| Crissi99 a întrebat:

Vorbeam cu un prieten de pe TpU care e ortodox și mi-a spus că el crede că am o părere "nu chiar bună" despre Maica Domnului... apoi, bineînțeles, l-am contrazis politicos și a urmat o discuție argumentată.
Întrebarea mea este de ce persoanele care aparțin anumitor confesiuni cred despre unii creștini că ar disprețui-o pe mama Mântuitorului?
Eu personal nu o disprețuiesc, asta ar fi absurd! Din contră, o iubesc, o respect și mă minunez de lucrarea pentru care a fost pusă deoparte... În ochii mei, pe drept, este o sfantă care, cu prețul unei imense suferințe și al unei blamări încă nesfârșite, a acceptat să i se facă după planul rânduit din ceruri - de aceea, pe drept este numită "fericită".
Iar dacă nu-i aduc ei închinare, nu o fac nu din dispreț, ci pentru că este scris: Domnului Dumnezeului tău să I te închini și numai Lui să-I slujești!

51 răspunsuri:
| Celcestietot a răspuns:

Mama lui Iisus nu este cu nimic deosebită în Biblie, nu este pusă la un loc special de către Iisus.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Celcestietot):

Mama lui Iisus? Cred ca vrei sa spui Maica Domnului. Theotokos.

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Nu așa vreau sa spun, ci mama lui Isus, este mai bine pentru toți așa.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Celcestietot):

Deci sa inteleg ca faci o distinctie dintre omul Iisus si Dumnezeu Cuvantul, Fiul. Okay daca tii mortis sa faci aceasta distinctie atunci cine a murit pe cruce? Omul Iisus sau Dumnezeu? Daca a murit omul Iisus atunci cum naiba suntem salvati. Un om nu ne poate salva. Doar Dumnezeu ne poate salva. Dar daca doar Dumnezeu ne poate salva inseamna ca nu poate exista distinctie intre omul Iisus si Dumnezeu Fiul. Asta inseamna ca nu e nicio distinctie iar asta inseamna ca Maica Domnului nu e "mama lui Iisus" ci e Maica Domnului Dumnezeu.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Atunci cum rămâne cu versetele Filipeni 2/6, 7: "El, macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totuși n-a crezut ca un lucru de apucat sa fie deopotrivă cu Dumnezeu,
ci S-a dezbrăcat pe sine însuși si a luat un chip de rob, facandu-Se asemenea oamenilor."
Daca Isus era Dumnezeu după cum afirmi, atunci afla ca Dumnezeu nu poate murii.
Este evident faptul ca Isus a trebuit sa fie om in cel mai deplin sens, caci altfel nu ar fi putut lua locul omului si sa aducă omenirea înapoi la Dumnezeu. Un om a fost cel care a ales sa ne despartă de Dumnezeu, si numai un om putea sa întoarcă aceasta decizie. Dar Isus ca fiu de Dumnezeu a fost si pe deplin divin in sensul ca El a posedat in natura S-a spirituala chiar natura lui Dumnezeu. Iar la cruce, daca era Dumnezeu cum putea sa strige :"Dnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M-ai părăsit?"
Ceea ce Dumnezeu a realizat prin patimile, moartea, învierea si lucrarea cereasca a Fiului Sau reprezintă singura speranță a omenirii. In El, Dumnezeu nu ne-a oferit numai un Învățător moral, nu ne-a dat numai un bun Exemplu, ci un Mântuitor, exact ceea ce noi, păcătoșii, aveam nevoie, singurul lucru care ne putea salva. Acesta este adevărul care aseaza creștinismul deasupra tuturor celorlalte religii.

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Da, fac distinctie. Cine a murit? Eu stiu, putea muri oricine, apropo, nu neg nimic. Salvarea poate veni si fara Iisus, scrie in Biblie.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Celcestietot):

"Salvarea poate veni si fara Iisus"

Literalmente niciun fel de crestin nu crede asta.
Exista multe discrepante si neintelegeri intre catolici, ortodocsi, protestanti sau neoprotestanti dar absolut toti sunt de acord ca Iisus ne-a adus salvarea. Lmao.
Din momentul asta nu am ce vorbi cu cineva care nici macar nu intelege cea mai de baza credinta a crestinismului.

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Da, voi, acestia despre care ai adus vorba puteti sa credeti orbeste si ca un sarcasm, sa nu cercetati tongue. Nu ai ce vorbi cu mine sau chiar cu oricine ar fi fost in locul meu? Asta ar fi facut Dumnezeu, ar fi lasat omul? Dumnezeul lui Adam cu siguranta ca nu, poate ca ai altul, eu stiu, voi ortodocsii oricum aveti un dumnezeu al mortilor...

De unde stii ca ai credinta corecta?

| Crissi99 explică (pentru Celcestietot):

Salvarea nu are cum să vină fără Isus Hristos, fără să fim sfințiți prin sângele Lui...
Crezi că Tatăl ne-ar primi acolo ca să Îi murdărim cerul? Nimic întinat nu va intra în Noua Cetate...este scris.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Celcestietot):

Stiu sigur ca am credinta corecta.
"Sola Scriptura" este o dogma moderna, inventata si extrem de retarda si contradictorie care nu se gaseste in Biblie. Primii crestini nu aveau o astfel de dogma.
Dar nu vreau sa intru din nou in polemica asta fiindca m-am convins de abilitatea neoprotestantilor de a gandi.
Am citit nenumarate carti despre crestinism, istoria crestinismului, credinta primilor crestini si argumentele fiecarei denominatii crestine.
Revenind de unde am plecat. Iisus a adus salvarea. Sa contrazici acest fapt inseamna sa-ti pui in cap 99% din lumea crestina de pe tot globul pamantesc, indiferent de denominatie. El este "Calea, Adevarul si Viata" si "nimeni nu ajunge la Dumnezeu decat prin El".
Pana si crestinii care cred doar in Biblie stiu asta. E literalmente ABC-ul crestin, credinta cea mai fundamentala a crestinismului. Sa nu crezi ca doar ortodocsii sau catolicii cred asta. Ti-am spus, pana si protestantii stiu asta. Vorbeste cu orice protestant educat si o sa-ti spuna ce am spus si eu. Nu stiu care e motivatia din spatele afirmatiilor tale nonsensice. Crezi ca esti un inovator al crestinismului? Ca vezi ceva adevar esoteric ascuns lumii, desi insasi Biblia te contrazice? Sau esti doar un troll care se plictiseste acasa. Nu am idee, dar in orice caz ar fi timpul sa-ti reconsideri convingerile religioase. Poate nu ar strica sa si citesti Biblia, nu doar sa vorbesti despre ea happy

| Celcestietot a răspuns (pentru Crissi99):

Ba da, are cum. La general vorbind despre evrei, ei cum isi primesc salvarea? Fara Iisus, desigur.
Normal ca Tatal trimite pe fiecare unde trebuie.

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Da-mi evaluari negative, fa-ma martir, om fara compasiune laughing laughing laughing! Vad prin comentariu niste structuri fara rost, etichetari nebazate pe ceva concret, cert. Pe foarte multi care mi pun in cap nici nu au habar de ce au acea credinta si oricum ii pot reduce la tacere oricand vreau eu, s-a intamplat. Presupuneri si iarasi presupuneri, vad ca nu te poti opri, la fel si cu nesimtirea happy.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Celcestietot):

Nu-mi pasa de oamenii care nu au habar de ce au credinta pe care o au. Eu am habar fiindca am studiat mult problema asta. Ziceai de evrei si cum isi primesc ei salvarea. Pai prin Hristos isi primesc salvarea, la fel ca toti oamenii. Din pacate pentru ei L-au respins pe Hristos

| Crissi99 explică (pentru Celcestietot):

Evreii care au trăit înainte de venirea lui Hristos se anevoiau să împlinească Legea iudaică. "Scăpările" erau remediate prin jertfiri de animale, vărsarea de sânge fiind esențială pentru iertare, după cum și scrie. Dar animalele jertfite și în special mielul pascal îl prefigurau pe Hristos, adevăratul Miel de jertfă. Jertfele din Vechiul Testament erau un fel de "rezervare" a iertării de la Golgota.

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Pai doar ce ai zis ca mi pun in cap pe toti, nu te-ai referit doar la o anumita parte, iar din acesti toti, foarte multi nu stiu pe ce lume se afla. Conteaza sa crezi in Dumnezeul Vechiului Testament si tot esti salvat, nu trebuie atata agitatie. Eu am spus ca nu neg nimic, iar tu o duci la extreme, alta data fi mai atentwinking.

| Celcestietot a răspuns (pentru Crissi99):

Deci, se putea si se poate sa primesti si altfel salvarea, in cazul evreilor, chiar, si nu numai. De unde stii ca Iisus a fost Salvatorul? Ai incredere, mai mult nu-i pe langa cunostinte. Nu am dreptate?

| Crissi99 explică (pentru Celcestietot):

Nu ai dreptate. happy

| Celcestietot a răspuns (pentru Crissi99):

De ce? Nu ma lasa in ceata. Haide sa discutam.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Celcestietot):

Dumnezeul Vechiului Testament e Dumnezeul Noului Testament. Doar un schizofrenic incult ar crede ca Biblia e împartita în 2 Dumnezei diferiti, fiecare spunand ca e unicul...
Daca Dumnezeu e unic atunci care e ala adevarat? Al Vechiului sau al Noului? Ca nu pot fi amandoi adevarati. Atunci am avea 2 Dumnezei

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Nu-i frumos sa-i jignesti pe cei cu alte viziuni, oricare ar fi ei. De unde stii ca asa este cu adevarat, ca sunt unul si acelasi, ai legitimat tu pe fiecare in parte sau cum?

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Celcestietot):

Nu e o jignire. Trebuie sa fi literalmente schizofrenic sa crezi o astfel de aberatie monumentala. Iisus S-a facut inteles ca este Dumnezeu si ca este Dumnezeul Biblic. Tocmai asta-i motivul pentru care crestinii considera si Vechiul Testament ca fiind sacru, imbecil ce esti! Fiindca e cuvantul lui Dumnezeu. Daca ai avea macar logica unui copil de 6 ani ai intelege ca, din moment ce in Crestinism recunoastem ca in Noul Testament e vorba despre Dumnezeul cel adevarat si unic, si la fel consideram si despre Vechiul Testament, inseamna ca sunt unul si acelasi Dumnezeu. Daca ar fi 2 Dumnezei diferiti crestinismul n-ar avea niciun sens. Nu esti cumva si tu crestin? Religia ta n-ar avea niciun sens daca ar fi 2 Dumnezei diferiti

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Cum sa nu fie jignire? Scrie negru pe alb...
Iarasi, jignesti, de data aceasta pe mine, si direct. Vrei sa imi continui procesul de martirizare si apoi sa mi te inchini, ca nu inteleg big grin? Ai fi in stare sa omori pentru credinta ta, ai un comportament satanic. Sigur nu esti crestin cu numele? Dar ortodox esti sigur, ei ar fi in stare sa te sfasie daca nu li te supui, rugul si sabia iti mai lipsea.
Repet ideea intrebarii : ai legitimat tu divinitatile ca sa ajungi la o concluzie? Ai fost tu acolo ca sa stii cum sta treaba? Nu, nu ai fost, asta este sigur si adevarat.
Eu nu ma numesc in niciun fel oficial, dar inclin spre crestinism, nu spre cretinism nedemonstrabil.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Celcestietot):

Du-te in treaba ta omule. Imi pare rau de confuzia mintii tale. E evident ca nu vrei sa intelegi ceea ce ti se zice si e evident ca nu te intereseaza nicio forma de dialog. Nu inclini spre crestinism ci inclini spre satanism fiindca ceea ce zici e satanic de-a dreptul. Domnul sa te miluiasca si sa-ti dea minte ca ai nevoie

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Satanic de adevarat ceea ce scriu sad. Nici nu esti in stare sa imi raspunzi la intrebari, pentru ca nu te duce capul, prietene, atat de spalat pe creier esti. Asa a lasat si Iisus oamenii? Nu, iar tu ar trebui sa iei exemplu de la El, gresesc sad? Nuu greseeesc happy. Deci, nu esti demn sa te numesti crestin. Saraca victima de tine, tot tu incepi cu injurii si acum tot tu regreti ca nu am un asemenea dialog satanic cu tine, asta este bolnaaav crying! Poate fac rost de niste oase de animale cu baietii, poate (si sigur) vrei sa vii sa le lingi si sa te inchini la ele, ortodocsule, pana atunci te las daca asta dorestiwinking.

| mentholinks a răspuns:

Se stie ca ortodocsilor le place sa se inchine la oameni si obiecte.

| Simpatik a răspuns (pentru mentholinks):

Dumnezeu nu este un omwinking confundati multi aceste apecte, daca Iisus a luat forma umana nu inseamna ca este om.
Care sunt obiectele la care se inchina un ortodox?
Multi aveti idoli pe net si peste tot dar huliti ortodocsii.
Vrei sa iti zic care sunt idolii moderni? telefonia, televizorul etc, si eu ii am si tu si toti dar ne mandrim ca unii suntem mai destepti ca altii cand de fapt toti ne aflam in aceeasi situatie.

| mentholinks a răspuns (pentru Simpatik):

Cand pupi icoana, te inchini la ea, cand te apleci inaintea preotului, te inchini la el.

| DanielNovice a răspuns (pentru Simpatik):

Domnul Isus a fost și este mai uman decât suntem noi.
El a fost 100% om și 100% Dumnezeu.

| Vidix422 a răspuns (pentru mentholinks):

Unde mai pui ca la ortodocsi nu exista zeciuiala?

| Crissi99 explică (pentru DanielNovice):

Scurt și la obiect.winking
100% Om
100% Dumnezeu
100% Iubire

| mentholinks a răspuns (pentru Vidix422):

Nu, dar exista taxe ca la stat plus alte preturi nesimtite. N-ai vazut ce bolizi au unii clerici? Nici oamenii de afaceri nu au asa ceva.

| DanielNovice a răspuns (pentru Crissi99):

Practic când spui Dumnezeu spui dragoste, sau mai bine spus bunătate că din ea izvorăsc toate lucrurile bune(dragoste, dreptate, pace).

| Simpatik a răspuns (pentru mentholinks):

Nu confunda nesimtirea popilor de rang inalt cu credinta care nu are nicio legatura, acei clerici de care zici cu masini tari si bani au aceste lucruri pentru ca statul in prostia sa acord atat la suta din PIB catre BOR, fiind un procent mare iata ca si astia au bani multi pe mana, dar nu toti preotii sunt la fel la fel cum nu toti oamenii suntem la fel.
Din punctul meu de vedere este doar vina Statului si atat, sa le mai taie din venituri!

| asmanKrar a răspuns:

Trebuie sa-ti spun si povestea mea:
Eram eu asa o sfanta prin generala si apoi la liceu, ca in liceu a inceput un zvon sa fiu acuzata de prostutie. (scriu cuvantu gresit intentionat). De fapt mereu eram batjocorita si se comportau urat. Dar e o faza aici, care n-am inteles niciodata de ce se spunea asa ceva despre mine, eram cuminte stateam la locul meu, nu aveam legaturi cu baieti, se mai lega cate unu de mine spunea ceva si gata toata lumea ma arata cu degetu, fie ca zicea o fata sau un baiat.
Deci am dat pe internet de niste filipinezi, si ca s-o scurtez, una zicea ca ea e "prost ca maria magdalena", si apoi tot insista pe subiect. Ca sa te informez cum ma simt eu in legatura cu toata chestia asta. Evident ca m-am simtit foarte prost si pedepsita intr-un fel, ca trebuia sa mi se urle mereu povestea aia.
Eu sunt sigura ca totul se petrece in mintea omului, si omu gandeste "informatia" cum o primeste, si ca povestea asta cu biblia a ajuns prea departe cu trecerea anilor. Si consider ca omenirea n-ar trebui sa-si bata atata capul cu povestile despre vietile altora ci sa-si traiasca propria poveste sa se inteleaga cu oamenii din fata lor, nu sa se certe cu ei din cauza unei povesti.

| Crissi99 explică (pentru asmanKrar):

Îmi pare rău pentru felul în care te-ai simțit...doar că în acest caz, adică în privința Cuvântului Lui Dumnezeu, nu este vorba de o poveste.

| asmanKrar a răspuns (pentru Crissi99):

Adevaratele cuvinte ale lui dz sunt in vedism, biblia nu este nici macar o carte de medicina, astronomie, matematica. Este o poveste cu secrete si conflicte, acceptata de guverne.

| CinevaAnonimă a răspuns:

Probabil i-ai spus că nu crezi în religii, ci doar în Dumnezeu, iar aşa gen de oameni sunt foarte diferiţi.
Cunosc pe cineva ( tot de pe TPU) care spunea că el nu crede în religii sau sfinţi, ci crede doar în Dumnezeu şi în sfântul său ocrotitor. Acest gen de oameni sunt foarte diferiţi între ei, probabil din acest motiv prietenul tău şi-a făcut o părere greşită.
Apropo, nici icoanele, nici sfinţii nu sunt idoli. Noi nu ne închinăm icoanei, ci sfântului pictat pe ea, şi nu o facem ca lui Dumnezeu, ci în formă de respect pentru viaţa lor sfântă trăită pe pământ.

| Helper07 a răspuns:

Trebuie sa renuntam la gandirea ca ce e diferit la alte religii fata de a ta, e cu 180 de grade invers fata de crezul tau. Dar de asemenea tb sa stim ca doar daca e cu 1° departat de adevar, nu e o cale buna.

| Crissi99 explică (pentru Helper07):

Wow. Mi-a plăcut ultima parte... Dacă deviezi nu cu un grad musai, ci cu o secundă, ajungi la o deviere de un infinit! Matematicienii o să înțeleagă...

| DanielNovice a răspuns:

Maria a fost aleasă pentru a urma un Plan. Singurele două persoane considerate neprihănite(în afară de Domnul Isus) din Biblie sunt Iosif și Daniel.

Nu cred că s-a chinuit prea tare Maria pentru că se încredea în Domnul. Dacă ai să citești, ai să vezi că Magii s-au dus la ei în casă(Matei 2:11), deci familia îi primise după ce au văzut ce s-a întâmplat(Luca 2:9). Apoi Magii când veneau nu aduceau câteva grame de aur, ci destule Kilograme(ca unui rege, că de asta au venit), la fel și cu celelalte daruri. Cu alte cuvinte, Maria a dus o viață mai mult decât decentă.
Să nu mai zic că familia Domnului Isus nici nu L-a primit ca proroc, credeau că a luat-o pe arătură...

| Crissi99 explică (pentru DanielNovice):

Doar Iosif și Daniel? Aici greșești...
Dacă cineva nu este considerat neprihănit, nu poate să între în Cetatea Noul Ierusalim. Scrie în Apocalipsa că nimic întinat nu va intra în ea, nimeni care trăiește în spurcăciune și în minciună, ci numai cei scriși în Cartea Vieții Mielului.
Noi avem acest drept prin har, pentru că nimeni nu e perfect, dar suntem considerați perfecți prin har. Harul se referă la îndurare, la ceva nemeritat...

| DanielNovice a răspuns (pentru Crissi99):

Romani 3:10
În fine, am spus "considerate" pentru că s-a ajuns la această concluzie după o analiză milimetrică a Cuvântului lui Dumnezeu. Despre Iosif și Daniel nu s-a scris nici un indiciu cum că ar fi făcut vreo nedreptate în fața lui Dumnezeu.
Repet, considerate, nu declarate oficial de către Dumnezeu în Cuvântul Său.
Ce spui tu este neprihănirea dată de către Dumnezeu datorită Harului său, este un premiu pe care îl primim la final(cum ar spune Pavel). De ce crezi că Ioan plângea în hohote(în Apocalipsa)? Dacă Dumnezeu ne-ar judeca acum, sau oricând în Istorie am fi căzut cu toții.

| Vidix422 a răspuns:

Mi se pare că e absurd sa te cerți cu cineva pentru o fantezie antică în timp ce în jurul nostru mor oameni...

| Crissi99 explică (pentru Vidix422):

Cine s-a certat? big grin

| Vidix422 a răspuns (pentru Crissi99):

Tipul care s-a legat de faptul că nu ai respecta-o pe mamica lui isus.

| Crissi99 explică (pentru Vidix422):

Deloc. A fost o conversație amiabilă.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Vidix422):

Cati oameni ai salvat astazi de la moarte?

| Panamax a răspuns (pentru Vidix422):

Mor oricum 22.000 de persoane pe luna din diferite cauze.

| TwentyOneWay a răspuns:

Cred ca prietenul tau a exagerat un pic cand a zis ca o dispretuiesti pe Maica Domnului. Nu cred ca o dispretuiesti ci mai degraba cred ca nu intelegi teologia ortodoxa.
Da, asa este, doar lui Dumnezeu trebuie sa te inchini. Toti ortodocsii sunt de acord cu asta. Nu ne inchinam Maicii Domnului ci o veneram. Asta inseamna ca îi acordam un respect deosebit dupa vorba Arhanghelului Gavriil "Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau"

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Nu toți ortodocșii, preoții, profesorii de religie s-a.m.d., nu sunt de acord, ba chiar mai niciun ortodox nu este de acord, că dacă ar fi, nu ar mai ieși atât în ochi.