| cornelmarius a întrebat:

Caderea brusca a curentului electric afecteaza calculatorul? In ce fel?

17 răspunsuri:
| ombladon a răspuns:

Caderea de tensiune este ca atunci cand il scoti din priza inainte sa il inchizi, iar asta iti afecteaza sistemul de operare...

| OnuOnulică a răspuns:

Îl afectează dar nu aşa mult cât crezi. E ceva pe moment...se face un scurt-circuit şi îşi revine.

| K0sti a răspuns:

Bad-uri pe hard, de la contactul fizic cu capetele de scriere!
http://www.epasystems.ro/hard-disk-uri/

| CinevaNou a răspuns (pentru K0sti):

Cum e posibil? eu stiam ca chiar daca ii intrerupi curentul, capul de citire se muta din inertie in pozitia parcat.

| K0sti a răspuns (pentru CinevaNou):

Teoretic, practic nu prea! De ce crezi ca se folosesc la firme si de persoanele care se respecta si isi respecta munca, UPS-urile? Tocmai pentru a evita pierderea datelor in astfel de cazuri!

Depinde pe unde le mai si prinde pe capetele alea... daca le prinde aproape de axul motorului, poate apuca sa ajunga in zona de parcare, dar daca le prinde la extremitate, posibil sa nu mai apuce. Daca scade turatia motorului din cauza caderii curentului, se duce dracu perna aia de aer pe care plutesc si nu mai apuca ele sa parcheze in conditii bune!

Sa vezi ce misto e cand le zdruncini, in timp ce functioneaza!
Poti sa gravezi pe discuri! happy
De fapt ai poza in articol si mai gasesti pe net o multime!

Eu personal am pierdut un hard disk asa acum vreo 2-3 ani, nu mai tin minte exact. Se faceau niste lucrari prin cartier, se schimbau niste cabluri de 6 KV si am avut caderi de curent dese vreo cateva zile si normal ca l-a luat dracu de hard. De abia am reusit sa-mi recuperez niste date de pe el dupa ore de munca! Cand i-am dat test, curgeau bad-urile de nu se mai opreau. Dupa care mi-am luat UPS. Invatatura de minte! Desi stiam, dar ca tot omul am zis ca lasa, mie nu mi se intampla. Nu e chiar asa!

| CinevaNou a răspuns (pentru K0sti):

Practic depinde de multe. Daca sunt fluctuatii uriase de tensiune si caderi, ar trebui sa te bucuri ca ti-a cedat doar hdd-ul.
Persoanele care "se respecta" folosesc ups pentru ca nu-si permit sa le cada serverele/site-urile la fiecare pana de curent, nu ca sa nu le crape hdd-urile. O chestie ciudata care o citisem demult era ca dupa ce au functionat 1an sau 2 incontinuu, atunci cand au dat restart la pc, multe dintre hdd-uri au crapat. De aici ai putea trage concluzia ca mai bine le tii pornite nonstop ca sa nu le creasca ciclul de start/stop, ceea ce ar fi o ineptie pentru pc-urile obisnuite.
Ai verificat cumva sau ai surse pentru faza cu distanta fata de locul de parcare? mi se pare extrem de dubios sa nu fie facute sa ajuga la locul de parcare daca se afla chiar si in celalat capat.

| K0sti a răspuns (pentru CinevaNou):

Eu nu am spus ca nu ajung, am spus ca data fiind distanta mai mare, exista riscul unui contact cu platanele in timpul cursei de retragere. Hardurile mai noi au o protectie numita HDAPS (Hard Drive Active Protection System) pentru astfel de cazuri, DAR, din experienta va spun sa nu va bazati prea mult pe ea.

"The Head SlidersHead sliders can become 'dirty', over time deposits of platter lubricant can build up on the surface of the ceramic slider mechanism. This issue can occur as a result of a fault, where there is contact of the head and platter in cases of sudden power loss or can be caused by uneven deposition of the lubricant over the platter surface."

O alta cauza mai este si asta descrisa mai sus, datorita impuritatilor acumulate in timp, daca pica curentul!
Articolul aici: http://trcdatarecovery.com/head-faults

| CinevaNou a răspuns (pentru K0sti):

Ar fi interesat de vazut niste studii cu niste numere reale, altfel nu ajungem decat sa imprastiem mituri si sa speriem lumea, asa cum fac unii antivirusi sau unele pc-optimizere dubioase, care gasesc 10000 de nereguli cu pc-ul tau.
Una e sa se intample in 1 din 1000 cazuri odata la 10 ani si alta e sa se intample la jumatate dintre ele intr-un an.

| K0sti a răspuns (pentru CinevaNou):

Da ar fi interesant. Eu unul sunt patit pe propia piele, in plus am avut o groaza de calculatoare in service cu harduri busite de la caderi de tensiune in 18 ani de activitate. Cine vrea sa aprofundeze problema, sa caute. Ca doar nu o sa le cautam noi!

| CinevaNou a răspuns (pentru K0sti):

Dar de unde stii ca toate au avut probleme din cauza caderilor de tensiune? eu am vazut unul pe care au inceput sa apara treptat bad-uri, fara niciun motiv aparent. Ajunsese omu sa reinstaleze windows in fiecare saptamana ca se corupea cate un fisier esential... si in cazul asta sigur nu a fost de la caderi de tensiune.

| K0sti a răspuns (pentru CinevaNou):

Nu am spus toate, o parte din ele! Pentru ca asta mi-e meseria, sa intrreb omul cum s-a intamplat, sau ce a facut, dupa care sa trag concluzii. Cand vine clientul si-ti spune ca a picat brusc curentul si ca nu-i mai vede hardul dupa ce a repornit, sau nu mai intra in windows, da eroare. Tu care crezi ca a fost cauza?

Gata ca nu facem chat aici! Cine are urechi de auzit sa auda, cine nu...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da stil ca il afecteaza

| CeVorbestiMa a răspuns:

Da il afecteaza, ii da un soc ca sa zic asa.Nimic prea grav daca nu se intampla des.

| Maree1 a răspuns:

Da, il afecteaza. Dica cauza a prea multo socuri ti se pot arde unele piese din el(ex:procesorul). ar fi bine sa ai impamantare!

| Eurofighter a răspuns:

Daca ai o sursa proasta atunci e posbil sa se defecteze. Daca ai sursa buna adica vreo 180+ RON atunci nu prea ai sanse. La mine a cazut de vreo 14 ori curentu si nu are nimic.

| LittleShadow2112 a răspuns:

Stiu ca il afecteaza dar nu stiu cum

| Madalina112890 a răspuns:

Da... la prea multe pene de curent s-ar putea arde unele piese din el.Cel mai bine ar fi să încerci să eviți așa ceva.

Întrebări similare