| Zanisoara a întrebat:

am o intrebare, de fapt mai multe.
1. Spovada la ortodoxi se face doar in posturile mari, sau poti in orice zi?
2.Cand intri la spovada ce faci? Adica spui buna ziua sau cum te adresezi parintelui? Te pui in genunchi imediat? Spuneti-mi exact cum decurge o spovada la ortodocxi.
3. Apoi dupa ce ti-ai marturisit pacatele si ti-a dat canonul pleci pur si simplu sau zici sarumana sau ceva?
4.Canonul e obligatoriu de facut? Daca nu il faci ce se intampla?
Intreb ca eu nu m-am spovedit niciodata si as vrea sa o fac.
Dau funda, ajutati-ma va rog.

4 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

1) Oricand, dar eu ma duc doar in posturile mari.
2)Pai. eu ma duc acolo, ma pun jos si incep sa spun lucrurile rele. Uneori te intreaba preotul. Pe urma iti pune acea haina pe cap, spune sa-ti ierte pacatele, te ridici si pleci.
Aa. da, si nu spui ''buna ziua''.
3)Pleci pur si simplu. Esti in biserica, nu pe strada, nu la rude ca sa zici ''buna ziua '' si ''sarumana''
4)Daca ai pacate mari... Il faci. Nu te obliga nimeni, tu il faci daca intr-adevar iti pare rau de ce ai facut.

Si inca ceva, te duci la spovedit doar daca iti pare rau de ce ai facut.
Daca ai facut ceva rau si nu iti pare rau si zici " eh, fac asta ca mi le iarta la spovedit'' sa stii ca mai mare este pacatul.
Cateva pacate mari: avorturi, omoruri, desfranare.

| Buresbista123 a răspuns:

De ce ai face o? nu mai bine incetezi sa te mai invinuiesti si ti spui toate 'pacatele' tie si ti vezi de treaba decat sa te duci catre o institutie malefica si un gen de gandire pierzator si distrugator?

| gratargratar a răspuns:

1) Spovedania se poate face oricand simti nevoia. Ea trebuie facuta obligatoriu inainte de impartasanie. Altfel nu te poti impartasi. Insa nu este obligatoriu sa te impartasesti dupa ce te spovedesti.
Prin spovedanie se iarta toate pacatele marturisite.

2) Pai trebuie sa ai un parinte duhovnic. Parintele duhovnic are foarte mare importanta in Ortodoxie. La fel cum ai un parinte trupesc, care te creste trupeste, la fel trebuie sa ai un parinte duhovnicesc (duhovnic) care sa te creasca spiritualiceste.
Daca nu ai inca un duhovnic, iti cauti unul (roaga-te sa gasesti un duhovnic incercat). Pentru ca, in general, trebuie sa cauti sa te spovedesti la acelasi duhovnic mereu.
Cand vrei sa te spovedesti, te duci inainte de slujba ori dupa slujba (de obicei la vecernie ori la liturghie) la duhovnicul respectiv si ii spui ca vrei sa te spovedesti (o sa mai fie si altii). El va va chema pe toti, va face molitva, iar apoi va va spovedi pe fiecare separat.
De obicei se sta in genunchi, doar in caz de neputinta nu se sta in genunchi.

3) Ti se da Canon apoi pleci. Noi nu spunem "sarut-mana" sau "Buna ziua" in Biserica, ci se spune "Doamne ajuta!".
In Biserica trebuie sa ai un comportament smerit (o sa-ti dai singura seama ce inseamna asta, daca ai de la cine invata).

4. Da, canonul e obligatoriu. Daca nu il faci, ti se adauga la pacate neefectuarea canonului. Nu prin Canon ti se iarta pacatele, ci el este dovada faptului ca tu te pocaiesti pentru cele pe care le-ai facut. Nu este atat "o pedeapsa" ci este o "aducere-aminte" de raul pe care l-ai facut.
Cel mai mare Canon este sa nu mai faci ce ai facut.

*** Daca insa nu esti ortodoxa, atunci nu stiu (nu cred) daca te poti spovedi inainte de a trece la Ortodoxie. Cel mai bine este sa cercetezi o manastire - sunt numeroase. Cerceteaza o manastire si lamureste-te sub toate aspectele acestea - caci sunt f. importante. Fii cu rabdare.

Doamne ajuta!

| OmulDeStiinta1986 a răspuns:

Societatile civilizate folosesc psihologii pentru "spovedanie". nu niste destepti imbracati in negru ce iau degeaba banii oamenilor. vezi ca ai psiholog la scoala