sadrian46
| sadrian46 a întrebat:

Decât rob in rai, mai bine liber în iad spune Satana în Paradisul pierdut de John Milton.
Cain îl omoară pe Abel dar așa crează civilizația.
Păreri?

Răspuns Câştigător
| minrest a răspuns:

Poti spune, foarte bine, ca Adam si Eva sunt dati afara din Rai, in urma neascultarii, dar ca si consecinta directa creeaza civilizatia; asta de asemenea spune Milton, in Paradisul pierdut; dar nu am vazut nici o legatura intre crima lui Cain si crearea civilizatiei. Da, un copil al lui Cain construieste prima cetate; asta pentru ca Abel este arhetipul pastorului, de asta a adus ca jertfa animale, iar Cain este arhetipul agricultorului, si aduce ca jertfa vegetale; ori, orasele au fost construite de agricultori, nu de pastori.

15 răspunsuri:
| Heraclit a răspuns:

Mi se pare doar un joc jalnic de semantica la inceput. Mai bine liber in iad decat rob in rai? In primul rand cine a zis ca vei fi rob in rai? In al doilea rand cine ti-a zis ca esti liber in iad? Liber de ce mai exact? Un om dependent de droguri e liber? Mie mi se pare clar ca lumina zilei ca e robul propriei dependente. Un om incapabil sa iubeasca e liber? Sa fii cuprins de patima si ura mi se pare exact opusul libertatii.
Iar in a doua parte e pur si simplu stupid. Cum a creat Cain civilizatia mai exact? Poate sunt eu nebun dar n-am mai auzit sa creezi civilizatie dandu-i unui om cu piatra in cap.

| sadrian46 explică (pentru Heraclit):

Se ocupa de agricultură. Cu asta a creat civilizație.

| Heraclit a răspuns (pentru sadrian46):

Nu doar Cain se ocupa de agricultura. Daca citesti cartea Facerii, chiar la inceput o sa vezi ca Dumnezeu le zice oamenilor sa se hraneasca din roadele pamantului. E evident ca orice om se ocupa cu agricultura atunci, nu doar Cain, care era ca orice alt "agricultor"

| sadrian46 explică (pentru Heraclit):

Și Dumnezeu era agricultor pe vremea când a fost scrisă Geneza. Argument circular.

| Heraclit a răspuns (pentru sadrian46):

Nu, Dumnezeu n-a fost agricultor si mi se pare ca incepi sa-ti bati joc prin afirmatia asta

| sadrian46 explică (pentru Heraclit):

Absolut deloc. Cei ce au scris Biblia erau agricultori cu sabia, săpăliga și plugul de bronz, așa îl percepeau ei pe Dumnezeu. Iar dta, ești un om educat, citești, și gândești ceea ce citești, îți pui întrebări, știi să fac diferența într-un text religios între litera și spiritul ei, așa că nu îmi bat joc nici de dta, nici de cartea sfântă, încerc să te ajut să înțelegi ce scrie acolo. Pace.

| Heraclit a răspuns (pentru sadrian46):

Am 2000 de ani de Sfinti Parinti care ma ajuta sa interpretez Biblia deci e okwinking

| sadrian46 explică (pentru Heraclit):

Dacă este ok pentru tine, este ok, nu mă bag. Acum 2000 de ani ei mai întâi au scris-o pertru nevoile vieții de atunci. Apoi fiecare generație de sfinți părinți au interpretat Biblia în funcție de nevoile vieții din timpul și locul în care au trăit. Dacă asta este suficient pentru tine și te ajută să trăiești azi, am tăcut.

| ILoveCringe4427 a răspuns:

Quite the mental gymnastics to pull this out.

>crezi ca nu ar exista civilizatie fara criminali? nu crezi ca civilizatia ar fi fost un proces natural cu sau fara crima lui cain?

>ai idee ce inseamna iad si rai? nu ai cum sa fi "rob" in rai si nici "liber" in iad

| sadrian46 explică (pentru ILoveCringe4427):

Eu am citat din Milton, tu citezi din tine.

| ILoveCringe4427 a răspuns (pentru sadrian46):

Milton a scris cartea din punct de vedere filosofic, intrebarea ta e practica, am raspuns practic.

Daca luam ipoteza ca lumea a incepu la adam si eva, civiliziatia a inceput cu cain, fireste, din cauza ca nu mai era altcineva, abel a fost ucis. Deci daca abel nu era ucis civilizatia putea incepe si cu el.

De asemenea argumentul de iad si rai sunt termeni crestini, care au explicatii teologice din biblie, nu vorbesc de la mine.

| sadrian46 explică (pentru ILoveCringe4427):

Argumentul de iad si rai sunt termeni crestini, care au explicatii teologice din biblie, nu vorbesc de la mine.
Au explicații în Biblie, dar nu au nici o relevanță practică. Te amenință cu iadul și te îmbrobodește cu raiul. Și salvarea ta practică este să mergi la biserică și să crezi ce spune popa. Dacă îndrăznești să gândești altceva, ai încurcat-o. Practic.

| ILoveCringe4427 a răspuns (pentru sadrian46):

E posibil sa fi avut o experienta negativa, dar nu poti generaliza.

Nu trebuie sa "crezi ce spune popa" in biserica se incurajeaza ca fiecare membru sa fie proactiv in citirea personala a bibliei si a studiului. Se incurajeaza de asemenea punerea de intrebari pe cat se poate, nu prea imi dau seama cum ai putea sa o "incurci" daca ai intrebari teologice si le adresezi intr-o maniera civilizata.

Pentru mai multe intrebari teologice/crestine iti sugerez sa vizitezi:
https://www.gotquestions.org/

| sadrian46 explică (pentru ILoveCringe4427):

Wow, please, arată-mi mie pastorul sau preotul care sugerează proactivitatea, că eu îl mănânc cu tot cu lepedeul de pe el. Mulțumesc de sfat, dar am și experiență de călugăr zen Budist, ramura Soto Zen. Printre altele. Acolo întrebările se pun altfel, sori.

| ILoveCringe4427 a răspuns (pentru sadrian46):

Ok.