|

E periculos sa citesti psalmii? Imi explica cineva si mie care e treaba? Am auzit asta si nu am inteles despre ce e vorba?

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

" Psalmii sunt cititi de mai multe religii dar nici intr-un caz de crestini." Îmi pare stranie afirmația! În noul tetament sunt citți psalmii de multe ori de către Pavel și alți apostoli. Și nu doar din Psalmi ci și din profeți. Așa și n-am înțeles tendința ta de a anula prima parte a Bibliei. E adevărat, creștinii nu sunt sub legea mozaică, dar aceasta nu anulează tot ca a fost scris mai înainte. Scripturile ebraice ( vechiul testament) nu conțin doar legea mozaică. Conțin la fel și multe profeții, unele s-au împlinit, unele se împlinesc și altele sunt de domeniul viitorului. Doar Dumnezeu nu s-a răzgîndit, stergem o ce a fost și mergem pe altă cale. Biblia este un tot întreg, legea mozaică a avut scopul ei, (dar chiar și ea nu a fost anulată ci cum a spus Isus - împlinită, și-a îndeplinit scopul).
Din psalmi și celelalte cărți pe care ai tenința de a le renega putem afla multe despre personalitatea Creatorului, despre evenimentele care le așteptăm să se întâmple...
În concluzie "1 Fericit este omul care nu urmează sfatul celor răi,
care nu stă pe calea celor păcătoși
și nu se așază pe scaunul celor batjocoritori,
 2 ci își găsește plăcerea în legea lui Iehova
și zi și noapte citește în șoaptă din legea lui.
 3 El va fi ca un pom sădit lângă niște pâraie,
care își dă rodul la timpul lui
și al cărui frunziș nu se veștejește.
El reușește în tot ce face. (psalmul 1)
Și apropo, citește "din legea lui" n-o lua ca pe un îndemn de a respecta legea mozaică ci de a cunoaște ceea ce ne-a fost transmis prin Scripturi.

21 răspunsuri:
| a răspuns:

Ideatie bizara sau superstitie.

| a răspuns:

E periculos, ai putea sa îți prinzi dejtele în carte

| a răspuns:

Exista intre cei 150 de psalmi si unii de imprecatie, de blestemare a puterilor raului, motiv pentru care nu este recomndata sa incepi sa-i citesti pe toti acestia fara o pregatire, o recomandare din partea duhovnicului tau.
Pe de alta parte unii fac parte din randul rugaciunilor zilnice obisnuite ale unui crestin (Psalmul 50, Psalmul 142, etc...) si poti sa-i citesti fara grija...

| a răspuns:

Nu e periculos. E periculos sa interpretezi gresit Psalmii. Daca citesc o teorie ateista inseamna ca patesc ceva? Daca citesc undeva ca Pamantul va fi ars de Soare inseamna ca patesc ceva? Daca vad un film horror mai slab inseamna ca patesc ceva? Biblia contine si scene horror si idei horror. Insa acele idei horror arata ce patesc cei care nu-L respecta pe Dumnezeu.

Daca ai minte de copil evident ca iei de bun ceea ce este rau. In Biblie sunt si lucruri rele ( fapte rele comise de oameni rai ) nu numai bune insa in ansamblu mesajul Bibliei este unul bun si incurajator ca cei care fac lucruri rele vor pieri vesnic.

Probabil te referi la acele pasaje unde David isi exprima inversunarea si ura contra celor ce fac raul sau cauta sa-i faca rau. Ceea ce exprima David este si ceea ce simte Dumnezeu contra oamenilor rai. David asteapta razbunarea Lui Dumnezeu. Pentru ca tara promisa era o imitatie a raiului ce va fi pe Pamant evident ca oamenii rai erau executati sau omorati pentru a nu tulbura linistea oamenilor buni si pasnici.

| a răspuns:

'Crede si nu cerceta', pe premiza asta este 'sa nu citesti tu biblia, ci preotul'.

| a răspuns:

De ce vrei sa citesti psalmii? Cu ce te ajuta? reprezinta pentru tine niste informatii sau crezi ca te ajuta sa te mantuiesti?
Conteaza cel mai mult drumul pe care ai hotarat sa mergi. Poti alege sa fii ortodox, crestin, penticostal, musulman, etc. In momentul in care ai ales (si bine ar fi, in cunostinta de cauza ) citesti invatatura acelei religii. Psalmii sunt cititi de mai multe religii dar nici intr-un caz de crestini. Crestinii au NUMAI invatatura lui Iisus care este Evanghelia (Noul Testament)
in concluzie, este foarte bine sa citesti orice pentru a te decide pe ce cale decizi sa mergi. Cine crede in Iisus, categoric va alege crestinismul, cine nu, va alege una din celelalte religii

| a răspuns:

Este periculos sa citesti Vechiul Testament in general.
Deoarece exista riscul sa-ti dai seama ca evreii au inventat totul si ramai orfan de religie.
Incepi sa vorbesti urat de preoti de sfintele carti, nu mai dai pe la biserica decat pe la inmormantari etc.

| a răspuns:

Poti citii psalmi fara probleme. Poate te referi la Moliftele Sfantului Vasile, ele avand o restrictie.

| a răspuns:

E o prostie. In psalmi gasim cele mai frumoase versete, citeste te rog psalmul 103 si 91, sunt preferatele mele

| a răspuns (pentru Irinel15123532):

Sa luam ce ne convine din biblie?

| a răspuns (pentru Octavian199):

Scuza-ma, nu cred ca inteleg intrebarea.

| a răspuns (pentru Irinel15123532):

Tu nu intelegi nici raspunsurile, de aceea dai eronat in stanga si in dreapta ca prostanacul.

| a răspuns (pentru Irinel15123532):

Adica, sa ne luam ce ne convine?(ce e frumos ochiului)

| a răspuns (pentru Octavian199):

Nu am spus mai sus ca doar psalmii aceia sunt buni din toata Biblia, am spus doar ca sunt preferatii mei, mi-am exprimat o parere personala, toata biblia este frumoasa si are versete incurajatoare, nu am spus ''sa alegi ce iti convine''. A fost doar un sfat personal.

| a răspuns (pentru Irinel15123532):

Ia du-te la vechiul testament, sa vezi ce frumoasa e biblia.

| a răspuns (pentru Octavian199):

Intr-adevar, exista cateva intamplari in vechiul testament greu de inteles, dar si acolo stim sigur ca acelasi Domn este iubitor si drept care stie ce face, nu cunoastem circumstantele in care s-au intamplat acele lucruri, dar sa iti explic cateva. Sa pornim de la potopul lui Noe, biblia spune ca lumea era exagerat de rea si salbatica, si daca nu s-ar fi intamplat asa nu stim cum ar fi aratat societatea de astazi. Dar, inainte de potop avem ceva, Dumnezeu a spus ca pana nu va muri un rob al Lui nu va veni potopul, imi scapa numele lui acum. Acel proroc a trait foarte mult, si venea la fiecare suta de ani si spunea Lui Dumnezeu ''cat ma mai tii in viata? Nu vezi Domnul meu ca nu pot sa mai rezist, am imbatranit de tot'' dar Domnul spunea ''Inca nu, ii iubesc si nu vreau sa trimit potopul peste ei, mai asteapta, le dau timp sa se schimbe, sa vad o cat de mica schimbare in bine, ii iubesc si nu vreau sa fac ceva inca'' si tot asa pana cand nu a fost nici o schimbare, si a venit potopul. Si in vechiul testament avem multe versete frumoase, ''te iubesc cu o iubire vesnica'', ''Eu sunt cu tine, nu te teme si nu privi cu ingrijorare, Eu voi merge cu tine si Voi fi de partea ta'', ''Ce mi-ar putea face mie un om, cand Eu IL am pe Domnul de partea mea'', ''Cat sunt cerurile fata de pamant, atat indeparteaza Domnul faradelegile noastre de la noi'', ''Nu ne face dupa pacatele noastre, ci cum se indura un tata de copiii lui, asa se indura Domnul de cei ce se tem de El (adica de cei care cred in El si asculta glasul Lui care ne duce spre bine)''. Si vechiul testament este frumos, dar Domnul stie mai bine de ce a ales sa faca unele lucruri, El ne iubeste si stie mai bine, noi suntem limitati in gandire, poate daca am fi vazut lucrurile din perspectiva Lui, am fi reactionat mult mai rau, nu cu atata rabdare si blandete si dragoste de Tata care stie ce este mai bine pentru noi, El este atot intelept, El stie tot, si noi trebuie sa ne bazam pe El, caci stie mai bine.

| a răspuns (pentru Irinel15123532):

Sigur, face asta ca nu se inchina lui.

| a răspuns:

Dacă vorbești de Psaltire, l-am întrebat pe duhovnic și mi-a spus că se citește doar o catismă pe zi.

| a răspuns (pentru gaby5995):

"Voi însă să nu vă numiţi rabi, că unul este Învăţătorul vostru: Hristos, iar voi toţi sunteţi fraţi.Şi tată al vostru să nu numiţi pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri.Nici învăţători să nu vă numiţi, că Învăţătorul vostru este unul: Hristos."
(Sfanta Evanghelie dupa Matei – 23/8-10)
Deci Iisus este SINGURUL INVATATOR, iar El nu a scris psalmi
Cum Explici urmatorul verset?
"Iar de învaţă cineva altă învăţătură şi nu se ţine de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos şi de învăţătura cea după dreapta credinţă,
Acela e un îngâmfat, care nu ştie nimic, suferind de boala discuţiilor şi a certurilor de cuvinte, din care pornesc: ceartă, pizmă, defăimări, bănuieli viclene,"
(Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel – 6/3-4)
Spune-mi EXACT la ce invatatura se refera? Dar in versetul ce urmeaza, ce inseamna "slova cea veche"?
" Dar acum ne-am desfacut de Lege, murind aceluia in care eram tinuti robi, ca noi sa slujim intru innoirea Duhului, iar nu dupa slova cea veche "
( Epistola catre romani a sfantului apostol Pavel)

| a răspuns:

Scz ma ajuta cineva. Unde pot pune o intrebare. Nu inteleg siteul.

| a răspuns (pentru Ana1ana1ana1):

In dreapta dus, pe fond portocaliu scrie cu alb "? pune o intrebare"