| Caddy1010 a întrebat:

Am nevoie de ajutor, am 16 ani, 1, 75m si 67k. Vreau sa fac exercitii acasa, pana acum am facut, dar fara sa imi fac un program, faceam 20-25 flotari, abdomene, genoflexiuni, tractiuni cate 2-3 serii pe zi! Am nevoie de ajutor, adica sa imi ziceti voi un program, pentru cei care cunosc! Rog seriozitate, cate flotari sa fac, cate serii, in fiecare zi? as vrea sa fac si pentru umeri niste exercitii, cine ma ajuta primeste funda

Răspuns Câştigător
| Eduard a răspuns:

Salut!
Te ajut cu placere, insa tot ceea ce-ti voi spune trebuie ca tu sa completezi citind de pe acest site http://www.getfit.ro/ (unde t-i se ofera mostre video de exercitii cat si multe alte detalii).
Ai un fizic mai mezomorf. Ce inseamna asta? Esti unul dintre norocosii culturismului sa zicem. Ai oase puternice, cladite pentru fiare si un fizic bun (nici gras, nici slab), te ingrasi usor dar si slabesti usor.
Ce-ti sugerez eu, ca poti sa te apuci de sala de pe acum, fara sa-ti faci probleme cu cresterea in inaltime. Daca lucrezi fara haltere, nu ar trebui sa ai probleme in ceea ce priveste inaltimea
Ce trebuie sa stii, legat de alimentatie. Trebuie sa mananci carbohidrati mult (pentru energie) dar si ceva proteine, pentru a iti reface musculatura, dupa exercitii. Corpul nu poate sa asimileze decat o cantitate precisa de proteine, carbohidrati si grasimi, intr-un interval de ore. Deci trebuie sa ai mai multe mese pe zi si sa mananci mai putin (ca sa se digere mai usor) dar nu neglijent.
De-altfel trebuie sa ai grija la grasimi, nu trebuie evitate, dar nu trebuie consumate in exces. Daca vrei o fibrare perfecta va trebui sa eviti majoritatea grasimilor 'grele' (slanina, margarina, unt etc.).
Legat de odihna; trebuie sa te odihnesti corespunzator exercitiilor pe care le faci.
Daca vrei insa sa continui acasa, uite ce ai putea sa faci. Toate exercitiile trebuie sa cuprinda intre 4-6 serii a cate 10-20 de repetari, lente si corect executate, nu in graba. Orice de la flotari, tractiuni si abdomene.
Legat de flotari, uite o poza : http://fitbod.ca/wp-content
/uploads/2011/03/push-up-variations.jpg.
Din cate observi, acolo e un fel de suport, ti-l poti achizitiona si tu insa nu e neaparata nevoie. Important e sa observi pozitia mainile (mai ales a palmelor; directia lor) si sa observi ce muschi lucreaza la pozitia respectiva.
Iar flotari speciale pentru umeri, urmarest video-ul :

Mai usoare : http://www.youtube.com/watch?v=MqEqygUBsKQ

Mai grele : http://www.youtube.com/watch?v=hpqazz8dEO0

Tractiunile se incadreaza in doua mari tipuri, pentru biceps si spate, insa ambele tipuri de tractiuni lucreaza si umerii, intr-o mica sau mai mare masura, dar sunt tractiuni speciale care iti lucreaza exclusiv umerii. Acelea se fac de-alungul barei, palmele fiind indreptate una spre alta.
Iata ce muschi sunt lucrati in principal la tractiuni fata : http://ypblogspot.com/wp-content/uploads/2009/07/pullups.bmp

Abdomenel: nu te slabesc, doar fortifica muschii. Deci daca ai abdomenul gras mai intai slabestel prin alergat, dupa care apuca-te de abdomene.

Sper ca am acoperit macar o parte din ce vroiai sa aflii.
Sfatul meu e ca poti sa te apuci de sala de la varsta asta si sa o iei incet si treptat si te vei dezvolta numai bine.
Inca o data citeste primul site, ofera enorm de multe informatii, frumos grupate. Sala fara ceva cunostinte nu exista.

Multa bafta!


2 răspunsuri:
| PetreConstanta a răspuns:

Du-te draga la sala

| Anubis_7884 a răspuns:

E simplu totul...
Cel mai bine este sa faci cate 5 serii din fiecare.
>15 flotari corecte pe 1 serie sunt suficiente
>abdomenele sunt cele mai usor de facut deci 30-40 pe serie este suficient
>tractiunile sunt bune pentru 45% din muschii corpului daca faci 10 tractiuni / 2-3 serii este foarte bine
>alearga, joaca fotbal, fii cat mai activ.
>>>>cel mai important lucru este alimentatia...mananca mult, somn si fara stres