| Florazul15 a întrebat:

Hei.
Am nevoie de un sfat cât mai concret.
Am un molar in partea dreapta jos care are un tratament de canal făcut la microscop acum 5-6 ani. El a fost problematic,doctorul nu a putut intra pe un canal cu acele alea și de aceea a trebuie să fac tratamentul la microscop. O perioada nu am avut probleme dar de câțiva ani am avut o ușoară sensibilitate la el când mâncăm sau la cald / rece. De aproximativ un an durerea asta s-a intensificat, mă doare când mănânc in el parcă apasă în radacina sau când impring in el cu limba, este o durere foarte nasoala. Am fost la stomatologie și mi-a spus că ar trebui scos, după am mai cerut o altă părere și mi s-a spus că ar putea fi salvat cu un tratament la microscop.
Eu nu am posibilitatea financiara sa dau acum pentru un tratament la microscop, și de aceea am luat antibiotic. Când luam antibiotic mă lăsa durerea, după ce încetam să mai iau iar mă apuca.Sunt disperata nu știu ce să fac cu durerea asta, nu știu dacă e ok sa iau iar antibiotic, am luat deja de 4-5 ori intr-un an și nu vreau să îmi distrug stomacul.
Am și o radiografie făcută în luna martie iar doctor mi-a spus că nu se vede vreo infecție sau ceva nei inregula la măsea, dar problema e că pe mine mă doare rău când mănânc in ea, și chiar și așa a început să mă doară.
Ce aș putea face să scap de durere o perioada până strâng până strâng bani pentru un tratament la microscop? Este posibil să fie vorba de o infecție și să nu se vadă pe radiografie?
Mulțumesc.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| hanakoikezawa a răspuns:

Bună. Acest lucru poate fi cauzat de o infecție a țesutului moale din interiorul dintelui, numită pulpă dentară. Când pulpa se infectează, se umflă și apasă pe nervii și vasele de sânge din dinte, provocând durere și sensibilitate.

Un tratament de canal este o intervenție stomatologică care elimină pulpa infectată și curăță și umple spațiile rămase în rădăcina dintelui. Scopul acestui tratament este de a salva dintele și de a opri durerea. Un tratament de canal se face atunci când pulpa dentară este afectată de carii, traume sau expunere accidentală (de exemplu, prin spargerea unui dinte din față).

Dacă molarul tău a fost tratat de canal în urmă cu 5-6 ani, este posibil ca tratamentul să nu fi fost eficient sau să fi apărut probleme ulterioare, cum ar fi o crăpătură în dinte, o defecțiune a materialului folosit pentru umplerea canalului sau o nouă infecție a pulpei. În aceste situații, este posibil să fie nevoie de o nouă intervenție de canal pentru a rezolva problema și pentru a-ți păstra dintele.

Nu este normal să ai o durere foarte mare după un tratament de canal și ar trebui să consulți un medic stomatolog sau endodont (specialist în intervenții de canal) cât mai repede posibil pentru a verifica starea molarului tău și a decide cel mai potrivit tratament. S-ar putea să fie necesară o radiografie nouă sau alte investigații pentru a depista infecția sau alte cauze. Până atunci, poți lua un calmant pentru a-ți alina durerea, dar întreabă medicul înainte de a lua orice medicament pentru a te asigura că nu are contraindicații sau interacțiuni cu alte medicamente sau suplimente pe care le iei deja. De asemenea, evită să mesteci pe partea cu molarul dureros și să consumi alimente sau băuturi prea reci sau prea calde.

Îmi pare rău că treci prin această situație și sper că te vei recupera curând. ^-^

| Florazul15 explică (pentru hanakoikezawa):

Buna. Da, de când mănânc și în partea dreaptă cu măseaua asta din cauza că și în partea stângă aveam un pansament la o măsea, a inceput sa mă doară mult mai rau. Sau când introduc ața dentară între măseaua asta și cea de lângă mă doare de mor. O sa încerc să evit să mănânc in partea aceea până reușesc să merg la medic. Am o întrebare, infecție a țesutului adică înseamnă că are puroi? Trebuie iar sa iau antibiotic, iar asta înseamnă că puroiul ăla poate urca mai sus de ex la cap fără antibiotic? Am auzit de cazuri care chiar au murit că li s-a împrăștiat puroiul în sânge și chiar îmi este frică

| hanakoikezawa a răspuns (pentru Florazul15):

Infecția netratată poate afecta osul și gingiile și poate forma un abces dentar, care este plin de puroi. Da, s-ar putea să ai nevoie de antibiotic pentru a elimina infecția și a evita problemele. Puroiul este periculos dacă intră în sânge și poate provoca septicemie sau infecții la alte organe.

| Florazul15 explică (pentru hanakoikezawa):

Da, deja mă doare și gingia desi nu se vede nicio pungă de puroi. Antibiotic am luat săptămâna trecută, nu știu dacă pot să iau iar. Doctora la care am fost acum o lună mi-a zis de atunci sa nu iau că nu e cazul desi eu ii spuneam că nu mai pot de durere. Chiar nu știu ce să fac până pot să îmi fac tratamentul la microscop

| hanakoikezawa a răspuns (pentru Florazul15):

Înțeleg. Dacă ai folosit antibiotic recent, ar fi indicat să vorbești cu un medic înainte de a lua altul. Nu e bine să iei antibiotice fără recomandare medicală, pentru că pot provoca reacții adverse și pot deveni mai puțin eficiente pe viitor. Medicul care te-a consultat poate nu a crezut că infecția este atât de serioasă încât să necesite antibiotic, dar dacă durerea nu trece sau se înrăutățește, ar fi bine să o suni din nou sau să ceri părerea altui medic. Tratamentul la microscop este o metodă stomatologică care folosește un microscop special pentru a vedea mai clar interiorul canalelor radiculare și pentru a le curăța mai exact. Acest tratament este mai eficace și mai delicat decât metodele obișnuite, deoarece permite depistarea și îndepărtarea tuturor zonelor infectate, fără a distruge prea mult țesutul dentar normal. Durata tratamentului la microscop poate depinde de dificultatea cazului, dar de obicei poate dura între 1 și 3 ore. După tratament, este normal să simți o ușoară sensibilitate sau neplăcere în zona afectată, dar acestea se vor diminua în câteva zile.

| Florazul15 explică (pentru hanakoikezawa):

Mulțumesc mult pentru sfat. O să caut părerea altui medic să văd ce se poate face in cazul meu.