anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cred ca am o problemă. Sper sa nu. happy Acum 2 zile, eu fiind mai curios ( si mai tâmpit) am luat un termometru si o brichetă si am aprins bricheta la capătul cu mercur. Sper ca ințelegeți la ce ma refer, nu prea pot să explic. S-a spart și a sărit sticla aia practic si ceva mercur. Mercurul inca mai era din fericire în termometru, imi indica temperatura de 40°C sad. In fine. Cum am zis mai sus, tâmpit fiind ( fiecare om greșește nu? ) am pus doar degetul arătător pe o mica "sferă"/" bilă " de mercur de 2 ori cred. Doar am apăsat cu degetul pe acea bila asta s-a întâmplat seara. A doua zi dimineața am curățat zona (cam tarziu cred) cu o matură, logic. Am căutat pe internet simptomele si nu am niciunul, cred. Mai sunt si răcit. Dacă puteți sa imi spuneti daca am motive sa ma ingrijorez..sau ce sa fac. Am așa o mică teama sincer sa fiu.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| ziftode a răspuns:

Poti sa faci intoxicatie cu mercur, si nu e chiar "placuta"
erau date exemplu neoanele si becurile cu fluorescenta ca au mercur in ele si ca, daca se sparg poti sa te intoxici, de aia sunt mai putin sanatoase chiar decat becurile cu incandescenta, care, cica, ca polueaza
problema e ca mercurul se evapora si poti sa il inhalezi
asa ca...
spala bine locul (nu numai cu matura), eventual cu un burete de vase sau o laveta, pe care apoi le arunci
aeriseste bine toata casa, daca poti sa faci curent vreo 5-10 minute, si mai bine (daca esti racit, sa te imbraci ca si cum ai iesi afara)
si spala-te pe maini cu peria de, degete si cu detergent de vase lichid cat poti de bine
ar fi trebuit sa faci astea imediat, asa ca fa-le cat de repede poti

9 răspunsuri:
| Panamax a răspuns:

Te intoxici mai mult daca spargi un neon sau un bec cu consum redus fluorescent.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Daca nu ai ingerat nimic nu cred ca trebuie sa iti faci probleme. Si arunca termometrul ala spart din casa!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Si eu am facut asta cand era mai mic, si m-am jucat cu el, l-am bagat si in gura chiar. Copii prosti.
E foarte periculos si se absoarbe si prin piele.
Pe termen lung pot exista o gramada de complicatii. Mai ales neurologice.

| Demidol a răspuns:

Mercurul se absoarbe si prin piele. Tampit, bine spus! Fara suparare. Recomand sa mergi la medic si sa faci niste analize, spunand exact pentru ce. Mai bine sa previi acum, decat sa ai complicatii grave mai tarziu.

| alex15ccc a răspuns:

Trebuie sa suni la TOXAPEL ( 021 - 210.62.82 sau 021 - 210.61.83) pentru intoxicatie cu mercur, ei o sa-ti spuna pasii care trebuie sa-i urmezi.
Mercurul este extrem de periculos, putand lasa daune ireversibile.

Cum procedezi, daca ti s-a spart termometrul?

Unu. Eviti sa stai cu capul aplecat deasupra locului unde se afla mercur. Acesta se evapora la temperatura camerei, iar inhalarea vaporilor poate avea efecte negative.

Doi. Deschizi imediat fereastra, ca sa aerisesti. Luati de curent, vaporii de mercur se difuzeaza in atmosfera exterioara, pierzand mult din concentratie.

Trei. Evaporarea se produce cu atat mai rapid cu cat este mai cald. Deci opresti incalzirea si, daca se poate, pui in functiune instalatia de racire a aerului.

Patru. Daca mercurul nu s-a raspandit afara din termometrul distrus, iti pui manusi de cauciuc (menaj) si colectezi piesele sparte, asezandu-le intr-un borcan de sticla cu putina apa rece in el. Scufundat in apa, mercurul merge la fund si nu se mai evapora.

Dupa terminarea operatiunii, insa, continutul nu se arunca la ghena. Exista societati de profil, care colecteaza substante toxice si periculoase. Cauti pe Internet o astfel de firma. Ti se va trimite personal specializat care va prelua borcanul, manusile folosite, alte piese care au intrat in contact cu mercurul si le va preda la un laborator pentru decontaminare si distrugere in conditii de siguranta.

Cinci. Daca mercurul s-a raspandit, te asiguri ca picaturile nu vor fi luate cu talpa pantofului si raspandite prin toata casa pe covor. Daca ai calcat pe mercur, schimbi imediat pantofii. Daca n-ai calcat, dar exista mercur raspandit, improvizezi un "galos" dintr-o punga de plastic si il incalti peste pantof.

Sase. Picaturile raspandite se culeg cu o para de cauciuc sau cu o seringa fara ac si se depun in borcanul cu apa. Picaturile se mai pot culege cu doua foi de hartie umeda, cu vata umezita, cu plastilina sau cu banda adeziva, la care adera. Dupa ce picaturile culese astfel au fost depuse in borcanul cu apa rece, locul de unde provin se decontamineaza cu o solutie concentrata de permanganat de potasiu, folosind o pensula moale. Pensula folosita se va preda odata cu borcanul pentru decontaminare.

Sapte. Daca, in ciuda precautiilor, ai venit in contact cu mercurul, fie inhaland vaporii, fie atingandu-l cu mana, este necesar sa te prezinti imediat la medic, pentru control si tratament adecvat, daca este cazul.

| asheehigh a răspuns:

Nu toate termometrele contin mercur. Cele care contin mercur sunt cele de prin spitale..care iti arata temperatura corpului tau.Iar daca ai spart un astfel de termometru, mercurul poate fi stins doar cu o anumita subst.(nu mai stiu care). Daca nu era termometru medical..nu cred ca se va intampla nimic...

| Demidol a răspuns (pentru asheehigh):

Mai sunt familii care mai au prin casa termometre (vechi) cu mercur. Si eu am. Sunt cele mai exacte.