| morosanu55 a întrebat:

La testare viteza internet digi, la tara, pe parcursul unei ore, cand nu solicit Pc-ul, am urmatoarele valori: Ping 7 sau 9, Jitter 3 sau 4, Download intre 35 si 44 si Upload intre 39 si 53. Cand solicit si Pc-ul urmarind live stream cu VPN, am urmatoarele valori: Ping intre 88 si 114, Jitter intre 19 si 21, Download intre 8 si 20, Upload intre 7 si 23. Mi se blocheaza des pc-ul si sacadeaza cand urmaresc live chat ...Credeti ca valorile amintite mai sus necesita sa sun la Digi sau e o problema la mine?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| Leon a răspuns:

Salut, banuiesc ca folosesti un test de tipul ookla din browser. Acest test de ping si jitter practic trimite niste pachete de date cu protocol UDP(unreliable) catre o destinatie si testeaza cat timp ii trebuie acelui pachet sa ajunga la destinatie si sa iti trimita si un reply cum ca a fost primit.
Atunci cand esti in streaming e normal ca acest test sa fie influentat, atat pe zona de latency / jitter cat si bandwidth.
Nu este o problema de bandwidth cat este o problema de calitatea serviciului in sine.
Pe langa bandwidth, care si in testul cu streaming ramane oricum intr-o zona de 10/ 20 Mbps.
Problema cu sacadatul este data de jitter, adica in ecomonia retelelor pe care "circula" pachetele de date sunt fel si fel de protocoale ce gestioneaza "traseul" acestor pachetelor de date.
Audio si video mai ales, sunt "sensibile" la acesti doi parametrii.


Fara o configurare corecta pe partea de latenta, adica e vorba de QoS pe echipamentul tau, vei avea acest timp de problema.
E clar ca VPN adauga latenta si mai ales jitter, aici ai putea influenta aceste conexiuni cu rute statice si evident QoS cum ti-am precizat mai sus.
Streaming-ul este "heavy traffic" routerele SOHo configurare majoritatea best effort (inca din pacate) sunt solicitate intr-un mod in care nu pot gestiona acesti doi parametrii.
Baietii de la digi, daca ii suni or sa iti dea cu "bandwidthu'" in fata si o sa zica, pai nu vezi mai nene ca ai 50 60 Mpbs.
Iti trebuie un echipament care sa stie QoS, banuies ca in reteaua ta locala in casa nu ai probleme de "semnal" wifi, dar ca sa intelegi, orienteaza-te catre un router care sa stie sa faca un QoS (pe audio, video, streaming asta e baza) si eventual MIMO(cam toate sunt) in cazul in care faci streaming si de pe alte device-uri conectate la acest router. Uita-te pe google ce inseamna latenta si jitter si ce inseamna QoS.

Testul facut de acele servere ookla atunci cand esti in VPN nu prea sunt relevante, de acolo zici ca testele oscileaza la bandwidth, lucru care in mod normal nu se intampla.

Succes,

6 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Problema e la tine de la vpnlaughing De ce te-ai uita la livestream cu vpn, nu ii pasa nimanui ce gen de pron iti place.

| wj a răspuns (pentru Wr3nch):

Ca nu prinde Romania, trebuie "decodor". laughing

| wj a răspuns (pentru Wr3nch):

Sa ne zica si noua care-i beleaua macar, sa stim o treaba big grin

| morosanu55 explică (pentru wj):

Daca te uiti la inregistrari pe net cu romance si ai tot lag in video, eu voi fi de vina si ma injuri...

| wj a răspuns:

Da te rog si unitati de masura gen mbps, MB/s, etc.
Testele sunt facute in browser fara VPN si cu VPN?
E logic ca atunci cand folosesti VPN latenta sa scada, Jitter-ul e separat si nu depinde de tine sau de provider-ul tau.

| morosanu55 explică (pentru wj):

Ma intereseaza daca viteza de download si upload, fara a solicita pc-ul e normala cea prezentata de mine la inceput?