| despaandrei a întrebat:

Salut. In urma cu ceva timp am fost sa ma spovedesc doar ca am intampinat niste probleme din cauza emotiilor fiind pentru prima data la spovedanie. In momentul in care preotul a citit rugaciunea de iertare eu nu prea am fost atent si nu am auzit-o cum trebuie si ar mai fi ceva, despre Canon din cate stiu dupa orice spovedanie se da un Canon de iertare doar ca eu nu am primit sau cel putin asa imi amintesc, doar am discutat despre una alta si mici sfaturi, oare asta inseamna Canon? As dori sa stiu fiindca vreau sa merg la alt duhovnic si nu vreau sa fiu legat, va multumesc.

Răspuns Câştigător
| Xox0 a răspuns:

Din cate stiu (ca o fosta persoana religioasa) fiecare preot are metoda lui de spovedanie. Am fost la preoti care nu mi-au dat Canon, dar si la unul care mi-a dat Canon. Sau poate a considerat ca nu ai nevoie si ca nu ai facut asa multe rele.
Ori poti sa te mai duci inca o data la spovedanie.

8 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Poti sa ii marturisedti toate pacatele direct lui Dumnezru:*Daca ne marturisim pacatele EL esre credncios si drept ca sa ne ierte ppacatele si sa ne curateasca de oruce nelegiuire"1 Ioan 1-9

| leo59 a răspuns (pentru ania):

Poți, dacă nu ții cont de Revelația dumnezeiască care se bazează pe Sf. Scriptură și Sf. tradiție. Mântuitorul a dat mandat Sf. apostoli și urmașișor lor (episcopi ți preoți), când zice: oricâte veți lega pe pământ vor fi legate și în ceruri și câte veți dezlega pe pământ vor fi dezlegate și in ceruri. Deci întrebătorul, care este un creștin ortodox, dorește să se lămurească intr-o problemă ortodoxă; de ce-l derutați dacă aparțineți altei confesiuni?

| despaandrei explică (pentru leo59):

Multumesc pentru ajutor. Citesti din sfanta scriptura?, Pari un om intelept si as vrea sa ti adresez o intrebare, Daca am ispasit aceleasi pacate pentru care m-am spovedit in urma cu ceva timp, Duhovnicul ma va judeca ca le am ispasit din nou?, nici nu l cunosc prea bine, adica mai deloc ca a fost prima data cand am mers sa ma spovedesc, As vrea sa merg la alt duhovnic dar imi este teama ca poate mi-a dat Canon si din cate stiu ramai legat daca ai Canon de la alt duhovnic, Nici nu stiu ce inseamna Canon in adevaratul sens al cuvantului, si nici numai tin minte ce am vorbit cu duhovnicul la spovedanie fiindca aveam niste emotii de imi venea sa lesin, nu stiu de ce, Eu eram acolo dar parca nu auzeam tot ce spunea.

suntserios
| suntserios a răspuns:

E absolut irelevant.
Fiecare popa cu obiceiurile lui. Oricum e si el un om ca oricare dintre noi, nu face el minuni.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu înseamnă.

| GinaBlackMira a răspuns:

Din câte știu eu Canon se da pentru păcate grele! Omorat, desfrânare nu toți preoții dau Canon!

| leo59 a răspuns:

Citesc Sf. Scriptură și am experiență în domeniu. Cu referire la Canon, acesta constă într-o disciplinare cu privire la viața spirituală. El se dă mai ales pentru păcate mari și constă in oprirea celui în cauză de la împartășire chiar pentru câțiva ani buni. Penitentul (cel care face pocăință), făcând canonul prescris de duhovnic, obține scăzământ din anii respectivi pentru a se împărtăși mai curând cu trupul și sângele Domnului Is. Hr. Celelalte nelămuriri, cum ar fi duhovnicul, acesta nu trebuie schimbat mereu. E bine să fie preotul tău de parohie, sau altul după cum rezonezi cu el, dar din apropiere ca să ții cât mai des legătura cu el, să participi la rânduielile liturgice, etc, Cât privesc păcatele, odată mărturisite și cu dezlegare, ele sunt iertate și nu mai trebuie mărturisite și nici nu trebuie să apese mereu conștiința, mărturisirea fiind tocmai eliberarea ei. Sunt mai multe de spus dar toate le vei discuta cu duhovnicul. Câți ani ai? Doamne ajuta și s-auzim de bine!

| despaandrei explică (pentru leo59):

Mersi mult pentru raspuns, Si ca ti-ai luat din timpul tau pentru a mi raspunde si explica mai in detaliu la intrebarea mea, 17 ani am. Stiu ca pacatele o data marutisite sunt iertate doar ca eu le-am facut din nou si de asta am intrebat daca ma va judeca Duhovnicul, Sunt si o fire ce isi face "filme" din oricelaughing. Prima spovedanie nu am simtit o ca fiind o spovedanie corecta fiindca nu mai tin minte nimic, Duhovnicul mi-a citit numele gresit la rugaciune/ Nu eram atent la ce zicea. Am pus punctul pe Canon fiindca cred ca m-ar ajuta, Sunt foarte credincios/bun la suflet, Doar ca am o problema, Gandurile si rabdarea, nu le pot controla si gresesc din nou fara sa vreau, Si de asta cred ca un Canon m-ar disciplina o perioada pana as putea sa mi controlez gandurile si sa numai gresesc.