|

Cand vreau sa imi refac windows-ul, mai exact sa imi pun un windows pe un linux totul merge ok, porneste dar cand imi da sa aleg unde sa imi instalez windowsul imi arata driver 0 partitiele 1 2 si 3 si pe niciuna nu ma lasa sa instalez windowsul, ce pot face?

9 răspunsuri:
| a răspuns:

Ce-a patit Windowsul de vrei sa il "refaci"? Te referi ca doresti reinstalare? Care este eroarea mai exact, cum "nu te lasa"?

| a răspuns (pentru CM7YRE):

Nu are partitii goale. happy

| a răspuns (pentru CM7YRE):

A zis ca are linux, nu windows, si vrea sa puna windows peste.

| a răspuns:

Daca doresti sa instalezi atat windows, cat si Linux pe un hard disk, atunci trebuie sa ai un boot manager.
Linux face boot manager-ul, dar windows nu prea. Din acest motiv, intai trebuie sa instalezi windows-ul, dupa care instalezi Linux. Dupa instalare vei avea un meniu de pornire printre care si windows.

Daca nu esti familiaruzat cu instalarile /partitionarile sub Linux, este mai indicat sa folosesti doua hard disk-uri diferite.
Si in acest caz, intai instalezi windows-ul pe al doilea hard disk, dupa care instalezi Linux pe primul hard disk. Si in acest caz se va crea un meniu de boot, dar instalarea va merge in mod obisnuit pentru windows, iar pentru Linux poti alege stergerea si partitionarea automata a primului disk, unde se va instala Linux. Cand sesizeaza existenta Windows-ului instalat, confirma inscrierea lui in meniul de start.

Chiar si in lipsa unui boot manager, la pornirea calculatorului ai posibilitatea de a alege discul de pornire, prin apasarea unei taste (F12, F11, F8, Esc etc.) afisat impreuna cu tasta de intrare in BIOS.

| a răspuns:

0 partitiele 1 2 si 3 =sunt partiti unde sunt salvate system restore pentru windows 10, windowsul 10 isi face niste partiti, logic ca nu te lasa, sunt partiti mici de cateva sute de mb, instaleaza linux pe partitia D

| a răspuns:

Daca doresti sa faci un Dual-Boot, (adica sa ai si Linux si Windows si sa alegi in care vrei sa intri la pornire, sunt exact pasii descrisi de Bula.
Si da, e nevoie de regula sa instalezi un Boot Manager, eu prefer EasyBCD ).

Daca vrei sa instalezi Windows pe o partitie unde e acum instalat Linux, asigura-te ca stergi respectiva partitie, si o formatezi NTFS, pentru ca la momentul de fata ea are alt format (file system - sistem de fisiere), nativ Linux.

Ai nevoie de aplicatia Fdisk, inclusa in Kitul de Linux de obicei, vezi detalii in link

https://support.microsoft.com/......r-computer

...sau daca nu, trebuie sa conectezi hardul cu pricina la alt PC si sa folosesti Paragon Partition Manager Free.

| a răspuns:

Inveti ce e alea partitii (e ca e subt 50, asa se zice la Ploiesti)
e clar ca ai 3 partitii
windows-ul NU le identifica, pentru ca M$ are ca politica, ca orice nu e M$ sa NU VREA SA STIE
asa ca intrii in Lunix, acolo deschizi un terminal si dai comanda:
sudo fdisk -l
si o sa iti spuna ce partitii ai
in teorie una e de Lunix system, una e de swap si a 3-a e de home, asa se cam instaleaza un Lunix standard intr-un system cand il lasi sa isi faca damblaua unde vrea el pe tot hdd-ul
asa ca ori stergi tot, pui windows, caruia ii faci o partitie mica, dupa care pui Lunix din nou, pe langa Windows, in alte partitii (trebuie facut manual la instalarea Linux-ului sa nu il lasi sa considere tot disk-ul)
ori faci resize la partitia de home (gparted)
ori muti partitia de home in sistem si folosesti partitia de home (nu am chef sa scriu tutorial, pe scurt, copiezi tot ce e acolo, editezi fstab sa nu se mai monteze, si apoi copiezi tot la loc)
ori instalezi windows in virtualbox in Linux
ori instalezi windows, si apoi pui Lunix in virtualbox
ETC.
Linux vrei, pune mana si studiaza, ca nu e user-friendly cand e vorba de administrare de system, si mai ales dual-boot

| a răspuns:

Fa poza la drivere si scrie pe o foaie cat are fiecare partitie. Vezi pe care o stergi, sa nu iti stergi fisiere sau poze. Muta tot de pe dekstop, si pe unde mai ai fisiere personale sau muzica, din partitia cu linux, in alta. Fa o poza la cat are fiecare partitie, Si cand bagi dvd-ul de win, o sa stii care partitie e care. O formatezi, apoi ii dai install pe ea.

| a răspuns:

Urmărestw tutoriale pe internet youtoube despre aceasta problema.