| Antisistem11 a întrebat:

De ce cartea lui enoh nu a fost inclusă în canonul biblic?

3 răspunsuri:
| mODIN a răspuns:

A fost, doar ca nu in toate formele de crestinism.
Am citit ca nu e inclusa, pentru ca Enoh ar fi train inainte de potop, deci nu avea cum sa se pastreze scrierea dupa acesta. Cumva ar contrazice ordinea evenimentelor din Biblie daca ar fi considerata ca fiind canonica.

| RAY a răspuns:

Că ăștia cred că Iisus a scris in romana toată Biblia iar cartea aia e in Armanica de asta nu a fost inclusă

| anonimg a răspuns:

Cu siguranță că au existat foarte multe cărți ce descriau evenimente biblice atât din Vechiul Testament cât și din Noul Testament.
Ioan 21:25: "Mai sunt multe alte lucruri pe care le-a făcut Isus, care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că nici chiar în lumea aceasta n-ar fi putut încăpea cărţile care s-ar fi scris. Amin."
În afară de ce spune Ioan, cu siguranță că au fost mulți autori care au scris despre Dumnezeu. Și poate că și scrierile lor au fost inspirate de Dumnezeu. Dar altele nu au fost inspirate de Dumnezeu.
Sunt anumite criterii, condiții pe care o scriere sfântă să fie canonizată. Nu le știu pe toate. Nici măcar nu am citit acea "Carte a lui Enoh" sau altele de felul acesta.
Știu doar un singur lucru (criteriu) extrem de important, și anume: o carte nu trebuie să contrazică pe alta.
Nu am citit această "Carte a lui Enoh" și niciuna asemenea ei extra biblică. Dar din ce am auzit este că ea este folosită de atei -și nu numai - ca să dărâme celelalte cărți canonice. Acest lucru nu este de la Dumnezeu; și deci o astfel de carte nu poate fi inspirată de Dumnezeu, chiar dacă în ea ar fi descrise minuni ale lui Dumnezeu. Dacă diavolul a încercat să înșele pe Mântuitorul chiar și cu cărțile canonice, cu cât mai ușor poate să înșele pe cei necredincioși cu cărțile necanonice.

Pe de altă parte, Biblia este Cuvântul scris al lui Dumnezeu. Nu lucrarea unui om sau altuia trebuie judecată. În Biblie Dumnezeu a lăsat tot ce este nevoie pentru mântuirea noastră.
Mulți spun că Biblia se contrazice; dar aceasta o spune cei neștiutori. Vechiul și Noul Testament nu se contrazic. Ci împreună descoperă caracterul lui Dumnezeu. În Vechiul Testament Dumnezeu spune despre Sine: "Eu sunt Domnul; Eu nu Mă schimb." Iar în Noul Testament apostolul Iacov spune că "Dumnezeu este Același și ieri, și azi și în veac".

De asemenea, eu cred (și este părere personală) că apostolul Pavel în zeci de ani de lucrare misionară, cred că a scris mai multe epistole, scrisori către biserici decât sunt ele în Biblie. Nu știm de ce Dumnezeu a îngăduit ca să păstreze doar unele spre canonizare, și altele le-a lăsat să se piardă.
În Vechiul Testament găsim scris că prima carte a profetului Ieremia a fost arsă. Apoi Dumnezeu i-a spus să o scrie încăodată.
Doar în veșnicie Dumnezeu ne va spune de ce a îngăduit ca unele cărți să fie canonizate și altele să nu fie. Nu trebuie să facem din acest lucru un cârlig în care să ne agățăm necredința. Dumnezeu nu înlătură posibilitatea aceasta. Avem suficiente dovezi în care să ne încredem în Dumnezeu. Isus spune că chiar și dacă ar veni Moise să le vorbească necredincioșilor, ei tot nu l-ar crede. Tot așa și cu cărțile necanonice: chiar dacă ar fi introduse printre cele canonice, cei care nu vor să se încreadă în Dumnezeu, ei tot nu se vor încrede. Și chiar există cărți necanonice introduse în Biblie printre cele canonice.