| Mcboss05180 a întrebat:

Acum o luna mi-am cumparat o cursiera noua care nu a fost deloc ieftina. Ieri cand am vrut sa ies cu ea, am observat ca frana fata scartaia foarte tare. Am curatat suprafata de franare, sabotii. Nimic, tot la fel scartaia. Sabotii sunt distantati de janta, astfel incat roata nu e infranata. A mai intalnit cineva problema asta? Cum a scapat de acele sunete? Ar trebui sa imi cumpar saboti noi, in conditiile in care bicicleta are o luna?

9 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Vezi adaca roata este bine centrata. S-ar putea sa fie descentrata roata. Uite si un dispozitiv: http://bit.ly/2KHkSc2
Neavand dispozitivul folosesti o creta fixata pe furca si invartesti de roata (bicicleta rasturnata) si vezi: unde sunt umflaturi ramane urma si mai strangi spita din partea opusa.

| Mcboss05180 explică (pentru Salontanul):

Roata este centrata, la fel si sabotii.

| sierra1 a răspuns:

Uleiul face ca frecarea sabotului să fie ineficienta!

Un smirgel fin dat pe sabot îi crește rugozitatea, frecarea creste, zgomotul dispare (dacă nu cumva materialul din saboți și-a pierdut calitățile)

| Mcboss05180 explică (pentru sierra1):

Stai linistit ca nu am pus ulei pe sabot. O sa incerc cu un smirghel sa ii "periez" putin poate o sa mearga.

| SilentRain a răspuns:

Cred ca putin ulei ar rezolva problema

| Edmonds2342 a răspuns:

Așa scârțâie uneori când sunt noi. Așteaptă să se uzeze puțin și se vor comporta normal

| Mcboss05180 explică (pentru Edmonds2342):

Am mers cu bicicleta in jur de 450 de km de cand am luat-o, cred ca am franat de suficiente ori ca sa se uzeze. Desi nu inteleg cum asa deodata au inceput sa scartaie. Vineri seara nu am avut nicio problema, dar ieri cand am iesit nici nu puteam sa pun frana pe roata din fata de zgomotul ce il facea. Crede-ma am avut bicicleta cu frane pe discuri si alea scartaiau, dar decent, cu frana asta de pe fata o pot folosi pe post de clacson.

| Mcboss05180 explică:

Va multumesc pentru sfaturile date. Pana la urma am ajuns la concluzia ca trebuie sa schimb sabotii. Ii voi schimba si pe cei din spate chiar daca nu au nimic. Voi pune unii mai mari pentru o franare mai buna si dintr-un material mai bun.

| Mcboss05180 explică:

Acum mi-am dat seama de ce scartaiau sabotii. Nu era problema de la ei ci de la mine. Cam la fiecare 200 de km se punea mult praf de cauciuc. Asa ca am decis sa il curat. Am luat o carpa, am udat-o si am pus pe ea detergent. Cum suprafata de franare e foarte aproape de cauciuc a ajuns clabuc si pe ea. Sabotii noi au scartait putin la inceput, dar dupa nu au avut nimic, pana cand am curatat din nou janta. Dupa 2-3 franari mai bruste nu au scartait. Asa ca mi-am dat seama ca vechii saboti scartaiau pentru ca ajunsese clabuc si pe partea de franare. Greseala mea. Bine ca am pastrat sabotii si ii pot inlocui cand se vor strice cei pe care ii am acum.