| benny7 a întrebat:

Este posibil ca legile fizicii să nu fie constante în tot universul?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Legile fizicii descriu modul in care realitatea functioneaza si se presupune ca raman neschimbate in timp si spatiu.

Spre exemplu viteza luminii este neschimbata indiferent ca o masor aici sau pe Marte sau oriunde in Univers, indiferent ca o masor acum, maine sau oricand as dori.
Idem si pentru faptul ca apa fierbe la 100 grade la presiunea atmosferica, legea lui Ohm, etc.

In fizica forte fundamentale sunt doar patru. Ele descriu o buna parte din modul in care realitatea functioneaza, dar nu pe pe toata.

22 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Da, desi fizica moderna se bazeaza pe ideea unui Univers izotrop.

| benny7 explică (pentru Inferno):

Dar întrebarea mai mare care apare este: care sunt legile fizicii? Este un pic de psihologie de aici?
Totul face parte din mișcare. Este obligat să se mute din partea sa.
Suntem o specie curioasă pe un glob mic, care este... așa cum a fost filosofat: o specie de praf într-un nor de praf într-un nor de praf. Știm ce se întâmplă cu legile fizicii din afara domeniului nostru de observație? Nu, dar presupunem că se ține, deoarece, din punctul nostru de vedere, semnalele arată că fac (cu unele ipoteze).
Vezi, așa cum am spus, suntem o specie curioasă. Nu doar că suntem ciudați, dar că avem o tendință ca, ca majoritatea primatelor, să fim curioși. Ne-a determinat să devenim tribul uman acum. Dar, de asemenea, ne-a determinat să creăm în cele din urmă o limbă și concepte despre lumea din jurul nostru. Spre deosebire de ceea ce devine o firmă "cred", legile fizicii nu sunt forțele universului. Mai degrabă contrariul. Forțele universului sunt observate și conceptualizate în modele clar definite care reprezintă efectele acestor forțe. Un pic ca prima parte a Tao Te Ching: "Tao despre care se poate vorbi, nu este Tao real". Deși aceasta este o altă încercare a unei minți filosofice de a înțelege ce înseamnă "experiență" unei ființe umane, ea explică frumos modul în care poate conceptualiza mintea umană, însă conceptualizarea nu este lucrul real. Vedeți, acum suntem capabili să facem fotografii digitale. Ei au (ca și cele "analogice") o rezoluție. Acum, dintr-o dată în lumea științifică, limitele minții umane devin evidente. Există aceia care cred că forma analogică a existenței are o "rezoluție", deoarece cea digitală are una. Acest lucru contrazice cu totul înțelesul intrinsec al distanței "infinitezimale" (care este o conceptualizare a liniilor analogice).

În esență, ceea ce vreau să spun este că "legile fizicii" nu sunt consecvente în sine și chiar în colectarea umanității încă. Nu există încă nicio GUT (Marea teorie a unificării), deci totul merge. Aceasta înseamnă că nu există legi de fizică definite de om care să poată fi ținute oriunde în univers.---ok*

| benny7 explică (pentru Inferno):

Mulţumesc!
DA AŞA ESTE*

| Inferno a răspuns (pentru benny7):

Legile fizicii descriu modul in care realitatea functioneaza si se presupune ca raman neschimbate in timp si spatiu.

Spre exemplu viteza luminii este neschimbata indiferent ca o masor aici sau pe Marte sau oriunde in Univers, indiferent ca o masor acum, maine sau oricand as dori.
Idem si pentru faptul ca apa fierbe la 100 grade la presiunea atmosferica, legea lui Ohm, etc.

In fizica forte fundamentale sunt doar patru. Ele descriu o buna parte din modul in care realitatea functioneaza, dar nu pe pe toata.

| Inferno a răspuns:

P.S.: De fapt viteza luminii este constanta nu doar in vid, dar oriune: apa, aer, etc
Daca ai sa cauti putin ai sa constati insa ca viteza luminii in aer este mai mica decat in vid. Problema e ca valoarea respectiva este orice insa numai viteza luminii nu.
Daca un corp se deplaseaza cu viteza constanta atunci viteza sa este prin definitie distanta pe care o parcurge impartit la timpul necesar pentru a parcurge acea distanta.

Daca in relatie masor alta distanta decat cea pe care o parcurge mobilul atunci rezultatul va fi orice insa numai viteza reala a corpului nu. Iar exact asta se intampla cand
e calculata "viteza" luminii in aer sau apa. In loc sa se masoare distanta reala pe care lumina o parcurge (ceea ce ar fi imposibil deoarece vorbim de modificari extrem de mici) se masoara o distanta aproximativa, rectilinie. Numai ca viteza nu se deplaseaza pe o traiectorie rectilinie in aer.



Concluzia este ca acea "viteza" a luminii in aer nu este deloc viteza reala a luminii.
Daca am tine cont de adevarata traiectorie a unei raze de lumina am obtine exact aceeasi valoare a vitezei in aer sau apa ca si in vid.

Este insa o confuzie comuna in randul analfabetilor stiintifici care au impresia ca fotonii ar incepe sa parcurga spatiul cu alta viteza daca intalnesc o masa de aer sau apa, ceea ce nu are nicio logica din punct de vedere fizic.

Cand am spus "presiune atmosferica" ma refeream de fapt la o atmosfera, adica presiuena atmosferica la nivelul marii.

| RAY a răspuns (pentru Inferno):

Da ma ai dreptate https://ro.wikipedia.org/wiki/Punct_de_fierbere

Punctul de fierbere al unei substanțe este temperatura la care tranziția de la starea de agregare... De exemplu, pe vârful Everest (8848 m) apa fierbe la 69 °C.

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Https://ro.wikipedia.org/wiki/Viteza_luminii
Valoarea vitezei de propagare a luminii în orice mediu material transparent este mai mică decât valoarea vitezei luminii în vid. Ea depinde de caracteristicile electrice și magnetice ale mediului în care se deplasează și nu se modifică pentru un mediu material transparent, omogen și izotrop. La trecerea luminii dintr-un mediu transparent, omogen și izotrop într-un alt mediu are loc modificarea vitezei, concomitent cu schimbarea direcției de propagare, fenomen cunoscut în optica geometrică sub denumirea de refracție.

Conform teoriilor actuale, general acceptate, viteza luminii în vid este cea mai mare viteză posibilă din univers. Totuși, în alte medii decât în vid lumina are o viteză mai redusă, putând fi depășită, așa cum se întâmplă de exemplu în cadrul efectului Cerenkov.

| RAY a răspuns (pentru RAY):

- da, viteza este influentata de mediul de propagare, in vid avand viteza maxima. Am cules de pe net:


- Vid: 299.792.458 m/s


- Aer: 299.702.547 m/s


- Diamant: 124.034.943 m/s


- Apa: 228.849.205 m/s


- Gheata: 228.849.205 m/s


- Alcool etilic: 220.435.631 m/s


- Plexiglas: 198.538.052 m/s

| Darkmagic a răspuns:

Dumnezeu! rolling on the floor
Bre, tare inculti mai sunteti... rolling on the floor
Pot sa te intreb DE UNDE ai scos tu drept BUNA afirmatia din raspunsul castigator:
"viteza luminii este neschimbata indiferent ca o masor aici sau pe Marte sau oriunde in Univers"?

Viteza luminii este o constanta fizica universala NUMAI IN VID bre Einsteinilor!
Mergeti putin la scoala, si vedeti acolo plini de uimire o chestie numita "indicii de refractie ai mediului".
Daca o masori "pe Marte", "aici", sau in apa, este fundamental diferita bai "fizicienilor"!
Tot asa cum DIFERIT este punctul de fierbere al apei, cu mult peste 100 C in subteran, cu mult sub 100 C, la inaltime (din cat ma mai tine memoria, aprox. 70 C pe Everest).

De unde naiba (deci!) big grin ati scos voi astfel de "fundamente fizice"... rolling on the floor care DIFERA de te doare encefalul chiar si pe Terra, fara sa mai punem Universul la socoteala?

Vreau si eu ce se fumeaza pe aici... big grin

| benny7 explică (pentru Darkmagic):

Mai defineşte profund!

| Darkmagic a răspuns (pentru benny7):

=))
Definesc:
Esti GRAV incult, "poleit" cu niste "cunostinte" LUATE cu furca DE PE NET, nu de la scoala, din studiu!

"Intrebarile" tale frizeaza incultura si/sau imaturitatea...
https://www.tpu.ro/......t-catolic/
https://www.tpu.ro/......nca-amebe/
...iar raspunsurile (de-a dreptul cretine) pe care le semnalizezi cu portocaliu ca fiind (dupa mintea ta) "castigatoare", ii deruteaza si pe alti nestiutori, adancindu-le incultura!

Fie ca viteza luminii (c) sa fie identica si la fel :D si pe Marte, si pe Terra, si in vid, ca si in... Oceanul Indian!
Amin! :D

Daca niciun admin si niciun user nu are curaj sa spuna asta, am eu:
Sunteti Prosti ba!
Aia e!
Si-i mai contaminati si pe altii cu...nestiinta voastra!
Lasa-te de "premiat" "raspunsuri"...ca faci din TPU, pepiniera de inculti.

| RAY a răspuns (pentru Darkmagic):

Tot asa cum DIFERIT este punctul de fierbere al apei, cu mult peste 100 C in subteran, cu mult sub 100 C, la inaltime (din cat ma mai tine memoria, aprox. 70 C pe Everest).

de ce pe everest e 70 C?

| benny7 explică (pentru Darkmagic):

O explicaţie ştiinţifică pentru existenţă:
EŞTI la un pas mai aproape de vindecarea schizofreniei!

| Inferno a răspuns (pentru RAY):

"de ce pe everest e 70 C?"

Nu stiu exact daca este 70 dar in orice caz este mai mica. Asta pentru ca pe Everest si presiunea aerului este mai mica (scada cu cresterea altitudinii).

Iar punctul la care apa fierbe depinde de temperatura si presiune.
Ca apa sa fiarba sau sa se evapore moleculele de apa trebuie sa aiba suficienta energie cinetica incat sa paraseasca lichidul invingand presiunea exercitata de moleculele de aer.
Si asta se intampla fie crescand temperatura lichidului fie scazand presiunea atmosferica. Pe muntele Everest, la presiuni scazute, exista mai putine molecule de aer care sa se opuna ascensiunii moleculelor de apa. Deci apa se evapora la temperaturi mai scazute.


Legat de viteza luminii este asa cum am spus. Ii spune "viteza" dar nu este o viteza reala. Nu este o viteza instantanee, ci o viteza medie, o aproximare.

Daca ai calatori cu masina cu viteza constanta de la Brasov la Bucuresti ce distanta ar trebui sa iau in calcul cand iti calculez viteza de deplasare?
a.) Distanta totala pe care ai parcurs-o.
b.)Distanta dintre punctul de plecare si cel de sosire: o linie dreapta

Evident raspunsul corect este a.).
Varianta b.) nu iti spune care e viteza reala a masinii, ci doar o medie a ei, o aproximare.

Cand vorbim vorba de fotoni in calcule se aplica metoda b.). Numai ca, asa cum este si in cazul masinii, modul asta de calcul nu iti ofera informatii reale despre viteza unui foton.

Concluzia este ca un foton calatoreste cu viteza luminii in orice mediu.

| RAY a răspuns (pentru Inferno):

Este 69, raspuns de pe wiki, eu nu am fost acolo sa vad, tu ai fost? dark a fost?

| RAY a răspuns (pentru Inferno):

Daca am trece prin diferite medii viteza ar diferi man

| anonim_4396 a răspuns (pentru Darkmagic):

Bre, da' matale ce suferi așa că sunt ăștia proști sau nu?
Așa te-au învățat Măgureanu și cu Timofte? Când nu-ți convine ceva, pac, arăt ce deștept sunt cu aroganță unor necunoscuți de pe TPU?laughing)

| benny7 explică:

Există multe lucruri care ar putea fi diferite astăzi decât au fost mai devreme.

| benny7 explică:

Mai degrabă contrariul.
Legile fizicii nu sunt forțele universului. *

| RAY a răspuns (pentru benny7):

Man cand un om te contrazice nu e ok sai dai ignore, vorbesc de dark, daca omul a contrazis cu inferno si eu am dovedit ca are dreptate, nu are sens ignore

| benny7 explică (pentru RAY):

Stiinta este frumoasă când oferă explicaţii simple despre fenomene şi pe una care are probabilitate diferită de zero, şi să le ignor total pe celelalte. ok man*

| benny7 explică (pentru RAY):

Cum inţelegi aceste cuvinte :presupune, precis, absolut şi corect?