| Catrice a întrebat:

De ce consideram răul ca fiind rau?!

De ce nebunii sunt considerați nebuni?!

16 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Eu nu sunt asa. Eu consider răul bine si binele rău. Iar pe nebuni, oameni în toată firea.

| RoCkKiD a răspuns:

Raul este un concept definit de incalcarea intr-o oarecare masura a standardelor morale comun acceptate intr-o anumita cultura (conceptul de rau este definit cultural nu este vreun concept a priori).

Problema ta este ca intrebarea este putin tautologica pentru ca nu poti sa definesti un concept prin el insusi, raul este rau la fel cum gasca este gasca. Daca schimbi intrebarea in "De ce ne deranjeaza raul?" raspunsul este ca nu pe toti si nu in aceiasi masura. Am evoluat ca animale sociale asa ca apreciem calitatile care promoveaza acest lucru, indivizii care nu respecta regulile comun acceptate (cei rai) trebuie izolati pentru protejarea comunitatii.

Cat despre a doua intrebare (are aceiasi problema cu prima, trebuie sa fii mai precisa cand pui intrebarile) despre nebuni, depinde cum definesti conceptul, persoana care sufera de o psihoza, om care deviaza de la norma?

Daca te referi la afectiunile patologice ii consideram nebuni pentru acelasi motiv pentru care un om fara un picior e ciung, ii definim categoria in functie de o calitate, gandirea noastra functioneaza cu categorii asa ca le cream inconstient.

Daca te referi la a doua, raspunsul este similar cu cel de la prima intrebare, devierea de la norma implica o treaba cu care comunitatea nu e familiara iar reactia standard a nou e respingerea. Din pacate clasificarea pe baza apartenentei la o minoritate este riscanta nu neaparat pentru ca implica discriminarea celor care deja fac parte din astfel de grupuri ci pentru ca fiecare dintr noi facem parte dintr-o minoritate la randul nostru si nu stii cand se intoarce roata.

Grija mai mare cu intrebarile.

| Emazio a răspuns:

Raul considerat acum rau este doar o abatere de la regulile stabilite deja si morala acceptată, insa nu exista rau si bine.

Nebunii sunt persoane care pot sa ia decizii impredictibile si pot dăuna celorlalți, e doar un nume dat unui anumit comportament deviant.

| RAY a răspuns:

Am evoluat ca si specie iar datorita evolutiei noastre mereu ne-am schimbat gandirea,despre acel asa zis rau sau bun,desigur ca crima, furtul, inselatul sunt vazute ca ceva negativ inclusiv si la primate in jungla, orice societate are propile lor reguli, inclusiv cele non umane

| aXy99 a răspuns:

Pur si simlu asa il catalogam. Nu toti. Depinde de perspectiva fiecaruia.
Iti dau un exemplu banal: Modificarile codului penal si celui de procedura penala. Pentru Dragnea si alti infractori este un lucru bun, dar pentru restul este un lucru rau.

| Catrice explică (pentru aXy99):

Cred ca asta e cel mai bun exemplu ever laughing

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Ai băut după Ionuț?

| Plato a răspuns:

Eh, de ce-am considera apa uda?
Raul e rau, nebunii sunt nebuni, nu doar ii consideram asa.
In secolul XIV, existau societati care nu aveau legi scrise, iar tot se baza pe opinia acceptata in general. Adica nu scria nicaieri ca e ilegal sa furi, dar daca furai erai totusi pedepsit, deoarece oamenii au stabilit ca e rau. Desi puteai spune "unde scrie ca n-am voie?", nu mai era nevoie, ca era suficienta parerea publica.

Asa ca nu e mare lucru, desi suna a intrebare ultra-filosofica, nu e. Doar suna bine, raspunsul fiind la indemana.

| Steregoi a răspuns:

Pentru ca Dumnezeu exista.

| CleanHeart a răspuns:

Pe la 3 noaptea tot la întrebările astea mă gândesc și eu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu consider răul rău happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru ca mintea omului e limitata.
De obicei consideram rau ca fiind ceva ce ne provoaca suferinta/ sau nedreptate noua. Dupa un sistem de valori morale/imorale impuse de societate.

Dar niciodata ce ne provoaca placere, poate avea chiar sens invers de obicei rautatea se adevereste a fii in cele mai bune lucruri.

Legat de nebuni. Intr-un fel in acest domeniu de stiinta/filozofie e chiar bine sa fi considerat "nebun". Este un avantaj, inseamna ca stii adevarul care putini sunt dispusi sa-l accepte. Legati de dogmele lor.

| chuckmanson a răspuns:

Morala este o chestiune evolutivă. Noi știm că este greșit să omori alți oameni din același motiv pentru care maimuțele/lupii/leii/hienele/suricatele/delfinii/liliecii/albinele/ furnicile etc știu că este greșit să omori alți/alte maimuțe/lupi/lei/hiene/suricate/delfini/lilieci/albine/furnici etc. Pentru că ne oferă un avantaj evolutiv să lucrăm împreună în loc să ne omoram ca niște proști. Noi știm că incestul este greșit din același motiv pentru care animalele știu că incestul este greșit, pentru că dacă ne-am trage o toți cu mamele și surorile noastre s-ar duce omenirea de râpă și toți copiii ar suferi de malformații, retard mintal etc. Moralitatea este pur și simplu evoluție cu puțină rațiune din partea noastră.

| Ionut58282856 a răspuns:

Nebun esti doar atunci cand faci o crima si nu sti ca ai facut-o. Daca crezi in Dumnezeu esti prost, clar. Raul si binele nu exista. Vezi singura sau singur de ce e bine si ca "asa " sau " da" sau ceva asemenanator e inlogic si raspunsuri pentru oameni prosti. Avand in vedere istoria cuvantul nebun e decat o idee tampita... esti nebun daca omori oameni, esti nebun daca te sinucizi, esti nebun daca nu te sinucizi etc. Nebunii nu exista iar eu consider ca sanatatea ta mentala e pe duca atunci cand omori oameni si nu sti ca o faci sau te dai cu capul de pereti si etc... Eu personal aud voci uneori cand stau sa ma culc si am impresia ca e totul fictiv (din cauza la stres sau ceva care nu mai stiu cum se cheama.) Si ideea e ca eu sunt constient ca masina care trece pe strada de fapt e reala dar parca nu e. Cand m-am trezit odata din somn cu senzatia asta imi era frica sa nu innebunesc si chiar am vorbit cu mama ca ma vedea ca ma uitam in gol si auzeam un sunet de masina si eram intre realitate si fictiune cum ar veni. Eu consider ca daca nu exista un de ce e bun sau de ce e rau atunci pentru mine esti prost ca nu esti in stare nici sa explici de ce tu crezi asta sau ce te-a facut sa crezi asta sau nu esti deloc in stare sa argumentezi nimic. Eu consider ca mereu trebuie sa existe o argumentare bazata pe realitate.

| whowholsw a răspuns:

Raspunsul din perspectiva religioasa e banal si la fel e si cel din perspectiva evolutiei: pentru ca asa am evoluat. Intrebarea interesanta e de ce am evoluat asa? Adevarul e ca nu exista bine sau rau. Noi le-am inventat la fel ca onoarea, respectul, mila, cinstea etc. sau mai bine spus evolutia a creat acest sistem moral bazat pe aceste valori. Societatea umana se bazeaza pe ele si toata lumea trebuie sa se conformeze normelor sociale. Cei care nu o fac sunt pedepsiti: ce inseamna sa omori pe cineva din perspectiva evolutiei si a speciei? Absolut nimic. De ce respectam aceste reguli? Pentru ca sunt in avantajul societatii si a rasei umane sa o facem. Ce ar insemna ca in loc sa ne facem hrana am fura de la altii? Pentru noi personal ar fi un avantaj, am avea de castigat dar nu si specia. E mai bine pentru societate in general sa cooperam si sa ne respectam. Cei care nu o fac sunt exclusi. Asa suntem construiti prin evolutie. Pana si aceasta opinie poate fi considerata cinica si imorala de societate in general. Toate faptele considerate imorale par de neconceput. Cum ar putea cineva sa fure, sa omoare, sa minta? Imi amintesc de un exemplu poate concludent. Un candidat la presedentia SUA, care era impotriva pedepsei cu moartea, daca ar fi de acord ca cel care ii rapeste si ucide sotia sa fie condamnat la moarte. Raspunsul lui a fost scurt si rece: Nu! Si in momentul acela a pierdut alegerile. De ce? Pentru ca oamenii prefera pe cineva care se bazeaza pe intuitia morala cand apare o dilema morala, cineva care face ceea ce simte ca e bine, ce ii spune inima, nu care se bazeaza pe logica si care cantareste beneficiile si costurile. Ideea nu e ca nu ar trebui sa existe aceste norme morale, fara ele nu am fi progresat atat de mult ca specie, ci ca aceste reguli nu sunt batute in cuie asa cum multi cred, considerand de neconceput pentru un om sa faca astfel de lucruri. Adevarul e ca avem nevoie de moralitate, lucrurile trebuie tratate insa cu deschidere, nu cu radicalitate in gandire.