| Eliot123462 a întrebat:

Hei,am auzit ca pozitia plank este foarte buna pentru abdomen, este bine sa o faci cand inca esti in crestere, afecteaza dezvoltarea?

13 răspunsuri:
| Cosmin86 a răspuns:

Este unul din cele mai bune exercitii. Si NU, nu afecteaza cresterea.

| siriusblack98 a răspuns:

Plankul dezvolta rezistenta muschilor abdominali.Adica tu daca vrei sa faci plank ca sa ai ''patratele'' nu te va ajuta.Nu afecteaza cu nimic dezvoltarea.

| AlexCristi97 a răspuns:

Este bine sa faci sport in orice faza a vietii esti, in perioada de crestere nu e bine sa faci sala deoarece acolo se folosesc greutati de obicei mari si pun presiune mare pe articulatii si oase, mai ales daca nu le faci corect. Cat timp faci alergari, flotari, abdomene, genoflexiuni sau orice altceva ce implica doar greutatea corpului, nu iti este afectata negativ dezvoltarea. Pentru crestere in inaltime, daca esti la inceputul pubertatii, cele mai recomandate sunt bachetul, handbalul si inotul.

| Cosmin86 a răspuns (pentru AlexCristi97):

Vorbea de plank, NU te sala. E chiar atat de greu sa CITESTI intrebarea?

| AnastasiaK a răspuns (pentru AlexCristi97):

Nu cresti cu niciun sport mai mult decat ai face-o fara, inaltimea tine de gentic...

Si sunt total contra afirmatiei "in perioada de crestere nu e bine sa faci sala", dar nu intru in subiectul asta ca era vorba strict despre plank si cred ca suntem de acord ca ăla e perfect ok.

| AlexCristi97 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Gresit, inaltimea nu este ceva pur genetic, cum este culoarea ochilor sau grupa de sange. Mediul, alimentatia si sportul influenteaza mult cresterea. Cu siguranta un factor important este si cel genetic, astfel incat din 2 parinti cu inaltime de 1.70 tu nu poti ajunge la 1.90 sau viceversa, dar poti adauga 5-6 centimetrii inaltimii tale "genetice" prin activitati sportive benefice cresterii.

| AlexCristi97 a răspuns (pentru Cosmin86):

E chiar atat de greu sa CITESTI tot raspunsul meu? Cred ca am acoperit atat problema cu plankul, dar am si adus cateva lucruri extra, el fiind ingrijorat de exercitii care pot afecta cresterea eu i-am spus ca doar sala in anumite cazuri poate afecta, in rest exercitiile sunt ok, in special cele calistenice, adica cu greutatea corpului.

| Cosmin86 a răspuns (pentru AlexCristi97):

Daca tot extinzi, macar nu inventa cuvinte. Cuvantul "genoflexiuni" nu exista in dictionar.

| Eliot123462 explică (pentru AnastasiaK):

Nu numai inaltimea ma ingrijoreaza pe mine ci si dezvoltarea altor parti ale corpului care nu sunt dezvoltate inca

| Eliot123462 explică (pentru Eliot123462):

Sunt fata btw

| AnastasiaK a răspuns (pentru AlexCristi97):

:)) Nu, factorii de mediu influenteaza FOARTE PUTIN. In FOARTE mare parte e genetic. Iar acei factori care influențează nu prea sunt factori asupra carora sa ai tu mare control, cum ar fi ce sport practici. E mult mai complex de atat. Ai citit tu ceva binisor, dar n-ai aprofundat. E 99, 99% irelevant daca te apuci de baschet/handbal/inot sau nu.

Later edit: Pentru că îmi place să vin si cu niste surse cand argumentez:
Dr. Chao-Qiang Lai - "How much of human height is genetic and how much is due to nutrition?" (1)
Lango Allen H, Estrada K, Lettre G și alții - "Hundreds of variants clustered in genomic loci and biological pathways affect human height." (2)
Marouli E, Graff M, Medina-Gomez C, Lo KS și alții - "Rare and low-frequency coding variants alter human adult height." (3)

(1) https://www.scientificamerican.com/article/how-much-of-human-height/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2955183/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302847/

| AnastasiaK a răspuns (pentru Eliot123462):

Adică sanii? Nu, nu te afectează plankul, nu-ti face griji. Doar ca idee, eu fac sport de la 3 ani si in prezent am cupa D... ceea ce ma incurca in sportul pe care il practic, dar asta e alta poveste. happy

| Eliot123462 explică (pentru AnastasiaK):

Multumesc mult pentru raspuns, faza e ca toate persoanele de gen feminin din familia mea sunt dezvoltate numai eu nu si ma gandeam ca poate exercitiile pe care le fac incetinesc cresterea lor