| Borgir a întrebat:

Ce este timpul si de cand credeti ca exita el? Argumentati

Răspuns Câştigător
| PhaseMorphXR a răspuns:

Ceea ce numim noi "timp", probabil ca nu este nimic mai mult decat o experienta subiectiva, fabricata de creier, pentru a o asocia ca "explicatie/justificare" pentru schimbarile ce au loc la nivel mental-psihic/neurofiziologic, respectiv o "durata" perceputa, de catre creier, ca o separare intre o "configuratie", daca vrei, si exact aceeasi configuratie, ulterior, cu unul sau mai multi parametrii modificati. Un concept fundamental inteles ca si "timp" ajuta psihicul in demersul sau firesc, in congnitie/interpretare/procesare/asociere etc. Dezastre adevarate au loc atunci cand creierul e deprivat de un mecanism functional implicit (inca neinteles) de percepere a "timpului", apar tulburari precum unele forme de Schizofrenie, dar nu numai.
I. Kant vine si domnia sa, in sprijinul acestei perspective: "Spatiul si timpul sunt perceptii pur subiective...".
Neurobiologia/Neurologia/Neurofaramcologia vin cu noi argumente. Ipotetic, prin leziuni specifice, ale unor zone foarte bine delimitate/conturate ale creierului, sau prin Agnozii, perceptiile unui individ asupra spatiului si timpului pot fi profund si dramatic alterate/distorsionate si chiar distruse...
Fizic vorbind insa, timpul e o tema abordata intr-o intreaga gama de areale, de la Relativitatea lui Einstein pana la Mecanica Cuantica, Supercorzi, Topologie etc.
Curenta teorie a Big-Bang-ului, implica (pe langa forma sa umpluta de o matematica aproape imposibila, asemeni Teoriei Supercorzilor) si o explicatie oarecum banala, dar viabila, pe scurt: Un anume "fenomen", a condus Singularitatea, spre efectul de "explozie", cunoscut ca si "Big-Bang" care este "nasterea" tuturor dimensiunilor (fie spatiale sau temporare), deci timp, spatiu, materie (prin Spargerea Simetriei), energie si potential (care strict matematic vorbind, a existat si inaintea Big-Bang-ului). Insa in esenta, timpul a luat nastere ca un efect colateral al Big-Bang-ului.
P.S. Intrebarea, "de cand" "exista" "timpul"?, e putin dubioasa happy. "cand" e insusi un punct dimensional in temporalitate, nu prea poti intreba: "Oare ce se afla la Sud, de Polul Sud?".
Numai bine.

23 răspunsuri:
| NoChanceForUs a răspuns:

Vorbiți de lucruri mari pentru niște oameni mărunți...copy-paste de pe Google nu te ajută să bagi la cap.

| NoChanceForUs a răspuns:

Răspunsul a fost, este și va fi întotdeauna 42.
@FloAtillaXR : Ce dracu ai scris tu aici, am citit cărți de peste 900 de pagini care nu-mi dădeau atâtea dureri de cap ca răspunsurile tale! De ce te complici așa cu multă vorbărie? Complilează răspunsurile, apoi arhivează-le să mai scadă din dimensiune, pe urmă dă 20 de refresh-uri la monitor,și abia apoi postează.
Eu sunt mai greu de cap,înțeleg în limita neuronilor mei activi(destul de puțini la număr).Iar dacă ești inteligentă explici cât mai pe înțeles,să înțeleagă și cei grei de cap ca mine,asta dacă ești cu adevărat în spiritul „toți pentru unu". Dacă nu, etalează-ți cunoștiințele, nu te vor contrazice mulți pentru că vor să pară că au înșeles sau știu despre ce e vorba.

| NoChanceForUs a răspuns:

Eu mă retrag, sunt foarte „incompatibil" văd. Data viitoare când voi avea vreo întrebare mă voi duce pe forumul lu` nenea Einstein, sunt sigur că el îmi poate explica mai concis și explicit.Cum au făcut alții cu lucruri destul de avansate cum ar fi entropia.
@FloAtillaXR : Să spunem că nu înțeleg.Ce faci tu în cazul ăsta? Începi să râzi de mine că nu am înțeles mare lucru din romanele scrise de tine.Mulțumesc,ești o adevărată reprezentantă a învățământului românesc.Cu alte cuvinte,când ai o nedumerire, nu te va ajuta nimeni, va trebui să înveți singur.Mulțumesc din nou.

| NoChanceForUs a răspuns:

@FloAtillaXR : Mă dau bătut, te las în pace că văd că-ți place țigăneala.laughing
Dar cel mai bun argument e că scrii prea mult și mi-e lene să citesc.thinking

| PhaseMorphXR a răspuns:

@IceShadow
De fapt nu e nimic contradictoriu intre ceea ce spui tu si ceea ce spun eu. Sunt pur si simplu multiple abordari a unei notiuni/concept nu foarte "straight-forward"... bineinteles ca in perspectiva matematica/fizica timpul este ceva rigid, "palpabil" posibil de inteles prin intermediul calculelor, ipotezelor, ecuatiilor etc. pe scurt, in abstract (cam la fel ca toate celelate Ipoteze/Teorii ale vremurilor noastre, care incetul cu incetul sfideaza orice ratiune/logica/sens somun, cand vine vorba de observatiile empirice facute in laborator. In efect, doar prin abstract pot fi intelese, in principiu... matematic).
Insa o alta abordare cel putin la fel de interesanta si importanta este cea a Neurostiintelor/Stiintelor Cognitive, respectiv mecanismele care ne permit o perceptie atat de ampla si complexa precum "proprioceptia" noastra in timp si spatiu, ea nu este "fireasca" si "implicita" (ma indoiesc ca o caprioara e capabila de Metaconstientizare), deci apar intrebarile: Cum are ea loc? Cum anume face creierul nostru asta? De ce? Si de unde stim noi ca aceasta perceptie este (desi subiectiva, la nivelul fiecarui individ) plina de acuratete sau absoluta? Sau cum putem face o legatura "solida" intre notiunile care ne sunt oferite de stiintele exacte, ce folosesc abstractul pentru a explica/ilustra un concept, si propria noastra perceptie a acelui concept (atunci cand e cazul)?
Sunt deocamdata exemple din spectrul de intrebari care ne impiedica sa "cuprindem" in esenta, in absolut, conceptul de "timp"... vb lui Einstein; bine, bine... dar pana la urma-i relativ laughing.

| PhaseMorphXR a răspuns:

@NoChanceForUs

Iti multumim mult pentru contributie happy

| PhaseMorphXR a răspuns:

@NoChanceForUs
"Eu sunt mai greu de cap,înțeleg în limita neuronilor mei activi(destul de puțini la număr).Iar dacă ești inteligentă explici cât mai pe înțeles,să înțeleagă și cei grei de cap ca mine,asta dacă ești cu adevărat în spiritul „toți pentru unu". Dacă nu, etalează-ți cunoștiințele, nu te vor contrazice mulți pentru că vor să pară că au înșeles sau știu despre ce e vorba."

Atunci ai gasit si singur raspunsul, cu tot regretul meu, dar chiar tu ai spus-o, punctul meu de vedere, din pacate, s-ar putea sa nu fie compatibil cu (ca sa te citez) "numarul tau de neuroni", aici nu e problema mea, daca simti ca un anumit subiect sau o anumita abordare te depaseste, e datoria ta sa faci ceva (diferit de a improsca cu noroi), nu-i implica pe ceilalti in cauzele frustrarii tale in a intelege anumite lucruri (si aici ma refer tot la raspunsul tau - "copy-paste de pe Google nu te ajută să bagi la cap.-).
Raspunsurile mele sunt exhaustive si ample acolo unde este cazul, si anume in contextul in care SUBIECTUL este unul extrem de amplu/complex/dificil si care atinge foarte multe puncte si discipline (nu folosesc cuvantul Transdisciplinaritate, cu placere!), si crede-ma "timpul" este unul dintre acestea...
In plus, Borgir, a mentionat clar "Argumentati", nu vad ce nu ar fi in spiritul TPU aici? Faptul ca tehnica mea de argumentare nu-i pe placul tau? Atunci din nou, regret, nu ma adresez tie sau celor ca tine (fie ei irascibili sau nu). Nu stiu de cat timp esti tu pe site dar eu sunt de pe vremea cand asemena discutii si abordari nu erau deloc neobisnuite, nu erau catalogate in felul in care le cataloghezi tu, au existat (poate mai exista) oameni cu care asemenea discutii erau posibile, iar asemenea topicuri se transformau in siruri de raspunsuri kilometrice cu zeci de referinte si citate, bogate in informatii/pareri si teme de gandire s.a.m.d. era o placere sa petreci timp pe TPU, discutand asemenea subiecte, acum vad ca intr-adevar "spiritul TPU" s-a schimbat (de fapt e evident), lumea respectiva nu mai exista sau nu mai activeaza pe site si asemenea conversatii mor aproape instantaneu.
Ia-ma te rog, cu "spiritul TPU" atunci cand ma vei vedea la rubrica "Dragoste si Sex", explicand procesele biochimice/proprietatile Oxitocinei/Neuromodularea, unei pustoaice de 13 ani care intreaba despre "intarzierea ciclului menstrual", ok? Pana atunci contureaza-ti notiunea de "absurd" daca o insinuezi. Rubrica se numeste "Stiinta si Filosofie" iar aici, in afara de tine nu am mai citit pe nimeni, plangandu-se de vocabularul/tehnicile de argumentare a cuiva, insa daca incerci sa insinuezi ca ceea ce spun eu poate fi rezumat mai simplu si expus mai scurt atunci te contrazic direct si instant printr-un simplu: Nu-i asa!, pentru ca nu e. Te cred ca ai citit carti de 900 de pagini, dar de cand numarul de pagini ale unei carti determina si continutul ei? Exista carti care nu trec de 200 de pagini, insa ca sa le intelegi treci prin cateva migrene bune, in timp ce carti de peste 1000 de pagini pot fi considerate "lectura usoara".
In rest... iti dau dreptate, TPU nu mai e ce a fost, multa lume a disparut (aparent) si nici eu nu ma simt prea bine happy, iar un nou "spirit TPU" poate fi binevenit, chiar si din partea ta, noh...
Numai bine.
P.S. "inteligentă". Nu face nimic dar sunt un "el" nu o "ea", in sensul de gen masculin.

| PhaseMorphXR a răspuns:

@IceShadow Ok, respectuos, apreciez observatia ta.

"as tinde sa cred ca aceste 4 dimensiuni formeaza o singura "cvasidimensiune",dimensiunile avand legaturi mult mai complexe de cat credem noi, aici ma refer la legatura dintre spatiu si timp.
Oricum in mare sunt de acord cu punctul tau de vedere, dimensiunea timpului fiind serios influentata de gandirea fiecarui individ. "
Aici de exemplu, ai atins niste puncte foarte complexe si dificile, IceShadow, happy de aceea si insinuez ca o discutie "sumara" si simpla, care in acelasi timp, sa intre si in profunzime, e putin cam imposibil de realizat. Ar trebui dezbatuta teoria Supercorzilor happy care exclud din spart cele 4 dimensiuni (3 spatiale, 1 temporara) in schimbul unui ansamblu de 11 dimensiuni, provenite din Big-Bang. In acest context perceptia noastra devine foarte importanta, pentru ca s-ar putea ca timpul, sa fie doar o directie intr-o alta dimensiune spatiala, sau insasi o dimensiune spatiala propriu-zisa (perceputa de noi ca durata, gratie alcatuirii noastre)
Vis-a-vis de perceptia timpului de catre creierul nostru, lucrurile devin si mai complicate, trebuie facute distinctii intre "gandire", "perceptie", "cognitie" si aduse in discutie anumite aspecte ale creierul care fac posibil, ca un om (ipotetic, in anumite circumstante) sa fie lipsit de posibilitatea de sesizare a timpului, in acelasi mod in care un orb este lipsit de posibilitatea de a acapara informatii "vizuale".
Sunt multe de discutat happy insa da, aveti dreptate, ar trebui din start stabilit un palier comun de discutie, problema e ca eu sunt mai "old-fashioned" laughing, asta e... n-am ce face.
Numai bine.

P.S. o vorba veche spune "chiar daca nu am zis, ma repet" laughing... sunt baiat, genul masculin gramatical vorbind.

| PhaseMorphXR a răspuns:

@IceShadow
"Ideea ca un om sa nu poata percepe dimensiunea timpului este, intr-adevar, interesanta dar (aici te intreb pe tine) exista oameni care sa nu perceapa cele 3 dimensiuni? pentru a putea face o analogie?"
In Neuro-Psihiatrie exista cazuri si cazuri clinice, nu stiu sa-ti spun daca exista sau nu oameni care sa nu poata sa se "autoconstientizeze" in spatiu, dar probabil ca (tot ipotetic) prin serioase afectiuni neurologice unei persoane ii poate deveni imposibil sa "realizeze" cel putin, spatialitatea si temporalitatea asa cum o facem eu si tu, insa in acelasi mod exista alte tulburari (daca le pot spune asa), diferite forme de Autism si situatii asemanatoare, care sa se manifeste taman invers, adica strict "prin intelegere", acesti indivizi "sa vada" mai mult din spatiu-timp, decat ceea ce vedem noi, ca exemplu...
"P.S. poti sa imi spui si mie cati ani ai si daca ai facut facultatea ce facultate ai facut? "
Iti pot spune... am 21 de ani, si sunt actualmente student la facultatea de Arhitectura laughing, dar am avut in trecut si inca mai am (pe alte planuri) tangente cu multe alte discipline, pe plan teoretic in mare, parte dar si pe plan practic... nu-mi place sa ma rezum la o singura disciplina.

| PhaseMorphXR a răspuns:

@NobodyReal

"poate pe cateva "pustoaice" le intereseaza despre ceea ce se scrie aici."
Toata admiratia mea pentru acele "pustoaice", atunci.
Multumesc, voi tine cont (pentru a 3 a oara) de sfatul dat, insa parerea mea ramane neschimbata, si anume, "intr-o cizma nu incap 2 picioare"... un asemena discurs nu poate sa fie si restrans (simplu/concis) si in acelasi timp sa cuprinda in profunzime si esenta. Ori una ori alta.
Numai bine.

| PhaseMorphXR a răspuns:

@NoChanceForUs

"Să spunem că nu înțeleg.Ce faci tu în cazul ăsta? Începi să râzi de mine că nu am înțeles mare lucru din romanele scrise de tine.Mulțumesc,ești o adevărată reprezentantă a învățământului românesc.Cu alte cuvinte,când ai o nedumerire, nu te va ajuta nimeni, va trebui să înveți singur.Mulțumesc din nou."

Eu sper ca paragraful aceasta il vei pune si vis-a-vis de cealata fraza a ta, respectiv: "Vorbiți de lucruri mari pentru niște oameni mărunți...copy-paste de pe Google nu te ajută să bagi la cap. "

Ti-as recomanda sa te mai gandesti putin, din ce directie au inceput sa apara, "rasetele", "tratarea ironica" "ridiculizarea", whatever, cum vrei sa le zici...

Daca in loc de: "Vorbiți de lucruri mari pentru niște oameni mărunți...copy-paste de pe Google nu te ajută să bagi la cap. " eu as fi citit o intrebare pertinenta, din care sa vad ca tu nu ai inteles ceva si prin urmare urmaresti sa intelegi acel ceva, discutia ar fi capatat cu totul si cu totul alt aspect, eu lamurindu-te cu cea mai mare placere, in masura in care pot.
In schimb tot ce am depistat eu, a fost o aroganta si o atitudine de ridiculizare, de gen, "nu sunt eu/noi in masura sa dezbatem asa ceva la un asemena nivel." Nu-mi vorbi de calitatea invatamantului romanesc, pentru ca, in orice context l-ai pune, n-are ce cauta langa o atitudine aroganta/dispretuitoare precum cea pe care o afisezi tu, fara suprare, iar ca fapt divers, daca vrei sa inveti, te asigur ca singur o faci cel mai bine, iar cand ai o nedumerire, nu te apuci sa ridiculizezi atitudinea celui care, CULMEA, ulterior insinuezi ca ar fi putut sa te lamureasca/dumireasca cu ceva, ci pui intrebarea cat mai direct si la obiect. Intelegi ce spun? sau mai trebuie sa "arhivez"...

P.S. Pentru Entropie se pot formula 5 maxim 6 fraze care sa fie pe intelesul, si accesibile unei mari majoritati, la un nivel intuitiv cel putin.
Numai bine.

| PhaseMorphXR a răspuns:

@NoChanceForUs

Mult, mult, mult de tot imi place tiganeala day dreaming.
laughing big grin

| DorelSudoru a răspuns:

Timpul nu exista.el este doar o perceptie a oamenilor

| Pomar a răspuns:

@FloAtillaXR desi raspunsul tau este frumos si bine argumentat tind sa te contrazic. Atrecut vremea cand se considera ca timpul este doar o ïdee"creata de noi pentru a ne ajuta sa percem desfasurarea actiunilor din jurul nostru. Einstein a demonstrat ca timpul este o dimensiune, dimensiune care poate fi modificata cu ajutorul vitezei si a masei; deci timpul a depasit stadiul de concept uman.
Probabil ca exista de cand exista si celelalte dimnsiuni, cel mai probabil Big-Bang.

| Pomar a răspuns:

1.@NoChanceForUs toti oamenii mari au pornit de la niste "marunti", deci daca nu faci fata acestei discutii mai bine te retragi.
2@FloAtillaXR este adevarat ca aceasta tema poate fi abordata in multe moduri,si sunt absolut de acord ca perceptia timpului este influentata de modul nostru de "gandire" ( vocabularul meu nu este nici pe departe la fel de bogat ca al tau asa ca o sa ma exprim in cuvinte simple happy ) dar cea ce am vrut eu sa accentuez este ca,desi perceptia timpului poate fi influentata de gandire, el este considerat in matematica/fizica ceva mult mai palpabil (asa cum ai spus si tu) de cat era considerat in trecut.
Sunt de acord cu tine, nu putem fi siguri daca perceptia noastra aspura timpului este absoluta sau daca re acuratete dar acest lucru se intampla si in restul dimensiunilor. Desi nu am nici o pregatire in domeniu si parerea mea este neglijabila as tinde sa cred ca aceste 4 dimensiuni formeaza o singura "cvasidimensiune",dimensiunile avand legaturi mult mai complexe de cat credem noi, aici ma refer la legatura dintre spatiu si timp.
Oricum in mare sunt de acord cu punctul tau de vedere, dimensiunea timpului fiind serios influentata de gandirea fiecarui individ.

| Pomar a răspuns:

@FloAtillaXR desi raspunsul tau suna foarte frumos si asa ar trebui sa fie in mod normal, ma indoiesc ca este multa lume pe TPU care sa inteleaga, deci trebuie sa ii dau dreptate lui @ NoChanceForUs si te-as sfatuii sa fi mai concisa sau cel putin sa folosesti termeni mai cunsocuti.

| Pomar a răspuns:

@FloAtillaXR din punctul meu de vedere poti sa te exprimi cum vrei, pe mine nu ma deranjeaza, inteleg,happy.
Abordarea teoriei Supercorzilor mi se pare interesanta dar nu face subiectul acestei discutii si nu cred ca as face fata la o asemenea dezbatere avand in vedere nivelul meu de pregatire (in clasa a 10-ea nu se predau lucruri interesante straight face).
Ideea ca un om sa nu poata percepe dimensiunea timpului este, intr-adevar, interesanta dar (aici te intreb pe tine) exista oameni care sa nu perceapa cele 3 dimensiuni? pentru a putea face o analogie?
P.S. poti sa imi spui si mie cati ani ai si daca ai facut facultatea ce facultate ai facut?

| Pomar a răspuns:

@NoChanceForUs cu siguranta nu exista nici o sansa pentru tine...straight face

| Andrei7520152 a răspuns:

Daca dai crezare cosmologiei, timpul exista de aprox. 13.750.000.000 ani dupa modul oamenilor de a masura trecerea timpului.

| Borgir explică:

FloAtillaXR mi s-a parut cel mai complex raspuns atingand toate punctele care trebuiau.

| solumaam a răspuns:

Timpul este una dintre puţinele mărimi fizice fundamentale (şapte în Sistemul Internaţional), care conform cunoştinţelor actuale nu se pot defini prin intermediul altor mărimi, la fel ca de exemplu lungimea şi masa.
Einstein a demonstrat că timpul care se scurge pentru un observator aflat pe un corp în mişcare este mai scurt decât timpul scurs pentru un corp în repaus.

| DamnedShadow a răspuns:

@ FloAtillaXR Uite, poate pe cateva "pustoaice" le intereseaza despre ceea ce se scrie aici. Chiar ar trebui sa lasi la o parte limbajul asta mai dificil pentru altii si sa il adaptezi pentru orice utilizator care intra pe intrebare.

| RazvanIce a răspuns:

Teorie personala(posibil auto-votata ca fiind stupida) "Timpul(perceput de oameni) este modul in care creierul uman poate percepe modificarile aduse sistemelor care il inconjoara si, ca si in cazul unui filmulet pe calculator, suntem limitati la un anumit numar de cadre pe secunda - vezi constanta lui Planck - Nu stim ce determina scurgerea timpului si nici cum a aparut el... La urma urmei, toate teoriile sunt doar niste teorii (fiind teorii, ele pot exista doar pentru ca exista o sansa, oricat de mica, de a fi demonstrate ca fiind gresite)". asa ca nu m-as increde foarte tare in teoriile 'de actualitate', dar este un punct perfect de pornire.

Întrebări similare