| Oricine15 a întrebat:

Ofer funda celui mai bun răspuns ^_*
Am între 1.83-1.85m si 67kg, varsta de 15 ani in Aprilie 16 laughing
In trecut am făcut înot și am avut o viață relativ activa(mergeam mult pe jos).
De 3 săptămâni mi-am schimbat rutina într-una mai bună din punctul meu de vedere. Am decis să mă duc la sală.
Eu pana acum terminam scoala la 14:00 si la 15:20 ajungeam acasa iar acum termin scoala si la 15:00 sunt la sală (pana mănânc etc + drum ).
Scopul pentru care merg la sală este să mă fac mai frumos la corp ( in principiu as vrea sa cresc în masă) si totodata sa fiu sănătos.
Problema este ca am auzit ca nu este tocmai bine sa fac 5 zile sală si sambata, duminică pauza fiindcă mușchii nu au timp sa se refacă etc.
Dacă puteti sa-mi faceti un program de sală pentru aceste 5 zile consecutive as aprecia foarte mult!
Tin sa precizez ca nu pot schimba sau modifica zilele de sală.
Programul pe care l-am testat primele 2 saptamani au fost asa : Luni,Miercuri, Vineri-Full Body si Miercuri, Joi - Cardio
Alimentația mea este ok. Mănânc sănătos dar mi-a spus un om mai făcut de la sală ca el mănânca 15 ouă pe zi si mi-a recomandat sa mănânc si eu cam 10 (5 inainte de sală si 5 dupa)... sa-mi spuneti daca e bine sa mănânc atatea ouă pe zi si daca da, cum ar trebui mâncate ( gen fierte, prăjite etc).
Mersi daca ai citit tot! Zi faina in continuare

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| AnastasiaK a răspuns:

"Problema este ca am auzit ca nu este tocmai bine sa fac 5 zile sală si sambata, duminică pauza fiindcă mușchii nu au timp sa se refacă etc"

Ba este foarte ok cu 5 zile, se poate si cu 6. Muschii vor avea timp sa se refaca pentru ca tu nu lucrezi aceleasi grupe zilnic. Muschiul se reface cand nu il antrenezi, iar daca faci un exercitiu care nu-l implica, tot timp de refacere e. De aia se face programul imparit pe grupe (dai timp unor grupe sa se refaca in timp ce le antrenezi pe altele).

"Programul pe care l-am testat primele 2 saptamani au fost asa : Luni, Miercuri, Vineri-Full Body si Miercuri, Joi - Cardio"

NU l-ai testat, sa ne intelegem. Ca sa TESTEZI trebuie sa te tii de el cateva luni. In 2 saptamani nu iti dai seama de nimic. Personal ti-as recomanda sa mergi in continuare pe full body sau ceva upper body/ lower body sau push-pull-legs. Din punctul meu de vedere pentru incepatori sunt mai recomandate astea, pana iti dai seama cum sta treaba cu sala, ce iti place, ce grupe se dezvolta mai bine, pe care vrei sa te axezi etc.

"Alimentația mea este ok. mănânc sănătos"

Nu in a manca sanatos consta sportul asta. Desigur ca e de dorit sa faci alegeri sanatoase, dar degeaba le faci daca nu esti in surplus caloric, daca nu iti calculezi macronutrientii sa stii ca ai necesarul de proteine inclus in alimentatie. Cat despre oua, intr-adevar sunt foarte bune: sunt surse de proteine, contin grasimi sanatoase, antioxidanti, vitamine...lista e lunga, ai inteles ideea. Le poti manca oricum, crude sa nu fie (mai vad idiotenia asta la unii asa ca trebuie precizat). 10 oua pe zi mi se pare exces, mai ales in contextul asta, la greutatea ta si luand in considerare ca momentan nu ai cine stie ce masa musculara. In plus, dupa sala ai nevoie de carbohidrati simpli, nu de proteine asa ca nu vad rostul celor 5 oua de dupa sala.

| Oricine15 explică (pentru AnastasiaK):

Mersi de sfat, daca dorești ai putea sa-mi spui cum sa calculez macronutrientii? Eu uneori mai ma uit pe spatele pachetului de ovăz sau lapte sau orice altceva sa vad cate proteine are cate calorii chiar kcal

| AnastasiaK a răspuns (pentru Oricine15):

Dupa ce te uiti pe spatele pachetului (sau pe internet la nevoie pentru alimentele la care nu ai eticheta) calculezi in functie de cat consumi tu. In general ti se dau valorile pentru 100g, deci te uiti cate kcal, proteine, carbo si grasimi sunt in 100g si calculezi cat consumi tu (daca mananci doar 50g din alimentul respectiv, iei jumatate din valorile date acolo sau in functie de cat consumi...sunt calcule simple de matematica astea). Probabil te intrebi cum sa iti dai seama cat consumi tu...ori aproximezi ori cantaresti. Apoi iti notezi undeva valorile obtinute (kcal, proteine, carbo, grasimi) si faci asa pentru fiecare aliment consumat in ziua aia, iar la final le aduni si o sa ai totalul din acea zi. (Sau daca nu iti place sa notezi intr-un caiet si sa aduni, poti instala aplicatia MyFitnessPal, adaugi acolo si scapi de calcule)

Iar ca sa afli cat ai nevoie sa consumi, poti folosi pentru inceput un calculator de pe internet (gen cel de pe IIFYM) sau cel al aplicatiei MyFitnessPal. O sa iti dea niste valori aproximative, iar cu timpul, in functie de cum te dezvolti, le modifici tu. Nu mai tin minte procentele sigur, dar ai nevoie de un surplus caloric de 500kcal (asta inseamna ca mananci cu 500 de calorii mai mult decat mancai pentru mentinere) si parca 40-60% carbo, 25-35% proteine si 15-25% grasimi. In fine, te ajuti de calculatoarele de macromutrienti de pe net pentru asta happy

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

15 ouă pe zi este o exagerare. Nu te lua după toți. Mănâncă normal.

| RobertMoon a răspuns:

Daca mergi 5 zile consecutive încearcă programul clasic:
Luni-piept abdomen
Marti- spate
Miercuri- umeri-trapez
Joi- brațe
Vineri- picioare+abdomen

Sau de preferat programul de 4 zile:
Luni-piept+abdomen
Marti-spate+trapez
Miercuri-pauza
Joi-umeri+brațe
Vineri- picioare+abdomen

Forțează grav ficatul respectivul cu atâtea ouă, mai mult de 3 nu-ți recomand. Nu te lua după toți pe care îi vezi la sală în legătură cu sfaturile... daca întrebi 5 oameni ceva o să întâlnești 5 variante diferite, fiecare e diferit și mănâncă și se antrenează cum îi place și cum simte că lucrează mai bine.
Eu sunt alergic la ou și fac sală de multă vreme, deci nu ouăle m-au făcut mare, important e să mănânci în așa fel încât să fi in surplus caloric, și să îi asiguri corpului necesarul de proteine gen 1.5g pe kg corp pentru a ajuta țesuturile musculare să se refacă și să crească mai ușor.

| PegassiDoctorulThau a răspuns:

Îți sfătuiesc sa nu mănânci atâtea oua, vei ajunge la spital. În schimb poți sa încerci niște proteine de calitate. Cat despre program sunt multe aplicații care o fac ele. Mult succes!