anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut.Vreau sa stiu si eu cateva lucruri despre culturism cum ar fi urmatoarele :
1.Cate serii e mai bine sa bagi la sala 3 sau 4?
2.Ce trebuie sa bag pentru masa musculara sau definire(cate serii), care e diferenta?
3. Dupa ce imi spuneti cum e cea cu definirea si masa, care are trebui sa bag sa ma dezvolt mai bine si mai repede pentru ca sunt mai slab si ma intereseaza mai mult cum arat decat forta.
4.Cam ce alimentatie aveti voi? Eu am inceput sa iau si proteine de cateva saptamani.
5.Cam ce antrenament ar fi bun in 3-4zile pe saptamana?
6.Si cum ar trebui luate proteinele tinand cont ca merg de 3 ori pe saptamana la sala?
Multumesc!

7 răspunsuri:
| JohnnyBi a răspuns:

1. depinde. ce simti tu ca intra mai bine.
2. masa musculara greutati mari, repetari putine, serii putine (3-5). definire greutati mici, repetari multe, serii multe (5-12).
3. daca esti slab nu ai muschi => nu ai ce defini. perioada de definire vine dupa cea de masa. daca tu ai un os de gaina fara carne pe el, poti scoate pielea de pe carne? nu, ca nu ai! deci vrei definire? daca nu ai muschi, ce definesti? pune masa pe tine si cand ai muschi vizibili mari, atunci incepi definirea. masa musculara si forta sunt 2 lucruri diferite. acolo seriile se fac mai multe cu greutati extreme (1-3 repetari pe serie, de la 5-12 serii, depinde de la grupa la grupa, de la corp la corp cum intra). la sala ai 3 tipuri de ex: masa, forta, definire. toate 3 au principii diferite, le poti face alternativ sau simultan. oricum o dai incepi cu masa, celelalte 2 urmeaza in functie de ce urmaresti (definire sau forta. sau definire si pe urma forta, sau invers). nu te gandi ca la forta te faci cat usa sau la definire ca arati ca in postere. pot merge si simultan. sa arati ca in postere si sa ridici ca magarul (greutati mari, alea alea).
4. micul dejun la 7-8 alcatuit din cereale integrale (80-100g) + 300ml lapte 2% + cupa myo max 10 in 1 (pentru gust) si eventual un fruct. antrenament 9-11. la 11 whey gold standard. la 1 carne alba (pui, peste) sau chiar rosie (vita, oaie, porc) + 150 g garnitura (orez, cartofi) + 2-3 felii paine. orele 15-17 2 banane + lactate + nuci. seara (nu am o ora fixa) ce am mancat si la pranz. eventual daca am o zi mai grea inainte de culcare mai bag 1 cupa de myo max. dimineata alaturi de micul dejun iau 1 pastila de vitamine si minerale + fish oil (pentru memorie si uleiuri omega).
5. piept + biceps, spate + lombari + trapez. picioare, umeri + triceps. abdomenul alege oricare 2 zile cu 2 zile intre pauza. nu fac niciodata pe zile, cand simt ca vreau sa fac spate, il fac. niciodata nu fac umeri dupa piept sau invers. macat 1 zi pauza sau alta grupa intre.
6.depinde la ce zici tu proteine. concentrat proteic dimineata la trezire, dupa antrenament si seara inainte de culcare (daca are absorbtie lenta aici). daca este gainer dupa antrenament si in partea opusa zilei intre 2 mese. in zilele de pauza doar intre mese alaturi de gustare. sau oricand in timpul zilei cand din 3 in 3 ore nu ii poti oferi corpului necesarul de 25-40g proteina din mese

| Cosmin86 a răspuns:

Stai ca nu inteleg, iei proteine de cateva saptamana dar nu stii cand le iei?

si ce faci, dai cu banu sa vezi daca e momentul sa le iei?

apuca-te de sah

| AntrenorFitness a răspuns:

Salut,
O sa incerc sa fiu cat mai direct si eficinent.
1- De obicei se recomanda 3-4 aparate per grupa musculara si cate 4 serii per aparat.
2- La crestere in greutate si masa musculara se lucreaza intre 60-80% din 1RM (1 Repetare Maxima) in functie de program, 3 aparate, 4 serii, 6-8 repetari per serie.
Pentru definire schimbi programul de antrenament. De obicei se lucreaza metoda "in circuit" si se introduce efortul cardio-respirator in antrenament.
3- Evident ca program de masa musculara, definirea inseamna slabire.
aici gasesti programe de antrenament si nutritie http://www.megaproteine.ro/antrenamente-si-nutritie.html
4- alimentatia este 70% iar antrenamentul 30%
Trebuie sa ai o alimentatie sanatoasa, corecta si cu valoare nutritiva mare.
http://www.despreculturism.ro/reguli-de-nutritie/
5- Daca esti la inceput, un antrenament de 4 zile este mai mult decat suficient. Important este sa respecti principiile de antrenament.
6- Suplimentele nutritive au moduri diferite de administrare, in functie de produs. Daca ne referim strict la proteine, acestea se administreaza in primele 60min Dupa terminarea antrenamentului pentru ca atunci avem o fereastra anabolica.
http://www.despreculturism.ro/......inere.html
Multa bafta!

| Gaby3891 a răspuns (pentru AntrenorFitness):

In mare parte am inteles ce vruiam sa stiu de la tine si JohnnyBi, dar as vrea sa va rog sa imi dati un exemplu cu cam cate repetari si serii ar trebui sa bag in perioada de masa si apoi cand ma voi apuca de definire (ex. piept 3serii a cate 10 repetari, am dat doar un ex ).

| AntrenorFitness a răspuns (pentru Gaby3891):

Im perioada de masa, un exemplu, cand grupezi Piept-triceps faci 3 aparate per grupa musculara, 4 serii / aparat, 6-8 repetari / serie. (3 aparate, 4 serii, 6-8 repetari)

| Gaby3891 a răspuns (pentru AntrenorFitness):

Si la definire cum trebuie?

| NDC12 a răspuns:

Deci tu iei proteine de 4 saptamani dar nu stii cum sa le iei, nu stii cum se lucreaza la sala, nu stii nimic.

1.Nu exista " Cate serii e mai bine " sa bagi la sala, eu pot sa cresc in masa musculara cu 3 serii, poate si cu doua, la fiecare e diferit.

2.Ce vorbesti? Definirea se face in bucatarie nu la sala, exercitile sunt la fel.

3.Despre asta poti sa cauti pe net, intelegi mai bine acolo, explica mai bine. ( Culturism.ro, getfit.ro, doctor.info.ro ).

4. Minim 5 mese pe zi bogate in carbo + proteine, pe langa suplimente.

5.Fa-ti tu un program.

6.Proteinele neaparat dupa antrenament, si daca nu iei necesarul de proteine din mancare mai iei inca odata pe zi, dimineata la trezire sau seara inainte de culcare cu lapte.