|

Hei :) Salut TPU! Am o micuta problema :P Sunt electronist in curs de devenire, unele circuite imi ies, altele nu. dar niciodata nu mi-a functionat un circuit bazat pe "the mighty" TDA2005 (din pura greseala mi-au iesit 2 circuite cu TDA2003) Am avut fel si fel de probleme exotice, de la o incalzire rapida pana la intrarea in actiune a thermal shutdown, la fully dead, playback super distorsionat, oscilat si cu intreruperi la 1s pana la o problema mult prea complicata pentru a fi explicata aici. Acum am ajuns in punctul unde mereu ma blochez, circuitul imi oscileaza... nici un fel de alta problema. pur si simplu oscileaza si asta cauzeaza distorsiuni mari. Am tot bantuit pe WWW pana am dat de niste forumuri unde spunea ca, la integratele TDA este foarte importanta legarea "-"-ului/masei/negativ si ca sa trec prin toate problemele de mai sus asta am facut m-am "jucat" cu modul in care legam fiecare punct din schema la masa (fiecare punct care trebuie legat) si am ajuns ca schema mea sa arate asa http://imgur.com/zY1r1CR Am folosit schema din datasheet ( http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/stmicroelectro nics/1451.pdf ) eliminand C3, C-ul de 100nF dintre V+ si GNDsi am pus C10&C11 de 1000uF din lipsa unor condensatori de 2200uF (Singurele chestii pe care le cumpar sunt rezistorii... ca de ei duc lipsa, in rest reciclez din alte electronice, am verificat cu un capacimetru, valorile tuturor condensatorilor sunt spot on cu eroare de max. +/- 3%

Se poate sa imi spuneti cum pot face sa opresc oscilatia aia enervanta? Multumesc anticipat :)

1 Raportează Evaluează
1 răspuns:
| a răspuns:

big grin
Totul depinde de modul de proiectare a circuitului imprimat!
Oscilatiile apar din cauza ca masa pentru intrare se intersecteaza cu ceea de iesire, unde se face o "microfonie" electronica (reactie pozitiva intre iesirea si intrarea amplificatorului).

Alimentarea a CI se face cu masa conectata cat mai aproape de pin-ul de masa, intr-o parte a CI, iar masa difuzoarelor se leaga in acelasi punct.
Traseul de masa trebuie sa fie cat mai lata si groasa pentrua avea rezistenta electrica minima!
In directie OPUSA se face traseul de masa din acelasi punct pentru partea de intrare a amplificatorului.
Alimentarea preamplificatorului se separa cu o rezistenta, dupa care se decupleaza atat cu un condensator electolitic, cat si unul normal.
Masa de intrare trebuie sa fie in partea opusa a circuitului fata de masa de iesire!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează