| Firdinica a întrebat:

Intrebarea mea este, ce se ala dupa spatiu? Voi mai mult ca sigur veti spune cam asa : pai spatiul este infinit, spatiul este pete tot si dupa el nu poate fii nimic etc. Dar eu cred asa : ca spatiul nu este infinit ci foarte foarte foarte mare si ca s-ar putea sa ni se para infinit pentru ca este rotund. Dar daca este rotund ( sa zicem ca un balon ) ce este dupa acest "balon" pentru ca pana la urma nu pot fi un infinit de stele, planete etc. De cand eram mica ma preocupau chestiile astea :cand s-a format spatiul cosmic ( nimeni nustie ), spatiu leste infinit i daca nu unde se termina si ce ste dupa acesta, cand s-a nascut Dumnezeu etc. si nimeni nu imi putea raspunde nimic niciodata. Voi ce credeti?

23 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Îţi propun să te documentezi puţin pe această temă, iar după să întrebi ce nu ai înţeles. Deocamdată observ că e cam haos în capul tău. Uite, pentru început, vizionează aceste două documentare:

- http://www.tpu.ro/......ermite-sa/

- http://www.tpu.ro/......in-loc-sa/

| Inferno a răspuns:

Spatiul nu este infinit.
Dincolo de spatiu nu se afla nimic, prin nimic se intelege si absenta spatiului, lucru imposibil de vizualizat.
Se stie cand s-a format spatiul cosmic, acum 13 mld. de ani. Tinand cont de expansiunea in care se afla, si de viteza acesteia, putem calcula si timpul in care Universul ar fi ajuns cu expansiunea acolo unde se afla in prezent, iar acest timp este de aproximativ 13 miliarde de ani.
Problema divinitatii nu este studiata de catre stiinta, din simplul motiv ca existenta unei asemenea entitati nu reiese de nicaieri din realul obiectiv.

| Biggiesan a răspuns:

Mergi la bibliotecă și citește Leibniz, Newton, Kant și alții!

| RAY a răspuns:

In primul rand ce este spatiu, spatiul este o tesatura un ambalaj in el este toata materia din univers e in acel spatiu, spatiu se extinde dar energia nu creste sau se misoreaza, dupa spatiu nu stiu ce este, uite un documentar despre spatiu in romana http://istoria-lumii.ucoz.com/load/textura_cosmosului_2011/170
ma bucur ca isi place stiinta ca isi pui intrebari nu ezita sa le pui mereu

| sublime89 a răspuns:

Se stie cand s-a format spatiul cosmic, in timpul Big Bangului, adica acum 13, 8 miliarde de ani. Ce a fost inainte de el, sau ce e in "afara" universului nostru, pur si simplu nu se stie inca. Iar d-zeu s-a "nascut" atunci cand l-au inventat oamenii, deci cu cate milenii in trecut.

| ErrorFound a răspuns:

Te rog, nu confunda spatiul cosmic cu spatiul sau cu UNIVERSUL.
Universul sau spatiul cosmic s-au format din Big-Bang(acum depinde, cum s-o fi format el), dar SPATIUl este infinit.

Spatiul reprezinta si locul dincolo de univers unde PROBABIL nu se afla nimic.

S-a observat totusi ca nu galaxiile se indeparteaza una de lata, ci SPATIUL se extinde. Asta inseamna ca exista ceva mai puternic decat gravitatia care o exercita galaxiile. Probabil materia intunecata sau anti-materia.

| Inferno a răspuns (pentru ErrorFound):

"...dar SPATIUl este infinit."
Fals, spatiul este finit, teoria Big Bang afirma ca atat spatiul cat si Universul s-au format dupa Big Bang. De fapt din punct de vedere astronomic nu exista spatiu cosmic si spatiu, exista doar spatiu.
"Spatiul reprezinta si locul dincolo de univers unde PROBABIL nu se afla nimic."
Corpurile ceresti sunt dispersate aproximativ uniform pe suprafata spatiului, daca nu ar fi asa teoria BIg Bang ar fi aneantizata iar stiinta ar pierde unul dintre cele mai bune modele cosmologice.
P.S.:Antimateria nu are nicio legatura cu expansiunea Universului.

| ErrorFound a răspuns (pentru Inferno):

Bine, deci si spatiul este finit. Ce este dincolo de spatiu? straight face
Stiu ca "din punct de vedere astronomic..." dar aceasta exprimare exista si ea confunda cei doi termeni.
Bine, acum explica-mi te rog ce e dincolo de spatiu.
P.S:Ok, am inteles.

| Inferno a răspuns (pentru ErrorFound):

Nu se afla absolut nimic, nici macar spatiu.

| ErrorFound a răspuns (pentru Inferno):

Pai atunci sa spunem ca am trai intr-o galaxie la marginea universului si prin absurd am parasi galaxia cu ajutorul unei navete spatiale care atinge 99, 99% din viteza luminii si ne-am indrepta spre marginea universului. Ce am vedea? Am putea parasi spatiul?

| Inferno a răspuns (pentru ErrorFound):

Asta nu stiu, pot face doar speculatii.

| Alphawolf a răspuns (pentru Inferno):

Cum nu stii? Din ce-ai zis tu se poate trage concluzia. Gandeste-te putin, e destul de simplu.

| ErrorFound a răspuns (pentru Inferno):

Atunci de ce mi le spui ca si cand ar fi 99% adevarate?

| Inferno a răspuns (pentru ErrorFound):

Pentru ca "a intelege" si "a sti" sunt doua verbe total separate unul de celalalt.

| Alphawolf a răspuns (pentru ErrorFound):

Nu poti parasi universul, pentru ca nu ai unde. Daca dincolo de univers nu exista nimic, nici macar spatiu, atunci clar nu poti parasi universul. Pentru a exista ceva, orice, este nevoie de spatiu. Daca ai circula cu o viteza mai mare decat expansiunea universului, i-ai grabi expansiunea, dar tot nu ai putea parasi universul. Daca ai fi la marginea universului tot ce ai vedea ar fi doar universul in care te afli, nu poti vedea dincolo de el, pentru ca dincolo nu exista, lipseste. Probabil ai vedea intuneric, dar asta este doar o speculatie.
Asta conform teoriei B.B.(ceea ce spus si inferno).

| Alphawolf a răspuns (pentru Inferno):

"Tinand cont de expansiunea in care se afla, si de viteza acesteia, putem calcula si timpul in care Universul ar fi ajuns cu expansiunea acolo unde se afla in prezent, iar acest timp este de aproximativ 13 miliarde de ani."

Aici este o mica-mare problema. Cu siguranta ai auzit teoria in care se sustine ca la inceput viteza de expansiune a universului ar fi depasit viteza luminii. Daca eu am inteles bine, acesta teorie a aparut deoarece nu corespunde viteza, timpul si distantele.
Asta este una din slabiciunile teoriei Big Bang(poate cea mai cea).

| Inferno a răspuns (pentru Alphawolf):

Sunt unii care spun ca nu Universul s-ar fi exitns cu o viteza mai mare decat a luminii, c lumina s-ar fi deplasat cu o viteza mai mare decat o face in prezent.

| ۰A۰n۰i۰m۰e۰ a răspuns:

Păi spațiul nu este finit, el se extinde întruna.
Se presupune că spațiul s-a format din ciocnirea a două particule bla bla... căsești asta pe net.
S-ar putea să mai existe și alte dimensiuni orecum puse unele lângă altele sunt multe teori și descoperiri uită-te și tu pe history sau discovery pentru că sunt multe documentare pe tema asta.

| Inferno a răspuns (pentru ۰A۰n۰i۰m۰e۰):

Chiar faptul ca spatiul se extinde este o marturie a finitatii sale.

| ۰A۰n۰i۰m۰e۰ a răspuns (pentru Inferno):

Și faptul că el se extinde în continuu dovedește că el nu poate fi măsurat și fixat pe o anumită suprafață definitv. Nu s-a stabilit cu certitudine viteza de extindere a universului.

| Firdinica explică:

Scuze pentru ortografie.

| Firdinica explică:

Sincera sa va spun tot nimic nu am inteles.

| Serye a răspuns:

Eu cred ca te va ajuta chestia asta:
http://www.youtube.com/watch?v=5v76kxUEYyU