Tu ştii ce tipuri de piste pentru biciclişti există?

Tu ştii ce tipuri de piste pentru biciclişti există?

Le spunem “piste” acelor linii galbene trasate pe unele trotuare din Bucureşti, fără să ştim că, tehnic vorbind, ele nu sunt piste, ci doar “benzi de ghidaj” pentru biciclişti. Unde mai pui că puţine dintre ele sunt practicabile.

 

De-a lungul şi de-a latul planetei, există o mulţime de piste de tot felul, spre fericirea bicicliştilor urbani. Despre ele vorbim adesea la Bicla.ro şi le dorim şi în România.

 

Până la îndeplinirea acestui vis, să trecem în revistă tipurile de piste. Acestea nu sunt neapărat denumirile oficiale pe care le regăsim în codurile rutiere din diverse ţări şi aceasta nu este o tipologie strictă.

 

1. Pistă pe stradă

Este delimitată prin dungi de restul benzilor şi uneori este izolată de benzile pentru automobile prin stâlpi sau alte metode. Poate exista câte una pe sens sau pot fi desenate ambele sensuri pe o parte sau pe alta a străzii. Bicicliştii beneficiază de semne de circulaţie speciale pe acest tip de piste.

 

2. Alee

Este o “stradă” specială pentru biciclişti, izolată complet de restul benzilor pentru automobile, dar pe aceeaşi stradă cu acestea. Pe ea nu au acces decât bicicletele şi, în unele cazuri, mopedele şi taxiurile.

 

3. Stradă comună

Pe aceleaşi benzi pentru automobile, au acces bicicliştii, pe toată lăţimea lor, benzile fiind semnalizate astfel cu vopsea pe asfalt, prin desenul unei biciclete, cu două săgeţi spre înainte. De obicei, automobilele trebuie să acorde prioritate bicicliştilor şi să circule la o anumită distanţă de ei.

 

4. Bandă de ghidaj

Este o bandă desenată pe trotuar. Bicicliştii trebuie să respecte ghidajul şi să nu-i incomodeze pe pietoni. Pot exista ambele sensuri pe un trotuar sau sensurile diferite pe trotuarele paralele. Evident, trotuarul trebuie să fie destul de lat şi benzile nu trebuie obstrucţionate prin obstacole.

 

5. Trotuar comun

Este acelaşi lucru cu banda de ghidaj, numai că banda nu este marcată. Trotuarul este semnalizat printr-un panou cu un cerc albastru şi cu siluetele pietonilor şi bicicliştilor care împart drumul. Pe acest tip de trotuar, bicicliştii vor circula cu şi mai mare atenţie decât în mod normal şi vor fi precauţi mai ales la pornire, oprire şi viraje.

 

6. Drum verde

Este o pistă destul de lată şi cu o lungime considerabilă, amenajată de obicei separat de restul traficului şi care traversează păduri, parcuri sau alte zone verzi. Acest drum trece în principal prin puncte turistice şi este construită de multe ori în sprijinul navetiştilor care preferă bicicleta pentru transportul zilnic.

 

În unele ţări din Europa de Vest, dar şi din restul lumii, nu este neobişnuit să vezi biciclişti pe contrasens, deoarece acest lucru este permis. De asemenea, mai ales în oraşele unde nu există piste pe stradă, bicicliştii pot face la dreapta pe roşu sau pot chiar merge înainte pe roşu, dacă ei consideră că nu le este pusă viaţa în pericol şi că nu încurcă pe nimeni în trafic. Aceasta este situaţia, de exemplu, în Belgia şi în Franţa.

 

George Hari Popescu

Bicla.ro

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am si eu o intrebare: de ce nu stresati si voi edilii macar prin statiuni si faleze sa faca piste de biciclisti / jogging, ca prin tarile civilizate...
Aaa, si o nedumerire: Pe o alee vopsita rosu, aflata intre trotuar si strada, cine are prioritate:
a. Un tip care face jogging?
b. Un tip care se da cu skate-ul?
c. Un tip calare pe bicicleta?

| georgehari explică (pentru anonim_4396):

Cînd spui "voi", la cine te referi? Solicitările trebuie să vină din partea cetățenilor, inclusiv a ta.

Depinde cum e semnalizată acea pistă la capete. Ce semn era?

| anonim_4396 a răspuns (pentru georgehari):

Nu stiu, nu cred ca era semnalizata, doar vopsita diferit. N-am inteles daca era de jogging sau de bike, erau si de unii si de altii care se inghesuiau pe ea, si uneori se claxonau (respectiv nitel injurau printre gafaituri) unii pe altii.

| georgehari explică (pentru anonim_4396):

Probabil era pentru biciclete, n-am auzit să existe piste pentru jogging. Apropo, așa arată niște piste la Marea Nordului: http://bicla.ro/2010/08/in-belgia-la-marea-nordului-in-sa-foto-si-video/

3 răspunsuri: