|

Este adevarat ca biblia a fost inventata pentru a ii manipula pe oameni?

36 răspunsuri:
| a răspuns:

Biblia nu a fost inventata, ea cuprinde texte scrise in diferite perioade, de diferiti autori, modificate in timp de peste 2000 de ani, asa cum au fost stabilite de diverse concilii.
Mai tine seama si ca Biblia a fost si este interpretata diferit de denominatiunile crestine.

| a răspuns:

NU, a fost scrisă pentru a=i salva pe oameni de la manipuare reciprocă, pentru a fi liberi, a se supune de bună voie Creatorului.

| a răspuns:

Totul a inceput prin 500 i.e.n cand evreii s-au intors din exilul babilonian.Sub indrumarea marelui preot Ezra fost redactat ceea ce numim noi astazi Vechiul Testament, punand impreuna zeci de legende populare culese de pe unde au fost in exil.
De exemplu povestea lui Iov era de fapt legenda lui Keret, un poem ugaritic compus inainte de 1500 i, e, n,
Cartea Esterei a fost inspirata de zeii babilonieini Istar si Marduk.Nu exista nicio dovada ca imparatul Xerxes ar fi avut o sotie Ester. Povestea a fost inventata ca explicatie pentru sarbatoarea Purim.
Evreii si babilonienii fiind frati semiti au avut aceleasi legende, aceleasi obiceiuri, aceiasi zei dar sub nume diferite, toate acestea fiind mostenite de la o sursa comuna.
Crestinii doar au preluat stafeta.Si-au insusit textele evreilor si au inventat o continuare melodramatica.
S-au folosit tehnici de manipulare foarte eficiente.
Daca erai pagan si treceai la crestinism iti era iertat tot trecutul.
Daca nu dadeai toti banii la biserica si tineai ceva pentru tine zeul iti lua sufletul pe loc,vezi Anania si Safira.
Daca te comporti bine toata viata, asculti de preoti si iti platesti taxele, dupa moarte te asteapta fericire maxima, daca nu chinuiala maxima, etc.

| a răspuns (pentru YHWH):

Nu amesteca păgânismul cu crestinismul, te rog!
Ce ștafetă sa preia când ei au avut Legile și Poruncile?
Cei orbi, da, își făceau un vițel de aur, și diverse astfel de urâciuni, și acela era dumnezeul lor. Urmau porunci scrise de ei înșiși, umblau și umbla în întuneric. Își sacrificau bebelușii pentru că așa le zicea satana.

| a răspuns (pentru Anonim15032001):

N-ai inteles nimic.

| a răspuns (pentru Anonim15032001):

Vezi ca nu stii ce e ala paganism.Hai sa te ajut eu.O persoana de alta religie=pagan=cuvant inventat tot de crestini, pe care il folosesc toti ca sa defineasca un om de alta religie. https://dexonline.ro/definitie/pagan

| a răspuns (pentru dany1988):

Da ma! Bine ca ești tu atotștiutor și știi și pentru alții. Nu ma contrazic cu tine, dacă crezi ca știi tot adevărul, aia e. Păstrează-l, dar nu-l răspândi dacă nu ești sigur ca e adevăr sau minciuna. Minciuna e mascata cu puțin adevăr altfel n-ar fi credibila, asa ca...

| a răspuns (pentru Anonim15032001):

Ia baga la tata.Cine a creat raul? Ca omul nu putea fi rau fara rau, sau Satana nu putea fi rau fara rau.

| a răspuns (pentru dany1988):

Dacă întrebi probabil știi deja.
Setea de conducere.

| a răspuns (pentru Anonim15032001):

Nu, nu.Nu ai cum sa devii rau daca nu exista raul.

| a răspuns (pentru dany1988):

Eu spun ce scrie. Se spune ca războiul din cer a fost din cauza asta. Cel rău voia sa fie ca Cel Preainalt. De aici și toată mizeria în care ne complăcem.

| a răspuns (pentru Anonim15032001):

Si cum de cel ''rau'' a devenit rau? Ca doar raul nu exista.Ma refer la ideea de a fi rau.

| a răspuns (pentru dany1988):

E buna întrebarea, dar îți dai seama ca nu pot să-ți spun exact de ce a devenit rău. Ar fi meritat sa fie distrus pentru totdeauna, și el, și Adam și Eva. Și dacă s-ar mai fi făcut un Adam și Eva, ar fi fost bine, dacă nu tot bine era ca nu suferea atâta lume.

| a răspuns (pentru Anonim15032001):

Nu ca a devenit rau, eu am intrebat ''cine a creat raul''?

| a răspuns:

Este adevarat, are o logica stramba, face apel la emotii, tehnici de inducere in eroare si contine multa fantezie, promisiuni si amenintari fara acoperire.

| a răspuns:

Da, sigur. Niste pescari analfabeti din Iudeea s-au gandit sa scrie o carte ca sa manipuleze intreaga planeta. Tu nu poti gandi logic? Asta e doar paranoie si teoria conspiratiei. Daca ti-as zice ca niste africani scriu acum o carte ca sa manipuleze intreaga planeta ai zice ca am înnebunit. Exact asa suna si prostia cum ca Biblia a fost scrisa sa manipuleze. Iisus stim sigur ca a existat, este o realitate istorica. Acum daca crezi ca e Fiul lui Dumnezeu sau doar un om intelept tine de credinta ta. Biblia a fost scrisa pe o perioada foarte lunga de timp. Daca cineva ar fi scris-o sa manipuleze ar fi scris-o de la cap la coada. Iudeii erau oameni destul de saraci si ocupati de romani. Nu aveau o clasa intelectuala, nu aveau bogatie si tot ce se gandeau era cum sa supravietuiasca. Crezi ca le ardea lor de planuri diabolice de manipulare a planetei? Fii serios. E un cope jalnic si paranoic, o teorie a conspiratiei a unor oameni ilogici si frustrati

| a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Stai calm ca nu erau prea invatati, le-au scris altii in numele lor.

| a răspuns (pentru TwentyOneWay):

"Niste pescari analfabeti din Iudeea s-au gandit sa scrie o carte..."

Cand iti spuneam ca povestea nu e scrisa de cine credeti voi, ziceai ca nu e asa.

"Iisus stim sigur ca a existat, este o realitate istorica. Acum daca crezi ca e Fiul lui Dumnezeu sau doar un om intelept tine de credinta ta."

De fapt nu e nici una, nici alta. A fost un schizofrenic pe seama caruia s-a creat o legenda. N-a fost nici primul si nici ultimul in situatia asta.

"Biblia a fost scrisa pe o perioada foarte lunga de timp."

Asa e. A fost scrisa, modificata, adaptata si modificata din nou de-a lungul timpului in functie de interese si de necesitati. Si astazi se mai umbla pe la ea. Mai pune unu o virgula, mai modifica un cuvant, mai una, mai alta.

| a răspuns (pentru Holiday):

Am auzit ca vor sa schimbe ziua de Sabat rolling on the floor

| a răspuns (pentru Holiday):

Doar explică-mi, te rog, un simplu "scrizofrenic" după care s-a schimbat epoca, si care are atâția enoriași, plus dovezi incredibile(pentru că mulți nu pot crede)

| a răspuns (pentru DoroteeaH):

Nu dupa Isus "s-a schimbat epoca" ci dupa cei care i-au promovat povestea, pentru a o face mai puternic implementata in creierul credulilor.
Numarul de enoriasi tine de abilitatea organizatiei respective de a se promova si de a atrage clienti. Asta in ziua de azi. Mai demult, ce-i drept, conta cine are sabia mai lunga. Cum crezi ca au ajuns crestini locuitorii din cele doua Americi, de prin Africa, chiar si prin Europa? Le-a fost impusa povestea cu forta. "Incepi sa cotizezi la noi, sau mori!" Cam asa au ajuns atatea locuri bantuite de povestile crestine. Pe unde n-au putut ajunge dominanti, locuitorii au facut si inca fac pipi pe povestea voastra, iar crestinismul e un fel de freak of nature.

| a răspuns (pentru Holiday):

Nu ai dovada pentru nimic din ce ai zis. Tii sa te aflii in treaba ca un prost

| a răspuns (pentru dany1988):

Dovedeste happy

| a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Scoate-ti capul din fund si poate o sa intelegi cum functioneaza lucrurile astea.

| a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Ce sa dovedesc?

| a răspuns:

În niciun caz!
Și nu "inventată" este cuvântul, ci a fost "insuflată de Dzeu".
Dacă cineva s-ar "obosi" să citească această Carte, ar putea observa puterea Lui Dzeu, cum promite și îndeplinește, cum vindecă și aduce speranță.
Și nu poți crede într-un lucru până când nu il simti pe pielea ta, nu? Nu poti avea credință într-un "basm".
Dar dacă ai conștientiza prezența și ajutorul lui Dzeu cu privire la viața ta, probabil ti-ai schimba părerea. Sau, cel mai probabil, îți vei tine tot partea ta; pentru că e greu să știi că nu îți ești stăpân in totalitate, nu?

| a răspuns (pentru DoroteeaH):

Dovedeste asta. Daca nu, sar si eu cu Harry Potter.Ca nu e mare diferenta, poate ca Harry Potter e mai mare.

| a răspuns (pentru dany1988):

Scuze, nu înțeleg ce ai vrea să îți dovedesc, si nu înțeleg aluzia ta la Harry Potter

| a răspuns (pentru DoroteeaH):

Biblia e ca ''Harry Potter''.O carte de povesti.

| a răspuns (pentru dany1988):

Fie că mă crezi sau nu, greșești.
Ai încercat personal să testezi promisiunile Bibliei?
Pentru că știu sigur, una dintre vrăjile din Harry potter tot ai încercat...

| a răspuns (pentru DoroteeaH):

"Dar dacă ai conștientiza prezența și ajutorul lui Dzeu cu privire la viața ta"

Ideea e ca poti inlocui "Dumnezeu" cu aproape orice. Cu Zana Maseluta, Harry Poter, Duhul Lampii, Mickey Mouse, etc.
Gradul de valabilitate al ei e acelasi atata vreme cat nu poti demonstra de ce unul si nu celalalt. Iar crestinii se chinuie sa-si autentifice povestea de 2000 de ani si nimic, bai dar nimic, zero.

| a răspuns (pentru DoroteeaH):

Dovedeste ca e adevarata.Eu chiar cu ce scrie acolo iti demostrez ca Iisus nu era Dumnezeu, doar un profet.''„Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce m-ai părăsit'. Deci s-a parasit singur?

| a răspuns (pentru Holiday):

,,Iar creștinii se chinuie sa-și autentifice povestea de 2000 de ani și nimic, băi dar nimic, zero.''
A numi munca "creștinilor" egală cu zero este doar o minciună.
Probabil ai cunoscut doar creștini ortodocși. Nu îți poți da cu părerea, atât de convins, în necunoștință de cauză. Am mai spus: Încercați să citiți Biblia! Nu se poate ca, apoi, cuiva să i se pară o carte plină de ură, răutate si minciuni.
Eu nu voi mai insista pe acest subiect. Omul are libertatea să aleagă pentru el.

| a răspuns (pentru DoroteeaH):

"Incercați să citiți Biblia!"

Culmea e ca tocmai citind povestea ai cele mai mari sanse sa ajungi sa nu crezi tampeniile alea. De asta mult timp, cat oamenii erau majoritar analfabeti a avut mare succes scrierea asta.

"A numi munca "creștinilor" egală cu zero este doar o minciună."

N-ai inteles, "munca" crestinilor nu e egala cu zero, a imbogatit pe multi. Egal cu zero este gradul de validitate al povestii, indiferent cat de mult au incercat sa demonstreze contrariul.

| a răspuns:

Gandeste te ca multi autori au contribuit la Biblie (care nu se cunosteau intre ei) si unii chiar au trait in epoci diferite (de la Moise pana la scriitorii Noului Testament). N-ar avea niciun sens sa aiba un astfel de scop.
Faptul ca de-a lungul istoriei oamenii au incercat sa-i manipuleze pe oameni prin diverse mijloace religioase, asta e partea a doua (ex. indulgentele care "asigurau" viata vesnica contra unei sume de bani)