| sabin89 a întrebat:

Istoria este cea mai frumoasă poveste, dacă e să dăm crezare dlui Cioroianu. Vă spun și eu o mică istorie/poveste în care vor fi, bineînțeles, și întrebări.
Suntem în Franța anului 1572: e vară, în luna august. Palatul Luvru, în Paris, e în sărbătoare. Se căsătorește Henric de Navara cu Margareta de Valois; doi tineri (în jur de douăzeci de ani) frumoși și inteligenți. Ea este fiica răposatului rege Henric al II-lea și sora actualului rege Carol al IX-lea. Mama ei, originară din Florența, este cunoscută ca regina-mamă; o intrigantă-ucigașă – probabil ați ghicit despre cine e vorba. Cei doi tineri proaspăt căsătoriți nu se iubesc; chiar deloc. Fiecare iubește pe altcineva. Ea îl iubește pe ducele de Guise (mai târziu pe contele de la Mole), iar el o iubește pe doamna de Sauve. Henric nu mai avea părinți. Mama lui, Jeanne d’Albret regina Navarei, murise cu vreo două luni înainte.
Bun, s-au căsătorit cei doi, după vreo săptămână a urmat Noaptea Sf. Bartolomeu, bine cunoscută în istorie și apoi viața la palatul Luvru și-a urmat cursul "normal" (că numai normal nu era).
Întrebare: de ce Henric, care era major și care era moștenitorul de drept, nu a preluat coroana/tronul Navarei imediat după moartea mamei lui? El a rămas la Paris. A umblat teleleu, pe la vânătoare, pe la petreceri, încă vreo doi ani și ceva. Cine conducea Navara în acest timp? Era lăsată de izbeliște? De ce nu și-a luat Henric nevasta și să se ducă în Navara, unde îi era locul, să ocupe tronul al cărui moștenitor era?
Oricum, povestea este frumoasă, vorba dlui istoric menționat mai sus. happy
Dacă ceva n-am înțeles eu, rog pe cei mai pricepuți în istorie să explice cum a fost.

Răspuns Câştigător
| adryang78 a răspuns:

Pentru că risca să arunce Franța într-un nou război religios și să provoace o nouă noapte a sfântului Bartolomeu.
El fiind hughenot, Liga Catolică, condusă de ducele de Guise ar fi asmuțit împotriva lui armata și toată burghezia catolică.

| sabin89 explică (pentru adryang78):

Cine conducea Navara în timp ce el pierdea vremea prin Paris? E vorba de vreo doi ani.

| adryang78 a răspuns (pentru sabin89):

Nu știu să-ți răspund la asta, dar el nu "pierdea vremea" prin Paris. A fost ținut ostatic timp de doi ani în Luvru, de unde a evadat în 1574

| Drake21 a răspuns (pentru adryang78):

Era la Trianon

7 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Atunci ca si astazi, aceiasi poveste, acelasi rahat laughing nu merita sa iti bati capu cu tilharii laughing eu nu vad nimic frumos in povestile astea sau vorba vine, stam si cascam gura, uni din noi, la niste tilhari, la niste handicapati, erau aia frumosi cum is eu ileana cosinseaza laughing toti niste handicapati, din toate pctele de vedere, plus tilhari, sclavagea semenei lor, ca aveau ei idei timpite si handicapate.

Se intampla atunci, exact ce se intampla si astazi, ce vezi tu, sau ce vedea istoricu lu papura voda, atit de frumos in ce se intampla la vremea respectiva?
Ca idee, tu vezi ceva frumos astazi, la cei care guverneaza RO sau alte tari?
Cind a fost politica vreodata frumoasa pentru omul de rind? Frumos era pentru acei handicapati, ca erau niste lipitori pentru societate, nu era de ajuns asta, mai ducea lumea si prin razboaie, omorau oameni asa din senin, etc, pentru ca erau foarte "frumosi si destepti " laughing

Ma doare pe mine undeva cine conducea Navara cand ala freca tiparu pe mai stiu unde. Este ca si cum ai spune, Johanis umbla aiurea de cand e presedinte, cine conduce tara laughing pai tara se conduce singura, daca astia ar fi lipsit ce bine ar mai fi fost laughing

Asa si pe atunci, daca regele n-ar fi fost, tara se conducea singura, prin cei care produceau, erau feude, aia isi vedea de treaba lor indiferent ca era careva rege sau nu era.

Cum am spus, regele lua de la fiecare malai, freca menta, exact cum se intampla si acum, cu parlemnatrii si presedintii de tari.
Eu nu vad nimic frumos, tu ce vezi asa de frumos? aaaa ca este zugravit doar gardu, dar inauntrui leopardu, aia da laughing analizeaza situatia in amanunt, trebuie sa vezi efectele la populatie, nu la o caricatura, aia asta erau, niste caricaturi de oamenii, nu asa cum is prezentati, zugraviti, alea is portrete fantastice, sau artistice laughing

| sabin89 explică (pentru relian):

Handicapați zici?

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Handicapati pe bune laughing aia se casatoreau intre ei, in aceiasi familie, sa tina malaiul in casa, de aia ajungeau sa arate a niste caracaturi de oameni.
Deci erau handicapati si fizic si mintal, in toate sensurile.

| Drake21 a răspuns:

Verii nostri laughing