| DanM1990 a întrebat:

O intrebare (mai ales) pentru credinciosii neo-protestanti, dar nu numai: ce semnificatie poate avea untdelemnul in practica bisericeasca? Sa aveti in vedere pasajele biblice in care se face referire la utilizarea lui.

4 răspunsuri:
| VelaJohnny a răspuns:

Untdelemn = ulei. Poftim niste explicatii dintr-un articol ce dezbate acest subiect

În Orientul Mijlociu, gazda obişnuia să toarne puţin ulei pe capul oaspetelui în semn de respect şi ospitalitate. De obicei se folosea ulei de măsline amestecat cu parfum. În plus, evreii turnau ulei pe capul unui bărbat, sau îl ungeau, când acesta era ales pentru o poziţie specială de autoritate. De exemplu, Aaron a fost uns când a fost numit mare preot (Leviticul 8:12). În cazul regelui David, ‘Samuel a luat cornul cu ulei şi l-a uns şi, din ziua aceea, spiritul lui Iehova a început să acţioneze asupra lui David’ (1 Samuel 16:13).
Termenul ebraic redat prin „a unge" este mashách, din care derivă cuvântul mashíach, sau Mesia. Corespondentul grecesc este khrío, din care derivă khristós, sau Cristos. Astfel, atât Aaron, cât şi David pot fi numiţi mesia, sau unşi. Şi Moise poate fi numit cristos, sau uns, în sensul că Dumnezeu l-a desemnat să slujească în calitate de reprezentant al Său (Evrei 11:24–26).
Isus din Nazaret a fost numit de însuşi Dumnezeu într-o poziţie de mare autoritate. În loc să fie uns literalmente cu ulei, Isus a fost uns cu spiritul sfânt al lui Dumnezeu (Matei 3:16). În calitate de Cel Uns al lui Iehova, Isus este în mod potrivit numit Mesia, sau Cristosul (Luca 4:18).

Cartea biblică Exodul conţine o reţetă pentru fabricarea uleiului parfumat sacru, folosit de preoţi în timpul serviciului la templu. Acesta era un amestec de scorţişoară, smirnă şi alte plante aromatice (Exodul 30:22–25). În Ierusalim s-a descoperit un loc despre care arheologii cred că este un atelier din secolul I e.n., în care se produceau parfum şi tămâie pentru serviciul de la templu. Biblia face de multe ori referire la uleiul parfumat, care era folosit atât în scop religios, cât şi în viaţa de toate zilele (2 Cronici 16:14; Luca 7:37–46; 23:56).

Simte-te liber sa cauti in Biblia ta personala versetele mentionate acolo.

Răspuns utilizator avertizat
| DanM1990 explică (pentru Ionut1492):

La ce e bun?

| PorumbRodica1965 a răspuns:

În zilele noastre,, nimic ". Obiceiurile multora incalca Legea lui Dumnezeu pe care nu o cunosc.Bine ar fi ca multi sa fie interesati s-ă o cunoască, pentru ca zilele acestui sistem sunt rele si pe sfarsite.Marele necaz se apropie cu pasi repezi( citeste daca doresti Matei 24:21, 22. 2Timotei3:1-5.)