| Romanul86 a întrebat:

Rolul unei religii este să îți arate care e sacrul și care e profanul?

Rolul religiei este să îți arate o moralitate adică ce e bine și ce e rău?

Sacralitatea e o dovadă că Dumnezeu exiată?

Moralitatea e o dovadă că Dumnezeu există?

10 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Nu, astea sunt sofisme.

| RAY a răspuns:

Empatia este raspunsul, intrebarea e care dumnezeu, care creator, care religie, care credinta etc

| DeyCj a răspuns:

„Rolul unei religii este să îți arate care e sacrul și care e profanul?"
„Rolul religiei este să îți arate o moralitate adică ce e bine și ce e rău?"
Nu, singurul scop al religiei este să îndoctrineze omul, cu scopul de a-l transforma în sclav spiritual, și mai grav de a obține foloase necuvenite(legal) de pe urma celor ce cred în regulile lor „spirituale" sau mai bine zis spirtuale(de la spirt).
„Sacralitatea e o dovadă că Dumnezeu exiată?
Moralitatea e o dovadă că Dumnezeu există?"
Nu.Sacralitatea provine de la nevoia omului leneș spiritual de a se agăța de tot felul de invenții(idoli) creându-le ajutorul, și crezând doar ei că acele invenții le ajută.Așa au apărut zeii, și persoana Dumnezeu.
„Moralitatea e o dovadă că Dumnezeu există?"
Mai degrabă aș spune că este un set de reguli nescrise de relaționare interumană, iar aceste reguli nescrise stabilite de comun acord, au fost create cu scopul de stabilii ordinea între oameni.Imaginează-ți cum ar fi ca fiecare om să face ceea ce-i toacă prin cap.Lumea ar arăta ca un spital de psihiatrie laughing). Bine, știu că ar fi amuzant să vezi așa ceva de deasupra, dar real...

| Mclaren12 a răspuns:

S-ar parea ca programul crestin a fost o incercare de a distruge sacrul, nicidecum de a-l promova.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Religia iti arata diferenta dintre bine si rau dar trebuie sa fi atent, orice lucru are 2 intelesuri, Biblia la fel,
Unele lucruri legate de religie sincer nu au moralitate, cei ce se ocupa cu terorismul si omoara oameni eu nu consider ca au o morala religioasa, sau curata de nici un fel, si mai au si nerusinarea sa spuna ca omoara in numele Domnului. Sacralitatea( lucrul sfant, nu e obligatoriu sa iti dea de inteles ca Dumnezeu exista, abia cand treci prin greutati iti dai seama ca Dumnezeu exista si ajungi sa te rogi din suflet si sa stii ca intr-adevar exista. Moralitatea, in ziua de azi intrebarea cea mai buna ar fi:"mai exista oameni cu morală, sau moralitate curată"?

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai citit biblia vreodata?

| anonim_4396 a răspuns (pentru RAY):

Da am citit-o, si fiecare om are o perspectiva diferita a pildelor din ea fiindca nu toti am avut aceleasi experiente de viata. Te rog nu te gandi ca iu biblia in deradere sau chestii de genul acesta...dar ce se preda in scoli nu stiu daca pot numi religie intr-adevar.

| Doja a răspuns:

Rolul religiei a fost de a unifica societati si a oferi o forma de "constitutie" populara pentru stabilitatea comunitatii.

Frumusetea conceptului este ca atinge toate paturile intelectuale si le da o coerenta, un numitor comun. De-aia ai oameni mai putin inteligenti care cred orbeste si urmeaza la litera ce zice religia (sa nu furi, sa nu ucizi etc), iar cei care au discernamant isi dau seama de anumite reguli prin deductie logica. Insa toti vorbesc aceeasi limba si au un trunchi comun de idei.

Asta, desigur, e valabil la religiile pacifiste. Cele expansioniste cum ar fi Islamul sau Iudaismul vad necredinciosul ca o categorie speciala de om care trebuie tratat altfel, dominat.

Si ca sa nu imi sara lumea in cap ca "d-dar si in Biblie scrie de sacrificii si de alte lucruri", trebuie sa subliniez ca astea sunt in Vechiul Testament (aka Torah - cartea de capatai a Iudaismului) in vreme ce crestinismul se bazeaza pe Noul Testament (adica ce e cu Iisus si apostoli).

Si mai mult, crestinismul se bazeaza pe interpretarile si regulile facute de Sf. Benedict, Augustin si Thomas Aquinas care au facut posibila refacerea civilizatiei dupa haosul prabusirii imperiului Roman.

| doctorandus a răspuns (pentru Doja):

Adica ale unor sfinti de care ortodoxia nu prea a avut parte.

Dar, trecand peste asta, societatile occidentale sunt multiculturale de cand exista catolici, protestanti si evrei, asa ca ele nu pot avea o singura religie. Iar SUA este o tara alcatuita din credinciosii unor culte care toate dintre ele sunt minoritati. SUA nu au o religie majoritara.

| Doja a răspuns (pentru doctorandus):

Benedict este un sfant atat al catolicilor cat si al ortodocsilor, Augustin si Aquinas au fost preluati sub diverse forme de diversi ortodocsi, si au pus fundamentul societatii vestice care ne influenteaza cultural si cu care rezonam foarte bine pe partile descrise de ei.

Nu exista societati multiculturale. Exista culturi care se lupta intre ele pentru dominatie, iar religiile nu sunt culturi.

In cazul nostru, valorile promovate de crestinism (chiar daca aderi sau nu la o religie) sunt compatibile social, dar incompatibile cu iudaismul sau islamul.

Si da, strict religios, denominatiile crestine (compatibile intre ele) domina SUA.

https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_the_United_States

Sa stii ca minciuna si inselaciunea sunt un pacat.