| Superior a întrebat:

De ce pacatuim pana si cu gandul? Adica eu am gandit asa : Gandurile/poftele necurate/pacatoase sunt roade ale mintii noaste,concepute de o parte a creierului infulentata de sentimene. Insa,partea constienta care controleaza totul are puterea de a indeplini acea dorinta sau nu (ex uciderea cuiva din ura). Practic,e imposibil ca unui om sa nu-i treaca sa faca ceva care ar fi pacat, in orice minut.

17 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Gandul si fapta sunt in stransa legatura. Nu exista fapta care sa nu aiba un gand mai intai. Acelasi lucru e valabil si pentru faptele bune.

| VelaJohnny a răspuns:

Sunt sigur ca tu controlezi gandurile, nu ele pe tinewinking. Nu te obliga mintea sa te gandesti la ceea ce tu nu vrei. In rest ai dreptate. Auto-controlul e secretul, si o constiinta bine instruita.

| Coconutz a răspuns (pentru VelaJohnny):

Te pun sa te gandesti la o rezolvare a unei probleme matematice si apoi fix cand iti este lumea mai draga iti arunc o vipera in brate. Zi si mie apoi cum iti controlezi tu gandurile si rezolvi problema.

Probabil o sa vi se para stupid exemplul dar noi ca animale avem emotii primordiale precum frica. E foarte greu si deloc indicat sa suprimi aceste emotii care asigura supravietuirea.

Gandurile sunt rezultatat al procesului de gandire, iar acest proces este si voluntar si involuntar.

| VelaJohnny a răspuns (pentru Coconutz):

Bun, eu ma refeream la o minte lucida, nu la una panicata, deprimata etc. Greseala mea e ca nu am fost suficient de concret, te-as fi scutit de timpul care ti-a luat sa-mi lasi raspunsul, si de timpul care imi ia mie acum sa iti raspund tiewinking.

| Coconutz a răspuns (pentru VelaJohnny):

O minte lucida este capabila de panica. Ti-am zis odata ca frica este o emotie de baza iar panica este un val de frica ce vine deodata.
Poti sa dai cate "winking " doresti, si sa faci pe interesantul pana te plictisesti. Vorbesti fara sa intelegi anumite chestii simple. Greseala nu e ca nu ai fost suficient de concret ci ca ai comentat fara sa ai o intelegere asupra subiectului care il abordezi.

| VelaJohnny a răspuns (pentru Coconutz):

Pe bune? straight face Tu nu ma intelegi pe mine. Am spus ca esti capabil sa iti controlezi gandurile, nu este peste limita ta, dar n-am precizat ca exista situatii cand e greu sa iti iei gandul de la un anumit lucru, cum am zis, cand esti panicat sau deprimat. Am spus, o minte lucida poate sa controleze gandurile, insa una deprimata mai greu. Nu am spus nicaieri ca nu poti fi si lucid, si panicat. Prin „minte lucida" m-am referit la una relaxata, nu incordata. Sper ca iti e clar la ce m-am referit, si spune-mi daca gresesc undeva. La exprimare, da, vad ca nu ti-a fost usor sa intelegi despre ce e vorba, si o fi greseala mea.

| Coconutz a răspuns (pentru VelaJohnny):

Cred ca te-am inteles, dar e putin greu s-a spus ca o minte lucide isi poate controla gandurile.
Ce-a mai lucida persoana tot va avea ganduri perverse cand vede o femeie superba pe strada, ganduri ce exprima frica cand e pus in fata unui pericol, ganduri ce exprima fericire cand i se intampla ceva bun.

Exprimarea ta a fost cam libera: " Nu te obliga mintea sa te gandesti la ceea ce tu nu vrei.

Am spus ca esti capabil sa iti controlezi gandurile, nu este peste limita ta.

Am spus, o minte lucida poate sa controleze gandurile
"
Si intr-o oarecare masura sunt de acord, o minte antrenata poate suprima anumite ganduri. Acest lucru ii ofera control limitat. El tot s-a gandit la acele lucru invonluntar dar a ales sa le suprime sau sa incerce sa se gandeasca la altceva.

Ce incerc eu sa zic, simplul fapt ca iti trece ceva prin minte, un gand un sau un sentiment, acest lucru exprima lipsa control. Tu poti il poti prelua inapoi dar control deplin nu este posibil.

Cat de lucida ar fi o minte, nu va fi intrebat inainte daca este de acord sa se gandeasca la un anumit lucru de catre minte.

Intrebarea de la care a pornit aceasta discutie denota stupizenia religiei, unde Dumnezeu ne-a creat cu pofte, dar e pacat sa ne gandim la aceste pofte desi ele vin involuntar.

| VelaJohnny a răspuns (pentru Coconutz):

Ne-a creat cu necesitati sexuale si afective, e adevarat, dar depinde felul in care ni le satisfacem. Chiar atat de mult isi pasa subiectul asta? Te-ai straduit la greu sa imi explici.

| Coconutz a răspuns (pentru VelaJohnny):

I like sharing knowledgewinking.

| reihiuke a răspuns:

Scopul e sa iti dai seama ca esti inconstient. chiar si cand crezi ca esti constient, actionezi tot mecanic. gandurile, sentimentele, dorintele sunt animate de factori externi. Asa cum e un om in starea actuala, ceea ce alege e nesemnificativ. Nu omori un om nu pentru ca ai constiinta ci pentru ca iti e frica de politie sau ca pierzi altceva din ce.ti doresti, etc

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai da-o incolo de treaba. Inteleg ca, crestinismul sustine sclavia, dar sa nu ai voie nici macar sa gandesti ceea ce vrei sa gandesti? Asta este mult prea mult.

| Superior explică (pentru anonim_4396):

Cam asta mi se pare si mie oleaca exagerat...

| BogdantheDreamer a răspuns (pentru anonim_4396):

Salutare!

Eu zic ca e de ajuns sa te gandesti intr-un moment de disperare, furie: Ca ai putea "da in cap" unui amic, persoane.Sau cand gandesti ceva rau despre cel de langa tine, cand ii adresezi vorbe urate in gand, este tot o actiune comandata de noi. De la gand la fapta nu este distanta chiar asa mare cum credem.
Gandurile ne preced faptele.
Suntem invatati sa ne stapanim gandurile pentru a nu ajunge la fapta, care ar putea fi mult mai grava. Tratam cauza, nu efectul!
Mi se pare absolut normal.

| reihiuke a răspuns (pentru anonim_4396):

Crestinismul autentic e ceva pentru oameni responsabili. Si cand esti responsabil, nu poti gandi ceea ce doresti, pentru ca ai un scop

Răspuns utilizator avertizat
| CinevaAnonimă a răspuns:

Dar de ce gandurile bune sunt considerate fapte bune? La asta nu esti impotriva, nu?
Este pacat sa ne dorim sa facem pacate. Astfel noi ne dorim sa nu-L ascultam pe Dumnezeu.

| TabletaSB a răspuns:

Da asa e. E o lupta cu gandurile constanta.
Dar important e ca gandul sa vina si sa plece, sa nu l primesti.
Te poate ajuta rugaciunea lui Iisus.