| Exilee a întrebat:

Cu toti am auzit probabil de expresia :" se curge timpul". Dar, admitand existenta acestuia, unde credeti voi ca se curge timpul? Ce anume dicteaza curgerea timpului daca nu entropia? Ce parere aveti despre aceasta relatie, timp-entropie?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

"Scurgerea" (curgerea,prelingerea,cum dr*cu vreti sa-i spuneti) timpului este determinata de modificarea starii de entropie a Universului.
Asta cel putin afirma teoria respectiva.
Si ca sa raspund si la intrebare, sunt o sumedenie de variante posibile, nu doar entropia.
Dupa teoria pe care o amintesti timpul nu curge nicaieri, el este doar modificarea starii de entropie, de la entropie scazuta la una ridicata. Asa ca relatia timp-entropie nu este decat entropie scazuta-entropie crescuta, aceasta insemnand chiar timpul.

21 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

Dacă tu poţi să-mi spui ce este timpul, eu o să-ţi răspund la celelalte întrebări.
Până atunci o să postez aceste idei despre timp :
" Clipa e pretioasa ca viata unui om "
" Toti avem propriile noastre masini ale timpului. Unele ne duc inapoi, se numesc amintiri. Unele ne duc inainte, se numesc visuri. "
" O parte din timp ne este rapita, alta ne este sustrasa, alta se scurge. Dar cea mai urata pierdere este aceea datorita neglijentei. Si daca vei voi sa bagi de seama vei vedea ca cea mai mare parte a vietii noastre o pierdem facand ce nu trebuie, o mare parte nefacand nimic, intreaga viata, facand altceva. "

| Trolli a răspuns:

"Se zice că timpul trece. Timpul nu trece niciodată. Noi trecem prin timp."
Garabet Ibrăileanu
Il aprob pe nenea.

| Exilee explică (pentru Trolli):

Bine-bine! Dar despre timp-entropie, ce parere ai?

| Trolli a răspuns (pentru Exilee):

Ăăăă....nu stiu! Am dat pe google, dar n-am inteles nimic. Sunt praf.
Explica-ne tu, daca vrei.

| Lizzu a răspuns:

Timpul se scurge,curge sau trece,depinde cum vreti sa spuneti fiecare, in functie de momentul "acum" in care gandim actiunea si momentul "atunci",in care se intampla si se pune in practica gandul nostru.

Gandul este o forta care odata pusa in miscare in minte produce dorinta, dorinta si vointa de a realiza ceva. Aceasta exprima intentia noastra de a experimenta in plan fizic si de a crea in realitate proiectul sau actiunea pe care am gandit/o.

Timpul reprezinta in viziunea mea simplista, distanta de la momentul cand intentia a luat viata in mintea mea pana la momentul cand am aplicat, am pus in practica viziunea mea, planul meu.

| Exilee explică (pentru Lizzu):

SI are o directie oare? Tu ai zis ca trece, dar care-ar fi directia lui? Entropia poate fi sageata marimii numita timp?

| Lizzu a răspuns (pentru Exilee):

Da,cred ca are o directie anume,liniara. In viitor. Timpul e perceput de mintea umana ca venind din treut,trecand prin momentul prezent si indreptandu-se catre viitor.

Nu stiu ce sa spun,daca timpul s-ar putea derula inapoi, in trecut.
Din pacate, nu inteleg prea bine termenul entropie. Am vazut pe wiki ca ar avea legatura cu dinamica, dar nu mi-e prea clar, scuze.
Nu-mi permit sa comentez si sa dau cu parerea despre termeni pe care nu-i stapanesc. happy

| Lizzu a răspuns:

Ma intristeaza impulsivitatea ta care nu vine din altceva decat din imposibilitatea de a raspunde la intrebare.
Daca ai un raspuns in minte, scrie-l sau asculta si invata. Daca nu, nu jigni.

| Exilee explică:

laughing
Te rog, nu esti bun nici de categoria ''Mickey Mouse''.
Daca cineva nu este in stare sa raspunda la aceasta intrebare, atunci o so sterg. Nu are rost s-o tin aici.
SI ce te legi de greselile mele? AM PUS INTENTIONAT fara S. Daca oare un utilizator va observa de ce am pus asa, cu siguranta ca este dotat d.p.d.v intelectual.

| Exilee explică:

Dar sper ca nu-mi ti morala despre corectitudinea sintagmei ''se curge timpul''.
Asta am pus-o ''de forma''', dar trist ca n-ai putut sa deduci ce AM VRUT EU CU ADEVARAT SA SUBLINIEZ.
Deci, daca timpul trece, inseamna ca are o anumita traiectoria da? Daca da, care-ar fi aceea?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Te superi degeaba.Ai gesit, nu ai scris intentionat "curge" in loc de "scurge". Epigonul ti-a explicat diferenta.Scurgerea,sau prelingerea, presupune o uniformitate(cantitativa) si un singur sens.Din acest considerent a si fosta folosita in expresia respectiva.Scurgerea timpului nu este perceptibila decat in prezenta miscarii, indiferent de nivelul acesteia.Lipsa oricarei miscari, la nivel micro si macro, presupune si "incremenirea" timpului.Deci,legatura cu entropia, indiferent ca te referi la cea din fizica sau din alte domenii, este determinata numai de modificarea starii fenomenelor.

| Exilee explică (pentru anonim_4396):

Curge, scurge ce conteaza? AM folosit ''curge'' pentru a evidentia traiectoria acestuia, asta daca exista, tinand cont ca timpul este ceva imaterial. Dar UNDE ANume se scurge ( sau curge ma rog el)? NU prin intermediul entropiei? Da la cea fizica ma refeream.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Exilee):

Inseamna ca nu ai inteles nimic din ce am scris eu.Nu am timp si chef sa-ti explic mai pe intelesul tau.

| Exilee explică (pentru anonim_4396):

Hai ca nu intelegeti ce voiam eu. Nu o mai lungim atat! El a inteles la ce m-am referit eu.
Grea stiinta asta pentru unii...

| anonim_4396 a răspuns (pentru Exilee):

Daca vei adopta o atitudine simlara si intr-un dialog direct cu unul ca mine, te vei convinge ca bravezi (nu vreau sa spun mai mult). Cauta sa fii realist fata de capacitatile si cunostintele tale.Nu toata viata se judeca pe net

| Epigonul a răspuns:

Cred ca expresia era "se Scurge timpul" cu "S",sa ma corecteze cineva daca gresesc, am tinut sa precizez acest lucru, mai departe preluati voi astia mai culti, eu m-am impotmolit la termenul "entropie", restul...e cancan!

| Exilee explică (pentru Epigonul):

CU S ce conteaza? Tot aia e.

| Epigonul a răspuns (pentru Exilee):

Pai practic daca vrei sa luam termenii si sa-i analizam din punct de vedere lingvistic,morfologic si sintactic(glumesc,n-am timp decat de lingvistic)a curge se refera la curgerea unui lichid, a apei spre exemplu in cantiati mari, de genul unui rau, sau a unei ploi care CURGE, pe cand nefericitul verb "a scurge/a se scurge" se refera la ideea de PRELINGERE a unei cantitati bineinteles mici de apa.Este o mica mare diferenta,dar eu nu la asta m-am gandit cand te-am corectat, ci la expresia in sine, mi s-a parut ciudat sa o vad scrisa astfel, plus ca e gresit spus dpdv gramatical "se curge timpul", corect ar fi fost "timpul curge ". Corectati-ma daca gresesc.In fine nu asta era ideea oricum, eu ma retrag acum!

| Exilee explică (pentru Epigonul):

Exact. Te-ai prins de ce am pus farawinking

| valentingb a răspuns (pentru Exilee):

Tot aia e? Se curge timpul? Ok, deci se merge calul si se cade roata. E exact acelasi inteles, n-am ce zice. Cat despre entropie, poate sunt eu mai prost, dar nu am auzit de ea si nu am sa imi dau cu parerea pe baza explicatiei din dex.

| Rruxyy a răspuns:

Cred ca expresia e ´´Se scurge timpul´´,