| Oana33 a întrebat:

ce faci in caz de cutremur?

Răspuns Câştigător
| dexter_3858 a răspuns:

Te prabusesti tongue

29 răspunsuri:
assiris
| assiris a răspuns:

Ma sperii...

.Mr.Mike.
| .Mr.Mike. a răspuns:

Trebuie sa ramai cat se poate de calma deaorece cei din jurul tau vor prelua calmitatea ta.este de preferat sa stai deasupra grinzii de beton(la apartamante este de obicei pe hol) sau sub tocul usilor.nu trebuie in niciun caz sa te repezi pe scari sa fugi deoarece se pot darama peste tine.nu tipa pentru ca nu rezolvi absolut nimic. dupa cutremur trebuie sa pleci cateva ore de acasa in parcuri sau zone fara cladiri deoarece cutremurele au replici care uneori pot fi mai puternice decat cutremurul initial.totul se rezolva cu calm!

carla
| carla a răspuns:

Te rogi!:-)

| Delia 75 a răspuns:

Cea mai importanta regula e SA NU INTRII IN PANICA! Din cate stiu eu in caz de cutremur incerci sa ramai calm si te adapostesti intr -un colt. Se spune ca locul de imbinare al peretilor este cel mai rezistent ...sau tocul usii

Iar asta am gasit pe net... sper sa te ajute:

♦ Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică.
♦ Închideri sursele de foc.
Deschideţi uşile şi depărtaţi-vă de ferestre sau balcoane.
Adăpostiţi-vă sub o grindă, lângă un perete de rezistentă, toc de uşa, sub birou sau o masă solidă.
Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe geam, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul.
Daca sunteţi pe stradă, depărtaţi-vă de clădiri, stâlpi sau alte obiecte aflate în echilibru precar,
deplasaţi-vă cât mai departe de clădiri, feriţi-vă de căderea tencuielilor, coşurilor, parapetelor, evitaţi aglomeraţia, nu alergaţi.
♦ Nu blocaţi străzile, lăsaţi cale liberă pentru maşinile salvării, pompierilor, echipelor de intervenţie.
♦ Când sunteţi în maşină (şi aceasta în mers) scoateţi maşina în afara carosabilului, opriţi imediat şi
rămâneţi în maşină.
♦ Când maşina este staţionată lângă clădire, este bine să părăsiţi maşina imediat şi să vă
îndepărtaţi de aceasta.
♦ Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radio şi televiziune şi recomandările organelor în drept.
Ce trebuie sa faci imediat după cutremur
nu părăsi imediat locul în care te afli.
la părăsirea locuinţei luaţi actele de identitate, un mijloc de iluminat, un aparat de radio şi obiecte
personale.
închide instalaţia de gaz şi electrică.
nu folosi foc deschis.
dacă s-a declanşat un incendiu încearcă să-l stingi.
anunţă serviciile speciale de intervenţie.
acordă primul ajutor celor afectaţi.
calmează persoanele intrate în panică sau speriate, în special copiii.
îmbracă-te corespunzător anotimpului.
după seism părăseşte cu calm clădirea fără a lua lucruri inutile, verifică mai întâi scara şi drumul de
ieşire.
dă prioritate celor răniţi, copiilor, bătrânilor şi femeilor.
nu atinge conductorii electrici sau alte instalaţii electrice.
combate zvonurile, ştirile false, panica şi dezordinea.
evită, pe cât posibil, circulaţia pe străzi.
ajută echipele specializate de intervenţie, respectând dispoziţiile acestora.

REŢINEŢI! - uneori cutremurul poate fi urmat de replici care pot fi la fel de severe sau
mai puternice decât socul iniţial.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

te agati de ceva greu sau greu de urnit, nu stai in mijlocul camerei si nici nu iesi pe strada.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In primul rand sa nu stai sub tocul usii. E printre primele care cedeaza in caulk unui cutremur major. Un procent foarte mare din cei care s-au ascuns in timpul cutremurelor sub tocul usii sau sub diferite obiecte au murit.Nu stiu daca ai auzit de triunghiul vietii. S-au facut studii si s-a ajuns la concluzia ca exista o probabilitate foarte mare sa scapi cu viata dintr-un cutremur daca te intinzi in timpul cutremurului langa pat, langa mobila, sau langa diferite corpuri de mobilier.Atunci cand se prabuseste un imobil langa aceste corpuri va ramane intotdeauna un vid(nu o sa vezi tu ca la cutremur a cazut o bucata de ciment exact la baza unui obiect de mobilier). Acest vid se numeste triunghiul vietii.Stai acolo si ai mari sanse sa supravietuiesti la cutremur.

Extras din articolul lui Doug Copp despre "Triunghiul vietii", editat de Larry Linn.




Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare in cazuri de dezastre. Informatiile din acest articol vor salva vieti in caz de cutremur. M-am tarat in interiorul a 875 de cladiri daramate, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de tari, am fondat echipe de salvare in mai multe tari si sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite tari. Am fost Expertul Natiunilor Unite in Micsorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985, exceptand dezastrele simultane. In 1996 am facut un film care a demonstrat metodologia mea de supravietuire ca fiind corecta. Guvernul Federal Turc, orasul Istambul, "Universitatea din Istambul", Case Productions si ARTI, au cooperat pentru a filma acest test stiintific.
Experimental, am prabusit artificial o scoala si o casa cu 20 de manechinie inauntru. Zece manechine s-au "aplecat si acoperit" si 10 manechine le-am folosit in metoda de supravietuire "triunghiul vietii". Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre daramaturi si am intrat in cladire pentru a filma si a documenta rezultatele. Filmul, in care am practicat tehnicile mele de supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice, relevante pentru prabusirea de cladiri, au aratat ca ar fi fost 0% supravietuitori pentru metodele cu "aplecat si ascuns". Ar fi fost mai probabil 100% sanse de supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea, "triunghiul vietii". Acest film a fost vazut de milioane de telespectatori la televiziunea din Turcia si restul Europei si a fost vazut in USA, Canada si America Latina, pe programul TV RealTV. Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City, in timpul marelui cutremur din 1985. Toti copii erau morti sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor. Ar fi putut supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe culoarele dintre banci. M-am intrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre banci. Nu am stiut atunci ca bietilor copiii li s-a spus ca la cutremur sa se ascunda sub ceva stabilit dinainte! TOTAL GRESIT! Cand cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor care au cazut peste obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din urma, dar au lasat un mic spatiu sau vid langa ele. Acest spatiu este ceea ce eu numesc "triunghiul vietii".
Cu cat obiectul e mai mare, cu atat e mai puternic si se va compacta mai putin. Cu cat obiectul se va compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) si cu atat mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta nu va fi ranita.
Data viitoare cand priviti cladiri prabusite, numarati "triunghiurile" pe care le vedeti formate. Sunt peste tot. Este cea mai comuna forma pe care o vei vedea intr-o cladire prabusita. Sunt peste tot. Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populatia de 750.000 oameni) cum sa supravietuiasca, sa aiba grija de familiile lor si sa-i salveze pe altii in caz de cutremur. Seful salvarii din Dpartamentul de Popieri din Trujillo este profesor la Universitatea Trujillo. M-a insotit peste tot. Si-a dat declaratia personala: "Numele meu este Roberto Rosales. Sunt seful salvarii din Trujillo. Cand aveam 11 ani, am fost prins inauntrul unei cladiri prabusite. Aceasta situatie a aparut in timpul cutremurului din 1972, care a omorat 70.000 de oameni. Am supravietuit in "triunghiul vietii", care a existat langa motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat si sub mese, au fost zdrobiti si omorati. (da mai multe detalii, nume, adrese, etc.). Sunt exemplul viu al "tiunghiului vietii". Prietenii mei sunt exemplul "aplecat si acoperit".



DOUGG COPP ne sfatuieste:


1) Oricine care pur si simplu "se apleaca si se acopera" cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.
2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa si un loc gol pe langa el.
3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.
4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.
5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.
6) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.
7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.
8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil - este mult mai bine sa fiti langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai aproape de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat. 9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1, 5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.
10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.



" VA UREZ SA NU AVETI NICIODATA NEVOIE SA APLICATI ACESTE SFATURI, DAR, DACA...DOAMNE – FERESTE... E MAI BINE SA LE CUNOASTETI SI SA VI LE REAMINITITI CAND VA FI CAZUL! CU BINE, Doug Copp "

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In primul caz trebuie sa iti pastrezi calmul.in timpul cutremurului e bine sa stai sub o masa sau in tocul usi iar dupa ce se termina iesi afara si du-te pe un camp deschis.sa te incalti cand iesi afara! asta ti-am zis eu!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Stii,, Tatal nostru,,? spune-l in gand de 5 x. daca apuci...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Stai adapostit supt masa
sa nu intri in panica

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa ai un giozdan cu toate necesare

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Te pui sup canapea sau sub pat si te rogi la Dumnezeu sa se terine cutremurul

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca stai la bloc nu cobori scarile, iar daca esti la casa stai undeva la pervazul unui geam sau in pat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Moriiiiiiii! laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ramai calma si sa te adapostesti la subsol sau langa masa, sau sub tocul usii si sa nu tipi ca toata lumea sa se calmeze

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu am vazut in viata mea atatia prosti adunati la un loc. Baiatul ala a venit cu un articol extrem de interesant semnat de Doug Copp, articol ce aduce argumente concrete cu privinta la tehnicile de supravietuire in timpul cutremurului ...si totusi...multi prosti vin cu sfaturile imbecile din bunici si strabunici cum ca ar fi bine sa te pui sub masa sau tocul usii. Deci, wow!, cati prosti

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In primul rand ar fi bine sa fii calm/a si te adapostesti in tocul usii

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Te arunci pe geam

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Te aruci pe geam

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tremuri is tu

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ma culc

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

În primul rând nu trebuie să intri în panică. Trebuie să ai la îndemână o trusă dacă pot să-i spun cu câteva elemente de prim ajutor, strictul necesar pentru igienă personală, obligatoriu apă, conserve (indiferent de care), dulciuri, lanternă, telefon, bocanci şi îmbrăcăminte ceva mai groasă. Toate acestea îţi pot intra într-un rucsac de dimensiune medie (căci nu plec la munte). Acest să-i zic kit de prim ajutor să-ţi fie la îndemână. Şi dau un exemplu: dacă un cutremur se petrece noaptea mă refugiez întrun loc sigur cu rucsăcelul în braţe (acest rucsăcel îl ţin sub pat sau foarte aproape de locul în care tu te simţi sigură cât de cât). E posibil să fi omis ceva din strictul necesar şi îmi cer scuze pentru asta. A, şi încă ceva, cei care suferă de boli cronice sau acute ar fi bine să nu-şi uite medicaţia, iar la copii mici e mai complicat şi mă refer la copii sub 10 ani.
Dar, ideea este să fim calmi cât mai posibil, cu toate că este destul de greu. Gândeşte-te, cum ar reacţiona copilul meu dacă mă vede urlând, plângând, alergând bezmetic prin casă. Sunt mai multe de discutat şi nu numai în privinţa unui cutremur ci şi a unui incendiu, o scufundare a unei nave şi multe altele. E bine să fii preventiv din toate punctele de vedere şi să încerci să fii stăpân pe tine.
George.
Mai vorbim (landormaris@yahoo.com)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In vaz de cutrenur tr sa iti amintesti asta :daca cutrenurul e mai mare 7 grade pe scara lifter tr sa te ascuzi sub o masa de fier sau una de lemn

| efpies a răspuns:

Doamneeeeeee.Ce raspuns castigator aiurea pus!

| SansyBoy a răspuns:

Sari pă' geam! Glumesc! big grin stai sub o grinda, o masa solida sau lângă un perete de rezistență! Păstrează-ți calmul iar după cutremur verifica după scurgeri de gaz!

| Dyka a răspuns:

Ce sa faci decat sa te duci in pivnita sau sa stai intr-un parc? ce altceva

| mirelicik98 a răspuns:

Sa nu te sperii

| kiru a răspuns:

De cand e harababura cu un puternic seism in romania sunt cu ochii pe televisor si prin presa. Am citit chiar azi ceva foarte interessant si incredibil de pluzibil dupa parerea mea. Vine cam asa:

Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare.

Am prabusit o scoala si o casa cu 20 de manechini inauntru. Zece manechini s-au "aplecat si acoperit" si 10 manechini i-am folosit in metoda de supravietuire "triunghiul vietii". Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre daramaturi si am intrat in cladire pentru a filma si a documenta rezultatele. Filmul, in care am practicat tehnicile mele de supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice, relevante pentru prabusirea de cladiri, au aratat ca ar fi fost 0% supravietuitori pentru metodele cu "aplecat si ascuns". Ar fi fost mai probabil 100% supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea, "triunghiul vietii". Acest film a fost vazut de milioane de telespectatori la televiziunea din Turcia si restul Europei si a fost vazut in USA, Canada si America Latina, pe programul TV RealTV.

Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City, in timpul cutremurului din 1985. Toti copii erau sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor. Ar fi putut supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe culoarele dintre banci. M-am intrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre banci. Nu am stiut atunci ca acelor copiii l-i s-a spus sa se ascunda sub ceva stabilit dinainte, cand cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor care au cazut pe obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din urma, lasand un spatiu sau vid langa ele. Acest spatiu este ceea ce eu numesc "triunghiul vietii". Cu cat obiectul e mai mare, cu atat e mai puternic si se va compacta mai putin. Cu cat obiectul se va compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) si cu atat mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta nu va fi ranita.

DOUGG COPP sfatuieste:
1. Oricine care pur si simplu "se apleaca si se acopera" cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.

2. Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.

3. Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.

4. Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.

5. Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.

6. Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.

7. Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.

8. Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil - este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.

9. Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor,
spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1, 5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.

10. Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.

| deea_r a răspuns:

te pitesti sub tocul usii si stai calm pana trece, in nici un caz nu alergi pe scara blocului!

| angelaionescu a răspuns:

Te rogi sa treaca?!

Întrebări similare