anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De unde vine internetul? Are vreo baza principala unde se stocheaza tot ce se intampla pe internet, cum functioneaza?

20 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Internetul nu vine de undeva. Internetul reprezinta interconectarea intre severe si PC uri

| gabicoo a răspuns:

Internetul a fost creat de cei de la CERN (situat la granița dintre Elveția și Franța) - deci de acolo vine! Ei au fost primii!
Acum e o rețea globală! Există totuși 7 persoane pe planetă care au codurile-cheile cu care pot închide internetul! De aia rușii, chinezii, etc. și-au creat rețele proprii. Pentru a avea o soluție de rezervă in caz că internetul mondial pică, dar și pentru a controla informația. Un internet separat de cel mondial au nord coreenii KwangMyong - Strălucitor!

| PainTech a răspuns (pentru gabicoo):

Acele 7 persoane controlează doar DNS-ul. Internetul merge bine mersi și fără ăla, doar că nu e la fel de comod de folosit.

Referitor la CERN, ce e drept ei au avut un rol important. Totuși internetul de azi nu seamănă deloc cu cel de pe vremea CERN. Au fost aduse modificări majore de diferite agenții și persoane, fiecare a adus cate ceva nou. Și acum internetul e in continua schimbare.

Cred că ar fi mai ok sa zicem că internetul e o invenție colaborativa a mai multor persoane decât să atribuim toate laudele CERN.

| LPCTSTR a răspuns (pentru gabicoo):

Aia 7 detin "puterea" de-a "traduce" IP-uri, daca n-ai vreo carte cu toate IP-urile siteurilor iar astia se decid sa-nchida DNS-urile, te-ai fript rolling on the floor

| anonim_4396 explică (pentru PainTech):

Da gen fara DNS trebuie sa scrii IP-ul gen tpu.ro are IP-ul 159.69.70.68 deci fie scrii url-ul (DNS-ul schimba url-ul in ip ca sa se conecteze browser-ul tau la server si sa incarce paginile), fie ip-ul direct si tot acolo ajungi.

| anonim_4396 explică (pentru PainTech):

Nu a fost creeat de cern, a fost descoperit de ei. Deci e probabil ca ei sa fie seful suprem, sa aiba accessu la tot ce e inauntru, dar poate nu-s in stare sa il manevreze. Nu e o inventie umana, e un fel de "univers" ascuns, care functioneaza prin aparate, si nu suntem constienti ce este minunea asta.
Eu sunt sigur ca a existat dinainte, dar ei l-au introdus la public cand au invatat sa-l foloseasca. Ceea ce numim "internet" este da conexiunea, reteaua care conecteaza pe toti, dar asta nu exista numai prin "conectari". Daca vrei sa faci un website propriu, se inregisteraza pe internet totusi nu il faci de pe calculatorul tau personal.

| anonim_4396 explică (pentru gabicoo):

S-au separat in baze dar exista totusi intr-una singura conectate. Deci posibil sa nu stie sa-l manevreze. Si este posibil sa se creeze si un altfel de "internet" pe alta aparatura (cum functioneaza reteaua de telefoane separate de internet).
Dar tot cred ca cineva stie sa-l manevreze cu boti si nu apar "virusi" singuri. Deci probabil ca apartine indiei cine stie asta cine ma poate contrazice.
L-au separat ca vor sa-l inchida din unele colturi, sau poate ca sa le fie mai usor de organizat ce e in fiecare partitie.

| PainTech a răspuns (pentru anonim_4396):

"Daca vrei sa faci un website propriu, se inregisteraza pe internet totusi nu il faci de pe calculatorul tau personal."

De ce nu? Nu te obliga nimeni sa cumperi host in alta parte. Instalezi un server web Apache precum XAMPP și "îl faci pe calculatorul tau".

Apoi daca vrei cumperi un DNS. Nu te oprește absolut nimic sa faci un site pe calculatorul propriu.

| PainTech a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu e o inventie umana, e un fel de "univers" ascuns.

De unde vine atunci internetul? De la Dumnezeu? Am senzația că ești troll.

| PainTech a răspuns:

Internetul nu e in loc sau ceva anume.

Internetul înseamnă milioane de calculatoare, telefoane, servere și alte dispozitive conectate intre ele.

Fiecare site stochează totul pe serverele proprii. Nu e nimic centralizat.

| PainTech a răspuns:

Există câteva cabluri mari principale care leagă tarile și continentele intre ele. Acestea se ramifica in multe "cabluri". Cablurile astea secundare sunt menținute și administrate de firma "de internet" (ISP). Cablul de la firma de internet vine apoi până la tine acasă.

Rețeaua principala care conectează continentele reprezintă coloana vertebrala a internetului. Cam asta e cel mai aproape răspuns la întrebarea "de unde vine internetul".

| Ineys a răspuns:

Practic noi toti suntem internetul. Tu doar accesezi ce are X si Y pe computer. Te uiti pe Youtube la un video? Video ala se afla pe computerul lui Vasile. Bine, nu e chiar asa, e un super computer care e detinut de-o companie, alaturi de alte sute de supercomputere supravegheate si intretinute de specialisti, dar e acelasi principiu cu calculatorul lui Vasile. Ar putea foarte bine sa fie pe calculatorul lui Vasile doar ca nu ar mai putea sa fie accesat de 500 de milioane de persoane in acelasi timp pentru ca Vasile are un calculator ieftin si nu e foarte performant.

TPU la fel, e o adunatura de documente text stocate pe un server ( calculator ) undeva.

| anonim_4396 explică (pentru Ineys):

Video ala il vede da vasile care are telefonul conectat la internet, informatia vine de pe internet in calculatorul lui vasile. Internetul conecteaza websiteul Youtube cu telefonul lui vasile, asa calculator ce o fi el. Youtube este totusi inregistrat intr-o baza de date, ca si toate celelale websiteuri, pentru a exista.
Sunt cazuri care le-am observat, daca faci ceva pe un site o companie orice tara, apoi dupa multi ani intri pe websiteuri din alte tari (desi tu ai acelasi domiciliu dar ai schimbat dispozitivele intre timp, chiar si reteaua de internet s-a schimbat de cand n-ai mai accesat acel website vechi), websiteurile "noi" te recunosc ce faceai tu pe acel site, am memorie perfecta ca si "internetul" asta ce o fi el, este totul conectat undeva. Undeva este o baza unde se stocheaza totul, nu se pierde cand opresti telefonul, iti recunoaste locatia de unde intri pe internet, cand intri pe internet din locatii diferite pe aceleasi conturi, se memoreaza ce ai pe conturi la acea locatie, si cand folosesc mai multe persoane din aceeasi casa dispozitive diferite, sunt conectate informatiile de pe internet.
Ce cauti tu pe internet, apare si la vecinul tau, primeste sugestii, il recunoaste ca sunteti "vecini" si ii recomanda ceea ce faci tu. Asa functioneaza si viata reala, orice misca este conectat la toate celelalte.
Cand websiteuri sunt creeate sa existe sa umblam pe ele, sunt inregistrate undeva, dar nu ma pricep eu la cum sa pun intrebarea sa deschidem subeictul de discutie.
Este o baza comuna unde sunt conectate toate, ca internetul sa existe, si poate fi oprit cum a intrat in existenta.

| Ineys a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu poate sa fie "oprit".

"No. This is like asking "could you stop every river in the world at once?". You can dam or divert individual streams, but it is virtually impossible to block them all at once, because the water always tries to find a new route downhill. Likewise, the internet is a huge and complex structure operated by a mixture of government and commercial bodies – as well as billions of private individuals. There isn’t a single connection point that all the data flows through, and the internet protocol was specifically designed so that data finds a route around parts of the network that are down."

Cuvantul cheie e BILLIONS OF PRIVATE INDIVIDUALS.
Internetul nu poate sa fie "oprit", "stins" sau sa dispara cumva vreodata.

Cred ca trebuie sa citesti despre Dark Web sa iti dai seama despre ce vorbesc.

Internetul pe care-l accesezi tu e doar o mica parte din ceea ce exista. Site-urile pe care tu le accesezi, TPU, YouTube, eMAG, mai stiu eu ce, sunt site-uri indexate de anumite motoare de cautare, cele mai populare fiind Google, BING. Exista site-uri care nu sunt indexate in aceste motoare de cautare si sunt cumva "ascunse", dar asta nu inseamna ca nu exista. Ele pot fi accesate doar printr-un link direct: www.siteulluivasile.ro.

Acum eu te intreb, cum inchide cineva site-ul lui vasile daca nici nu stie de existenta lui?


Pe aici citesc doar bazaconii. Internetul nu a fost "inventat" de CERN.

La inceput se numea ARPANET si a fost creat de armata americana pentru a comunica la distante mari, pentru a trimite date etc.
Ulterior, conceptul s-a extins si a evoluat in internetul de astazi, pe care il folosim toti.

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Internet

"The U.S. government designed the dark web to behave exactly as it does, and that includes the inability for any government to control it."

De fapt, poti sa "opresti" internetul, dar asta ar insemna sa te plimbi prin fiecare coltisor de lume si sa distrugi fizic toate echipamentele. Asa "hackereste" de pe un calculator sa apesi un buton ca in filme si sa "moara" tot nu se poate. Probabil ar dura zeci de ani, si probabil daca oamenii care vor sa il tina in "viata" ar fi mereu cu un pas inaintea celor care vor sa-l "distruga" el tot ar supravietui.

| PainTech a răspuns (pentru anonim_4396):

Singurul loc în care sunt înregistrate toate/mare parte din site-uri sunt datele de baza ale motoarelor de căutare și ale serverelor DNS.

Si videoclipul ăla nu vine de pe internet in calculatorul lui Vasile. E efectiv în calculatorul lui Vasile. Când Marian vrea să vadă videoclipul pe site-ul lui Vasile se conectează la computerul lui. Așa computerul lui Vasile devine server și telefonul lui Marian devine client.

Partea cu memoria colectivă face parte din ideea de targeting. Sunt câteva firme private care se ocupa de asta. Tu te conectezi la serverul X. Serverul X transmite informații despre tine și tot ce vrei la compania de targeting T. Apoi când te conectezi la serverul Y asta cere informații despre tine de la T. Asa stie cine ești, ce ești dispus să cumperi etc.
Google Ads e in exemplu bun de o astfel de metodă.

| PainTech a răspuns (pentru Ineys):

Arpanet a pus bazele in "conexiune" și au venit cu conceptul.

Apoi au venit unii cu standardul TCP/IP care a fost integrat in arpanet.

Un om de la CERN a inventat www-ul, parte importanta a

Apoi alții au venit cu DNS-ul.

Apoi au apărut motoare de căutare când a început să crească numărul de site-uri.

Alții au venit cu standardele de securitate SSL.

Etc.

Din ce vezi nu prea e o singura persoana care a inventat tot...

| JicaContra a răspuns:

Adresele de pe internet (de ex. google.com) sunt traduse in IP-uri de un sistem de DNS (domain name service) care are intr-adevar niste capete care sunt intrebate ce IP are un domeniu, iar apoi, cererea se duce printr-o structura arborescenta si ajunge pana la serverul de DNS care stie ce IP are respectivul domeniu si adresa explicita

apoi, odata ce s-a gasit IP-ul request-ul se duce la gateway-ul tau (routerul) care apoi intreaba gateway-ul lui, samd pana ajunge la niste servere care se numesc backbone si care stiu unde se gasesc toate IP-urile de internet (nu fiecare ip in parte ci fiecare range de IP-uri) si trimite cererea unde trebuie

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Toata informatia nu este stocata pe telefon, ci pe websiteuri care au o baza undeva de unde opereaza unde-s inregistrate. Eh mi-am raspuns iar intr-un fel cu ce am omis din intrebare, eram nervoasa cand am intrebat.

| LPCTSTR a răspuns (pentru anonim_4396):

Erai nervoasa?!
Acum avem de-a face cu o ea... interesant.

| anonim_4396 explică (pentru LPCTSTR):

Dar nu stiai? Am schimbat numele din arda234567. Cand facusem contul am pus ceva la intamplare litere-numere, nu am vrut sa atrag atentia cu nume "ciudate". Planuiam sa raman la gen neutru la inceput am folosit genu masculin, dar pacat m-am obisnuit cu site si am devenit cam activA. Asa fac eu, vreau sa fac un lucru stau cuminte, mai tarziu ma deschid, si apoi am momente cand imi arunc nervii pe unde apuc. E bine de ramas la gen neutru, am observat ca unii reactioneaza la gen ca nu le convine ca o "fata" sa zica asa ceva. Dar asta e, cum am zis si printr-o intrebare care a fost stearsa "eu nu fac alt cont". Nu mai am energia aia de a sta pe conturi diferite jucand roluri, plus ca sunt eu si n-am de ce sa ma ascund dupa conturi diferite. Eu nu ma lupt cu adevaru cu unviersu, observ cum misca si asta e, totul conectat.