| sammie a întrebat:

Bună TPU! Ma trezesc de dimineata in fiecare zi si ma doare in gat. Beau un pahar de apa si dupa aceea constat ca nu-mi trece si o tin asa toata ziua. Nu am o durere la inghitire, am durerea aceea pe care o ai cand ai gatul foarte uscat, insa eu ma hidratez de foarte multe ori pe zi. O fi prea cald noaptea, poate sunt racita, nu stiu. Dar ma doare gatul toata ziua. Stiti cumva de ce sau ce as putea face? Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
19 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Ai de multa vreme problema asta sau doar acum iarna cand in casa este cald de la incalzirea centralizata (sau alta forma de incalzire)?
Daca este asa, atunci este cum ai zis de la "gatul uscat"

Daca nu, atunci sunt mai multe cauze posibile, o posibila cauza ar putea fi ca esti racita sau ca ai un microb in gat, o alta cauza ar putea fi in legatura cu faptul ca suferi de Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) cand dormi "refluxul" acid urca in amigdale.

In orice caz daca nu este de la caldura din casa, atunci recomand o viziata la medicul de familie in prima faza si el iti poate da trimitere catre medicul de specialitate!

| dullcat a răspuns:

Raspunsul exact il afli doar mergand la medic.

| sammie explică (pentru dullcat):

Nu pot sa merg la medic de fiecare data. Una doua hai la medic. Ma doare in gat, ma doare piciorul hai la doctor. Ca nu-s nepoata lui becali sau Elon Musk sa arunc cu banii in stanga si-n dreapta la fiecare doctor.

| dullcat a răspuns (pentru sammie):

In mod normal nu ar trebui sa se intample mai mult de o data pe an, iar medicului nu ii platesti nimic.La farmacie platesti, pentru tratament.E grav daca te doare zilnic in gat si tu reactionezi ca orice roman de rand care pune sanatatea pe ultimul loc.O raceala obisnuita ar trebui sa treaca cu ceaiuri si naturiste sau orice vrei tu, mai ieftin, in maxim 1-2 saptamani. Daca te tine mai mult de atat, nu e ok. Mai adaug si ca bunica mea s-a trezit cu o boala de plamani tare draguta din cauza racelilor netratate in timpul vietii, asadar ai mare grija.

| sammie explică (pentru dullcat):

Am luat antibiotic, care merge de fiecare data si tine vreo 2 luni.

| dullcat a răspuns (pentru sammie):

Asta inseamna ca, cel mai probabil, ai dezvoltat rezistenta la acel antibiotic, chestie care de obicei se intampla cand oamenii iau astfel de tratament de capul lor si virusul revine.Automat trebuie sa iei un antibiotic si mai puternic, ulterior.De aceea nu este in regula ca oamenii sa se trateze acasa, din auzite, de la altii.

,, Ce NU tratează antibioticele?
Antibioticele NU acționează asupra virusurilor, cum ar fi cei care provoacă:

• răceli și curgerea nasului, chiar dacă mucusul este dens, galben sau verde;
• cele mai multe dureri de gât, cu excepția streptococului;
• gripa;
• cele mai multe cazuri de „răceli la plămâni" (bronșită).

De asemenea, antibioticele NU SUNT necesare pentru unele infecții bacteriene comune, inclusiv multiple infecții ale sinusurilor și unele infecții ale urechii. Aceste boli se vor ameliora, de obicei, de la sine, fără antibiotice.

Așadar, antibioticele nu funcționează pentru orice boală. Dacă iei antibiotice atunci când nu îți sunt necesare, efectele lor secundare te pot afecta.

O infectie necesita un consult medical. De aceea, atunci când mergi la medic, fii cât mai clar când îi vorbești despre toate simptomele tale, pentru ca specialistul să poată depista cauza. Întâi de toate, medicul tău trebuie să își dea seama dacă este vorba despre o infecție virală sau despre o infecție bacteriană. Antibioticele ar trebui prescrise doar dupa ce se efcetueaza antibiograma- adica prelevarea secretiei, analiza pe medii de cultura si eliberarea unui raport de analiza privind sensibilitatea germenului patogen.

Dacă iei antibiotice doar atunci când sunt cu adevărat necesare, te vei proteja de daunele cauzate de utilizarea inutilă de antibiotice și vei combate rezistența proprie la antibiotice.
[...]
Cum poate contribui administrarea de antibiotice la rezistența la antibiotice
Ori de câte ori sunt utilizate antibiotice, aceasta masura poate contribui la rezistența la antibiotice. De aceea in foarte multe tari, inclusiv in Romania eliberarea fara reteta a antibioticelor este restrictionata si automedicatia este descurajata.

Acest lucru este cauza faptului că creșterile rezistenței la antibiotice sunt determinate de o combinație de germeni expuși la antibiotice și de răspândirea acelor germeni și de mecanismele lor de rezistență.

Atunci când sunt necesare antibiotice, beneficiile depășesc, de obicei, riscurile rezistenței la antibiotice.

Cu toate acestea, prea multe antibiotice sunt folosite în mod inutil și sunt utilizate greșit, ceea ce amenință utilitatea acestor medicamente importante.

Rezistența la antibiotice: ce este de făcut?
Multe dintre bacteriile care sunt acum rezistente erau sensibile in trecut la antibiotice, insa ele au capatat forme noi, cu viralitate crescuta. Există câțiva pași pe care îi poți urma, individual, pentru a reduce impactul și pentru a limita răspândirea rezistenței la antibiotice.

Pentru a preveni și pentru a ține sub control răspândirea rezistenței la antibiotice, trebuie:

• să folosești antibioticele doar atunci când au fost prescrise de un medic;
• să nu ceri antibiotice, dacă medicul lor le menționează faptul că nu ai nevoie de această clasă de medicamente;
• să respecți întotdeauna sfatul medicului atunci când folosești antibioticele prescrise;
• să nu împarți cu alte persoane și să nu folosești antibioticele rămase;
• să prepari alimentele respectând normele de igienă, urmând regulile elaborate de Organizația Mondială a Sănătății
'' - https://www.doc.ro/......ntibiotice

| sammie explică (pentru dullcat):

Te asigur ca nu se amelioreaza nimic. Am incercat 2 saptamani sa beau numai ceai de musetel si de menta fara niciun antibiotic. Si aproape mi s-a dus si vocea. Daca ar fi cum zici tu, atunci antibioticele nu ar mai fi bune de nimic. Chiar pentru astea sunt, infectii bacteriene, covid si gripe nasoale.

| dullcat a răspuns (pentru sammie):

Nu se amelioreaza nimic pentru ca trebuie sa mergi la medic.Eu am dat copy paste de la niste articole scrise de oameni din domeniul medical, nu vorbesc de pe dealuri.Dar na, fie cum spui tu.

| sammie explică (pentru dullcat):

Si ce o sa-mi faca medicul? Imi face o magie si gata nu ma mai doare gatul? Normal ca o sa-mi prescrie sa iau ceva si ma trimite acasa. Ce crezi? Cand pun intrebari pe TPU legate de sanatate si va aud pe unii cu: " Mergi la doctor "mi se urca sangele la cap.
Voi credeti ca orice depinde de medici. Bunicii nostri cum au trait 90 de ani si s-au tratat cu leacuri babesti. Cu medici, nu? Si oricum jumatate din ei iti iau numai banii si ii doare undeva de sanatatea ta.

| sammie explică (pentru dullcat):

Aia care pun articole sunt printre 1% din medicii care ii intereseaza de sanatatea ta din toata țara asta.

| dullcat a răspuns (pentru sammie):

Si ce treaba are asta cu faptul cu tu refuzi sa constientiezi problema reala, adica administrarea nepotrivita de antibiotice? Te impiedica ceilalti 99% sa fii responsabil/a sau?

| dullcat a răspuns (pentru sammie):

Mai, eu nu stiu daca tu vezi bine, dar verifica ce scrie sub fiecare intrebare din categoria sanatate, cu rosu:

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.

Categoria Sanatate nu este aici pe TPU ca sa inlocuiasca medicii si sa iesi tu mai ieftin la portofel.

| sammie explică (pentru dullcat):

Atunci de ce mai exista?

| sammie explică (pentru dullcat):

Administrarea nepotrivita de antibiotice? Ia zis tu ca esti desteapta, pentru ce se dau antibioticele, daca nu pentru gripe, virusi si infectii?

| dullcat a răspuns (pentru sammie):

Scrie mai sus tot ce trebuie sa stii, pune mana si citeste.Nu are niciun sens sa mai adaug nimic, mai ales cand vorbesti pe tonul asta.Din partea mea poti sa le mananci si zilnic ca pe bomboane.laughing Fiecare e responsabil de propriile decizii.Sanatate.

| sammie explică (pentru dullcat):

Tu mi-ai zis despre rezistenta la antibiotice.

| dullcat a răspuns:

,,Antibioticele reprezinta o clasa de medicamente extrem de importante pentru sanatate, iar acest lucru este evident daca ne gandim la impactul pe care l-a avut descoperirea penicilinei in scaderea mortalitatii. Insa utilizarea necorespunzatoare a acestora atrage dupa sine riscul scaderii eficientei si chiar ineficienta totala in cazul unor infectii cu germeni rezistenti.

Cand un antibiotic nu mai are capacitatea de a elimina sau de a inhiba cresterea unei anumite clase de bacterii, acestea devin bacterii rezistente. Acest fenomen este cauzat de utilizarea in exces sau necorespunzatoare a antibioticelor.

Este stiut faptul ca, in timp, bacteriile devin rezistente si chiar pot transfera aceasta rezistenta si altor tulpini, iar viteza cu care acest lucru se intampla este determinata de modul in care sunt folosite antibioticele.'' - https://www.farmaciata.ro/......ioticelor/

https://www.sfatulmedicului.ro/......celor_9876

https://www.medlife.ro/......icele.html

https://www.reginamaria.ro/......ntibiotice

| sammie explică (pentru dullcat):

Pai nu m-am mai dus la medic de un an si ceva. Iau antibiotic de fiecare data cand simt o raceala si-mi trece in 2-3 zile.

| ArchangelElohim a răspuns:

Viziteaza un medic si ia tratamentul, in secundar bea in fiecare zi un ceai de busuioc, da de ala care da popa cu el, ceaiul de busuioc ajuta mult afectiunilor la gat. Insanatosire grabnica!