| Inferno a întrebat:

Pe baza a cel putin doua reguli, de la ceva simplu se poate ajunge la un tipar complex si ulterior la multimi de tipare complexe, formand un sistem complex. S-au facut simulari pe calculator in care de la un simplu patrat se ajungea la un tipar de patrate aranjate in diferite forme si toate acestea in functie de cateva reguli simple fara interventia unei fiinte inteligente.
De ce Universul are nevoie de un creator, cand legile fizicii sunt suficiente pentru ca Universul sa apara?

44 răspunsuri:
| Urzi23 a răspuns:

Stai bre asa ca este ceva putred la mijloc.Pai calculatorul tau ruleaza un program care are in spate un CREATOR scuze progaramator, deci sper ca in sfirsit vei sesiza si tu diferenta.

| shadovv a răspuns:

Te referi la "Conway's Game of Life"? Pai si pe wikipedia scrie "He (John Horton Conway) has also contributed to many branches of recreational mathematics, notably the invention of the cellular automaton called the Game of Life". Deci "the invention". Viata simulata despre care vorbesti tu este autonoma dar simularea in sine nu e autonoma, depinde temporal si existential de creatorul ei.

| Inferno explică (pentru shadovv):

Aici da, un creator a inventat regulile pentru ca traim intr-un Univers temporal, dar in realitate legile pot sa nu fie create de nimeni, deoarece realitatea este atemporala si aspatiala.

| shadovv a răspuns (pentru Inferno):

Interesant cum lumea ajunge la aceleasi concluzii (desigur cu mici diferente). Eu cred ca daca lumea are sens acesta vine din extratemporal si din extraspatial numai ca eu acord aceste caracteristici divinitatii. Eu mai cred si in egalitatea extremelor: atemporal=omnitemporal si aspatial=omniprezenta.

| Inferno explică (pentru shadovv):

Eu vorbeam de starea in care se afla realitatea de dincolo de Univers, realitatea primordiala, nu de caracteristicile divinitatii.

| shadovv a răspuns (pentru Inferno):

Am inteles dar nu crezi ca existenta a ceva aspatial, atemporal (sau alte caracteristici de genul) este necesara universului in care traim?

| Inferno explică (pentru shadovv):

Necesara? Aici vorbim de necesitate? Necesar in ce sens?

| shadovv a răspuns (pentru Inferno):

Ca telefonul meu sa existe este necesar ca toate piesele sale sa existe intr o anumita pozitie unele fata de altele.

| Inferno explică (pentru shadovv):

Comparatia e gresita, telefonul tau este un lucru ce se regaseste in spatiu si timp, Universul este chiar spatiu si timpul. universul are nevoie de un singur lucru ca sa existe, spatiu.
In nici un caz nu are nevoie de ceva atemporal pentru a exista din moment ce Universul nu are nevoie nici de timp pentru a exista.
De ceva aspatial..., posibil, aici nu stiu.

| shadovv a răspuns (pentru Inferno):

"universul are nevoie de un singur lucru ca sa existe, spatiu." Eu nu cred asta. Eu as spune ca universul exista ca spatiutimp.

| Inferno explică (pentru shadovv):

Universul nostru da, dar timpul nu este absolut necesar in formarea unui Univers.

| doctorandus a răspuns:

Iar legile fizicii au picat din... cer?

| Inferno explică (pentru doctorandus):

Ce este prostia asta? Legile fizicii exista. Nu poti sa vorbesti de ele la timpul trecut sau la viitor decat in cadrul Universului, dar eu vorbesc in cadrul existentei dincolo de Univers si aici nu exista decat prezent pentru ca insasi timpul este rezultatul combinarii acestor forte.
Daca vorbim de realitate in afara Universului, atunci timpul nu mai exista si nici spatiu. Legile fizicii exista.

| doctorandus a răspuns (pentru Inferno):

Nu, serios, de ce ar urma o explozie a purului neant niste legi matematice?

| Inferno explică (pentru doctorandus):

Nu urmeaza legile matematice, legile matematice sunt cauza ei.

| doctorandus a răspuns (pentru Inferno):

Lol, faci exact ca aia care spun ca Dumnezeu s-a creat singur.

| Inferno explică (pentru doctorandus):

Da un singur exemplu in care un lucru nu se comporta coform legilor fizicii.

| Inferno explică (pentru doctorandus):

Legile fizicii provoaca explozia, dar vad ca esti pe langa subiect. Nu cred ca mai are sens sa discutam.
Avem patru legi/forte fundamentale : Electromagnetismul, Gravitatia, Forta nucleara tare, Forta nucleara slaba.
La inceput aceste legi/forte erau unite si formau o singura forta fundmentala.
Cand gravitatia si forta nucleara tare s-au separat din aceasta combinatie a avut loc inflatia, BIg Bang-ul,"explozia". Deci acea "explozie" a fost cauzata de aceste 4 legi/forte fundamentale.

| doctorandus a răspuns (pentru Inferno):

Adica legile fizicii s-au creat singure, asa, din neantul absolut au aparut niste legi.

| Inferno explică (pentru doctorandus):

Intrebarea asta nu are sens. "legile fizicii s-au creat" A se crea este un proces in timp, deci pentru ca acest fenomen sa poata exista avem nevoie de timpul pe care noi il cunoastem in prezent, ori timpul la inceput nu exista, iar legile fizicii se aflau intr-o stare atemporala, existanta. Legile fizicii nu au aparur, existau.

| doctorandus a răspuns (pentru Inferno):

Existau in ce? In spirit?

| Inferno explică (pentru doctorandus):

Ce spirit? Existau intr-o stare de atemporalitate si aspatialitate, asta este staarea naturala a lucrurilor.

| doctorandus a răspuns (pentru Inferno):

Atemporal si aspatial... leit Dumnezeu.

| Inferno explică (pentru doctorandus):

Asta sustine cosmologia fizica.

| RAY a răspuns:

La fel si cu o furnica e simplu dar mai multe creaza musuroi care intrece tehnologia din ziua de azi cu ventilatie deci reglare de temperatura, faza e ca complexitatea e in imaginatia crestinilor ea nu exista in realitate totul e simplu, chiar si viata e simpla dar daca privesti totul e complex e ca cand privesti o cladire de 12 etaje e complex nu? dar gandeste si la lucrurile simple ce compun, iar daca x este complex de unde sti care e complexitatea infinita? universul nu are nevoie de creator, la inceput a fost un univers inghetat vezi ultima teorie mi se pare logica http://www.descopera.ro/......ra-cosmica

| anonim_4396 a răspuns (pentru RAY):

Foarte interesanta teoria.

| M25M a răspuns:

Nu cred neaparat ca universul are nevoie de un creator, ci mai degraba psihicul uman cere acest imperativ, omul vrea sa creada ca universul a fost zamislit de un creator, pentru dorinta de a fi ceva mai mare decat noi, pentru o anumita siguranta, pentru a avea unele tipare de moralitate in societate, etc.
Universul are nevoie de un creator, pentru ca noi insine ne-am creat aceasta conceptie gresita, zic eu, in mintea noastra.

| Dorugar a răspuns:

Universul nu are nevoie de niciun Creator, asa cum de fapt nici nu-l are!
De Creator au nevoie doar aceia care din lipsa de instruire si educatie nu cunosc legile fizicii, si au nevoie de un raspuns simplu la aceasta intrebare, si iata ca astfel a ajuns credinta a proasta bazata pe Irationalitate sa dea raspunsuri grele si greu de contestat la orice problema oricat de complexa, si asta fara sa ai nici cea mai mica cunostinta despre ceva, si asta in mod foarte simplu " ca asa vrea Dumnezeu, si care om are puterea sa conteste vointa divina?
Si ce raspuns mai "tare" decat acesta exista pentru tonti?

| rocco09 a răspuns:

Legile fizicii fiind, legi create de fizica sau descoperite de stiinta numita fizica? Sincer nu ma prea bag in domeniu asta, dar mi-ar prinde bine un raspuns!

| Inferno explică (pentru rocco09):

Legile fizicii fiin regulile dupa care realitatea exista. Exista un joc foarte interesant care arata evolutia vietii si ii multumesc utilizatorului "shadovv" ca mi-a amintit numele lui.
In ce consta acest joc? Nimic mai simplu, are la baza niste reguli, 3 reguli mai exact. Pe baza acestor trei reguli apar tipare complexe de la ceva foarte simplu. Regula 1 a jocului: O celula daca este singura moare.
Regula 2 a jocului: O celula inconjurata de mai multe celule iar moare.
Regula 3a jocului: O celula inconjurata de 2-3 celule supravietuieste si da nastere altor celule. Jocul il gasesti aici:http://www.bitstorm.org/gameoflife/
Tu organizezi primele celule si apoi nu lasi decat regulile sa-si faca treaba, ai sa constati ca de la un tipar foarte simplu format din 3-4 celule se ajunge la un tipar foarte complex.
In asta consta aparitia vietii pe Terra, evolutia ei. Aici avem alte reguli si alte forte care guverneaza lumea si din cauza aceasta tiparele sunt mult mai complexe.

| rocco09 a răspuns (pentru Inferno):

Plecand de la jocul de mai sus ar fi sanse de 33, 3333% ca totul sa se dezvolte incat sa existe ceva! In aparitia lumii spuneai ca tiparele sunt mult mai compleze, ca idee (nu stiu cat de bine stai tu la capitolul asta), cat la suta sanse ar fi ca in acest tipar complex si cu legi foarte precise sa dezvolte universul la ceea ce cunoastem noi despre el si ceea ce inca nu se cunoaste! Poti sa dai un procentaj probabil? O parere personala, atata tot!

| Inferno explică (pentru rocco09):

Ai jucat jocul? Daca da probabil ai observat ca tiparele sunt repetitive, observam anumite tipare care se repeta iar si iar, de ce? Pentru ca numarul regulilor este unul foarte mic si evolutia vietii va fi la fel de mica,daca mai adaugam reguli tiparele sunt din ce in ce mai diferite.
In univers numarul regulilor este unul foarte mare si mai exista si pseudoreguli care sunt o consecinta a regulilor de baza si cu toate aceste observam tipare care se repeta. Planetele, planetele sunt foarte asemanatoare, nu sunt identice,dar sunt asemanatoare. Deoarece se supun unei reguli de baza, gravitatia. Aceasta "regula", a gravitatiei face ca materia sa se organizeze in tipare similare. Galaxiile iar sunt asemanatoare.
La cate reguli exista in Univers probabilitatea sa iasa tipare complexe din ceva simplu era foarte mare, dar probabilitatea sa iasa DIN NOU ceva EXACT ca Universul nostru, EXACT, este nula.
Probabilitatea ca Universul nostru sa fi aparut in urma regulilor acestea este una mare. Chiar ar fi imposibil sa nu iasa ceva cand regulile permit asta.

| Inferno explică (pentru rocco09):

"Plecand de la jocul de mai sus ar fi sanse de 33, 3333%..."
Ai impartit 100 la 3 folosind google?

| rocco09 a răspuns (pentru Inferno):

Trebuia sa completez o pagina cu cifra 3? Tot nu mi-ai dat procentajul! Mai apoi nu ai definit "simplu" (tipare complexe din ceva simplu)! Si originea "simplului"!

| Inferno explică (pentru rocco09):

"Trebuia sa completez o pagina cu cifra 3?" Se numeste perioada, cifra 3 se repeta la infinit asa ca se pune intre paranteze: 33, (3) Se citeste: 33 perioada trei.
"Tot nu mi-ai dat procentajul! " Nu pot da o cifra exacta, nici macar aproximativa pentru ca este mult prea complexa situatia. Sunt nevoit sa iau in calcul prea multi factori.
"Si originea "simplului"! " Originea simplului este nimicul. Legile permit aparitia a ceva din nimic.

| rocco09 a răspuns (pentru Inferno):

Mersi de lectia de mate, o sa imi amintesc pe viitor!
poti demonstra experimental ceea ce afirmi in partea a doua?

| Inferno explică (pentru rocco09):

"poti demonstra experimental ceea ce afirmi in partea a doua? " DA!

| rocco09 a răspuns (pentru Inferno):

Pot sa vad experimentul?

| Inferno explică (pentru rocco09):

Care ca sunt sute? Radiatia howkings de exemplu a fost detectata, iar la baza ei stau aceste particule. La baza fortei electromagnetice, gravitationale, fortei nucleare tari si fortei slabesunt aceste parrrticule. Principiul incertitudinii al lui Heisenberg permite acest lucru si a fost demonstrat experimental de sute de ori. Exista electroni care apar din nimic. Experimentul cu cele doua fante dovedeste verdicitatea principiului incertitudinii. Aici vorbim de CONSTATARI nu de teorii. Acest lucru a fost observat Mai exista un alt experiment cu doua placute de metal in vid ce demonstreaza acest lucru.

| Inferno explică (pentru rocco09):

Ca sa intelegi cu ce lucram aici trebuie sa studiezi putin fizica cuantica sa fi la curent cu termenii si notiunile de acolo. Daca vrei poti sa incepi cu: "QCD as a Theory of Hadrons" si " Introductory Quantum Mechanics" de Liboff
Prima este foarte complexa, mai bine incepi cu cea de a doua. Sau poti sa cauti si pe internet articole, sunt sigur ca ai sa gasesti ceva interesant.

| rocco09 a răspuns (pentru Inferno):

Da-mi un link

| Inferno explică (pentru rocco09):

Asta am gasit acum in fuga, dar sunt cel putin 40 de linkuri despre treaba astra, acestea fiind doar cele pe care eu le-am vizionat.
Principiul incertitudinii sta la baza mecanicii cuantice si el permite aparitia unei particule din nimic. Ca sa intelegi cat de important este, principiul incertitudinii este pentru fizica cuantica asa cum sunt legile lui Newton pentru fizica clasica si ecuatiile lui Einstain pentru relativitate.

| rocco09 a răspuns (pentru Inferno):

Ma depasesc, in special principiul incertitudinii, nu am pregatire elementara in domeniu!