| Holiday a întrebat:

"Un studiu realizat printre membrii Societatii Regale a aratat ca doar 3, 3% cred in Dumnezeu - asta, in conditiile in care 68, 5% din populatia britanica se declara credincioasa. Un alt sondaj, realizat in anii '90, a aratat ca doar 7% dintre membrii Academiei Americane de Stiinte cred in Dumnezeu."

Credeti ca e adevarat?! Eu sincer cred ca e o exagerare. Procentul celor cred e cam dublu fata de ce zic astia, dar sunt unii carora le e frica sa nu fie luati la misto daca recunosc.

Răspuns Câştigător
| Teffan a răspuns:

Care cred în ce? În Crăciun și Paște? Sau dacă zic "Doamne ajuta", ai impresia ca sunt credincioși?
E adevărat, creștinul PRACTICANT(singurul pe care îl pot considera credincios) este pe cale de dispariție, raportat la secularismul societății de astăzi, atee și materialista, in care creștinătatea s-a adaptat într-un mod defavorabil ei, prin totala abandonare a spiritualității. Dacă un om spune ca crede în Dumnezeu(fără sa fi citit un rand din Biblie, fără sa își practice religia), dar în zilele vieții lui se comporta ca un ateu, fii sigur ca acel om NU crede în Dumnezeu, nu e credincios

Este o provocare sa fii "credincios" in zilele noastre.

| Holiday explică (pentru Teffan):

" Dacă un om spune ca crede în Dumnezeu(fără sa fi citit un rand din Biblie"

Pana de curand, si daca ar fi vrut sa citeasca, majoritatea n-aveau cum pentru ca oamenii in proportie covarsitoare erau analfabeti. Nu merge teoria asta cu necesitatea cititului pentru a deveni crestin. Altfel se imprastie virusul asta.

"E adevărat, creștinul PRACTICANT(singurul pe care îl pot considera credincios)"

Nu tine nici teoria asta. Cat de (des) practicant? Si in ce stil? Ca sunt nshpe mii de practici crestine, unele chiar antagonice.

| doctorandus a răspuns (pentru Teffan):

În Marea Britanie creștinii nu sunt majoritari sau sunt majoritari doar dacă socotim necredincioșii care se consideră "creștini culturali".

https://www.theguardian.com/......o-religion

Vorba aia:

-Ce religie aveți?
-Sunt anglican.
-Deci credeți în Dumnezeu?
-Nu, nu cred.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/393479.stm

https://www.independent.co.uk/......21899.html

| anonim_4396 a răspuns (pentru doctorandus):

Anglia face parte din zona nordica a europei unde Miscarea Protestanta a prins radacini in secolul 16. , mai degraba din motive politice decat religioase
Religia Protestanta se caracterizeaza printr-o abordare mai simbolica a religiei, cu rol mai diminuat facand loc ateismului in zone ca norwegia, suedia, finlanda, danemarca, Anglia, ollanda etc

| Teffan a răspuns (pentru Holiday):

Asa,si in ce eră traim acum? Ce scuza exista pentru necitirea Biblie intr-o lume scolita, in care fiecare familie considerata crestina posibil sa aiba o Biblie in casa?
Analfabetii primesc Biblia prin viu grai, cand un pastor/preot le vorbeste in adunare.Crestinismul nu e greu de practicat,prin urmare poate fi "asimilat" usor,iti trebuie PUTINE cunostinte(doar baza) sa fii crestin practicant, autentic.Dar cand ai Biblia la indemna, esti crestin si esti si scolit, nu ai motiv sa nu o citesti si sa ii studiezi toate detaliile si subtilitatile, pentru ca nu esti analfabet.

"Si in ce stil"

In alea nshpe mii de secte.Important e sa fii crestin practicant, in conformitate cu propriile credinte sau cu dogma denominatiunii din care faci parte.

| Holiday explică (pentru Teffan):

De fapt crestin nu este cine crede altcineva asta, ci e suficient sa te consideri tu, dupa cum dealtfel corect consideri si tu cand spui "in conformitate cu propriile credinte". Deci nu are absolut nici o legatura cu credintele altora, cu ce fac/nu fac altii, cu ce cred sau nu altii. In concluzie nici notiunea de "practicant" nu e relevanta, pentru ca fiecare are o perceptie proprie despre ce inseamna asta.

"Asa, si in ce eră traim acum? Ce scuza exista pentru necitirea Biblie"

Nu e necesara vreo scuza. E evident ca nu e necesar sa faci asta pentru a te putea considera crestin, dupa cum ti-am aratat mai devreme.

| Teffan a răspuns (pentru Holiday):

"De fapt crestin nu este cine crede altcineva asta, ci e suficient sa te consideri tu, dupa cum dealtfel corect consideri si tu cand spui 'in conformitate cu propriile credinte' "

M-am referit la altceva, scuză-mă ca nu m-am făcut înțeles:"în conformitate cu credințele proprii", raportat la dogmele denominatiunilor creștine, înseamnă că unii creștini aleg sa nu facă parte dintr-o denominatiune,dar care cred în Isus Hristos și își trăiesc viata în conformitate cu învățurile lui.

Am vrut sa evidențiez importanta cruciala pe care o acord subordonarii totale fata de religie/filosofie. În gândirea mea, în opinia mea, nu te poți eticheta drept ceva anume, atâta timp cât nu te duci pana în pânzele albele,pentru ca altfel cazi în superficialitate, asa cum cad majoritatea creștinilor, care țin credința pentru ca și părinții lor au ținut-o, pentru ca și părinții părinților lor au ținut-o, devenind ceva lumesc, o datina, un obicei care nu are legătură cu spiritualitatea. (ex:ortodocșii care pupa moaște, dar în rest nici măcar nu se roagă, nu sunt creștini practicanți, sunt creștini SUPERFICIALI)
Indiferent de versiune, important pentru mine este ca creștinismul sa fie practicat, mai exact sa trăiești și sa respiri religia asa cum respiri aerul. Numai asa se poate vorbi despre o practica autentica, indiferent de secta/denominatiune. Conteaza sa îți dedici viata lui Dumnezeu, sa te lași controlat, inrobit de divinitate. Fiecare pas pe care îl faci, îl faci pentru Dumnezeu, fiecare mișcare, gând, fiecare acțiune o îndeplinești pentru Dumnezeu.
Și nu numai cu privire la creștinism, orice, în opinia mea trebuie dus pana la capăt, orice religie, orice ideologie politica, oricare filosofie in cazul în care te declari partizan.Demonstreaza-ti ție ca ești partizan,cât reușești sa sacrifici pentru religie sau pentru un sistem de gândire? Un asemenea trai este profund, energic și dinamic, în care ființa este coordonata nu de ea însăși, ci de un sistem filosofic sau religios, după caz. În cazul religiei, subordonarea totala fata de divinitate este cheia unei practici autentice, implicit a unei vieți austere.

Foarte important:nu sunt exclusivist pentru ca nu sunt creștin. De aceea includ toate denominatiunile,dar nu impun denominatiunilor sa fie de acord cu practica altor denominatiuni, pentru ca înțeleg ca dogma instituției și interpretările proprii ghidează individul. În ochii mei,a unui necredincios, toți creștinii practicanți, care își duc pana la capăt religia, sunt autentici Sa îți duci pana la capăt religia înseamnă aproape o depersonalizare, renunțarea la impresiile, opiniile și stilul de viata care te-au caracterizat pana atunci, și începutul unei noi ere din viata ta, asta se înțelege prin "nașterea din nou".

Te înșeli in al doilea mesaj. Nu cunoști puterea spiritualității. Nu ai inteles ca religia este un umanism, ca lucrează pentru om, și ca religia este cam singura care te poate face fericit. Ateismul nu te face fericit,ba dimpotrivă, iar știința nu lucrează pentru bunăstarea interioara a individului.
Nu cunoști, de asemenea, puterea Creștinismului de convertire.
Sunt atâtea și atâtea cazuri de convertiri autentice,chiar în mijlocul vieții unui om care a trăit doar în necredință.
Iar arguementul tău cade când privim societatea actuala. Cum am spus:este o provocare sa fii creștin AZI, la fel cum era o provocare sa fii ateu in evul mediu.
De frica excluderii sociale se convertește ateul la creștinism? În trecut, poate. Acum, în niciun caz, caci lumea nostra este ATEE pana în măduva oaselor, crestinii sunt ridiculizati, religia este aruncata pe geam, totul este desacralizat, oamenii trăiesc în HAOS, habar au de unde vin și încotro merg.O era în care depresia și bolile mentale primează, în care e ANORMAL sa nu iei medicamente pentru anxietate sau somnifere---cum rezolva știința problemele astea? Crede-mă, religia are puterea sa soluționeze TOATE neajunsurile lumii moderne, si este deosebit de importanta MAI ALES în lumea moderna. Ateismul este o nebunie, oamenii NU sunt făcuți sa fie atei, s-au NĂSCUT religioși. Cerceteaza de unul singur, citește despre istoria și fenomenologia religiilor.

| danut a răspuns (pentru anonim_4396):

Biserica Anglicana nu face parte din protestantism ci este doar o biserica Catolica fara Papa de la Roma.

| Holiday explică (pentru Teffan):

Sincer, ai prea mult si mi-e lene sa dezbat toate tampeniile spuse de tine. Mai ales ca te contrazici singur, si nu o data.
Asa ca spor la inrobire, sau ce naiba traznai mai ai tu de gand!

"Crede-mă, religia are puterea sa soluționeze TOATE neajunsurile lumii moderne"

Doar atat sunt curios. Care religie, oricare? Si de ce?

"oamenii NU sunt făcuți sa fie atei, s-au NĂSCUT religioși."

De fapt s-au nascut cu posibilitatea de a avea imaginatie. Ca unii traiesc in propria imaginatie, e alta discutie.

| milan9 a răspuns (pentru danut):

Biserica Anglicana este protestanta, si asta din timpul lui Henric al VIII-lea al Angliei. Diferentele fata de catolici sunt colosale.

| danut a răspuns (pentru milan9):

Nu draga milan9, Biserica Anglicana NU are conceptele unei Biserici Protestante dar uite ce spune WIKIPEDIA:
"Motivul rupturii cu papalitatea își are originea în dorința regelui de a divorța de Ecaterina de Aragon și de a se recăsători cu Ana Boleyn, o doamnă de la curte, și pe care o va decapita mai târziu. Papa Clement VII refuză să declare nulă căsătoria lui Henric cu Ecaterina; de aceea regele a rupt legătura cu Roma.
Iată de ce Biserica Anglicană nu poate fi considerată drept Biserică protestantă, ci mai degrabă Biserică occidentală catolicească, ruptă de Roma."
Deci este totusi o Biserica Catolica dar fara Papa. De altfel Canonul acestei Biserici este aasemanator cu cel al catolicilor si nu cu al protestantilor.

16 răspunsuri:
| Meme10Memu a răspuns:

Nu e de mirare de ce sunt atat de rai. Cei buni credincioși sunt foarte putini.

| doctorandus a răspuns (pentru Meme10Memu):

Nu fii atat de sigur ca sunt crestinii inerent mai buni decat ateii si agnosticii. Credinta religioasa, mai ales rutinizata, nu are aproape nicio legatura cu comportamentul din viata de zi cu zi. Ei se mandresc ca sunt buni o data pe saptamana, maxim.

Puscariile sunt pline de infractori crestini. Credinta lor in Isus Hristos nu-i opreste de la furtisaguri si talharii.

| Algo098 a răspuns:

Daca e adevarat inseamna ca cei 100%-3.3% respectiv 100%-7% au o gandire logica si nu cred in povesti spuse de altii si sunt mai putin naivi, mai putin creduli si sunt mai realisti. E un procent foarte bun.

| TristanTzara a răspuns:

Păi depinde, dacă răspunsurile sunt anonime cine s-ar râde de ei?

Și hai să fim serioși în SUA până nu de mult, mai mulți americani nu aveau încredere în aței decât în pedofili, deci poate s-ar teme mai mult să recunoască că nu cred.

| Teffan a răspuns:

BTW,tu ai o obsesie cu crestinismul, stii ca ti s-a mai spus.
Genul asta de oameni se aseamana cu homofobii aia prea vocali, dar cand colo te trezesti maine poimaine cu ei ca-s gay laughing
Asa si cu tine, nu m-as mira daca ne trezim cu tine crestin la un moment dat.DIn 92 de intrebari pe care le-ai pus, nu stiu daca e UNA fara legatura cu "cat de prosti sunt crestinii" laughing

| Holiday explică (pentru Teffan):

"Genul asta de oameni se aseamana cu homofobii aia prea vocali, dar cand colo te trezesti maine poimaine cu ei ca-s gay. Asa si cu tine, nu m-as mira daca ne trezim cu tine crestin la un moment dat"

Pe principiul asta, putem concluziona mai degraba ca toti crestinii ar putea fi de fapt atei/musulmani/budisti/agnostici, etc undercover.
Ce spui tu se intampla cand societatea din care faci parte este in dezacord cu ceea ce faci/afirmi si de teama excluderii, oprobiului, sau chiar a temerilor privind siguranta fizica, te dai ceva ce nu esti, sau sustii lucruri pe care nu le crezi.