anonim_4396
| Anonim întreabă:

Îmi poate explica cineva care este simbolistica gestului de a arunca pamant la înmormântare şi mai ales de ce sa nu te uiti înapoi? Pănă acum tot ce am primit ca raspuns a fost 'ca asa se face', multumesc.

Răspuns Câştigător
| Mihail3333 a răspuns:

Aruncarea în groapă, peste sicriu, cu pământ, cărbuni şi cenuşa din cădelniţă, simbolizează adevărul că pământ şi cenuşă suntem. Turnarea în groapă a untului de lemn din candelă simbolizează că răposatul a fost tare în faptele sale virtuoase cu untul de lemn, adică cu puterea Duhului Sfânt.

Sigilarea gropii o face preotul cu hârleţul (lopata), însemnând cu el în cele patru părţi ale gropii, rostind: „Al Domnului este pământul [...]".

Inainte de a se închide sicriul, preotul varsă cruciş peste trupul celui adormit, vin adus de rudele răposatului zicând: „Stropi-mă-vei cu isop şi mă vei curaţi [...]". Apoi se varsă şi cărbunii şi cenuşa din cădelniţă zicând: „Praf şi cenuşă suntem". După ce se acoperă sicriul şi e coborât în mormânt, preotul aruncă peste el cea dintâi lopată de ţărână, cruciş, zicând: „Al Domnului este pământul şi plinirea Lui, lumea şi toţi cei ce locuiesc într-însa". Prin aceasta, se încearcă a-i mângâia pe cei rămaşi în viaţă cu credinţa că, chiar în pământ, trupul mortului rămâne tot în puterea şi sub ocrotirea lui Dumnezeu, Care este stăpânul cerului şi al pământului, şi se pecetluieşte mormântul.

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Face parte din ritualul religios de înmormântare.
Rolul unui ritual religios este să pună o ordine simbolică. acolo unde ordinea a fost perturbată. Astfel fiecare din aceste gesturi sunt însoțite de semnificații. Aceste semnificații sunt concepute ca să dea sens la situații dramatice, ca moartea în acest caz. Mihail3333 ți-a explicat aici.

| Celcestietot a răspuns:

In primul rand, să ști că eu doar presupun și că este presupunerea mea personala. Deci, cred că se aruncă pământ pe sicriu, pentru că așa ceva ar simboliza că omul se întoarce de unde a răsărit, și anume din pământ (Adam a fost din pământ și tot acolo s-a întors). Dacă te uiți înapoi, probabil că te vei transforma în sare așa cum a fost și în cazul nevestei lui Lot din genera :-)). Hai că am glumit în propoziția precedentă, să trecem la răspuns. Cred că nu ar trebui sa te uiți înapoi, pentru că se spune că îl vezi pe cel decedat sau pentru că dacă întorci capul, el te va vedea și va rămâne în această lume. Ultima a fost doar o teorie, prima probabil să fi fost adevărat (mă refer la idei).

| Holiday a răspuns:

Oricare ar fi, nu are nici o valoare atata timp cat la cei inmormantati in cavouri nu se practica, desi e vorba de aceeasi organizatie religioasa care face si incaseaza banii pentru serviciul asta.

| mentholinks a răspuns:

Asa le place oamenilor sa facă. Adevărul e ca un vierme viu valorează mai mult decât un cadavru uman.

| Daniel323 a răspuns:

Putin spectacol nu strica.
Mai ales ca nu este gratis.Preotul vrea bani pentru deranj.