandat sa faci vreun copil.