| Skarr a întrebat:

Mi am cumparat un Fujifilm x-t200 si e foarte complicat. E primul meu aparat. Si am auzit inainte ca e greu meniul si alea. Dar nu stiu ce face ce. Iso si toate alea nu stiu cum sa le folosesc.

4 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

Salut, uite ceva sa te ajute...

https://www.youtube.com/watch?v=KFducMxuHP4

| NLS a răspuns:

Pana inveti sa folosesti modul manual, lasa-l pe Auto.

Ai 3 parametri foarte importanti, ce vor influenta fotografia finala, (dar in afara de acestia mai conteaza distanta dintre aparat si subiect, cantitatea de lumina naturala, unghiul din care bate lumina, calitatea sticlei folosita in constructia obiectivului, numarul de lentile, numarul de lamele ale diafragmei, si altele...)

+++Deschiderea maxima a diafragmei (apertura)
(f-stop sau f-number)

Cu cat acest numar (f-stop) e mai mic (de exemplu f/1.8), cu atat mai mare e deschiderea diafragmei si mai multa lumina poate trece prin obiectiv.
Adica btinem poze cu mai multe detalii in conditii de lumina scazuta (la apus, la rasarit, in biserici, muzee, pesteri, unde nu exista multa lumina si unde de obicei nici nu avem voie sa folosim blitzul).
Cu cat acest numar (f-stop) e mai mare (de exemplu f/11), cu atat mai mica e deschiderea diafragmei si mai putina lumina poate trece prin obiectiv. Rezulta poze mai slabe calitativ in conditii de lumina scazuta.
Mai are si alt rol, dar nu e cazul sa te incarc acum.

+++Timpul de expunere

Timpul in care senzorul este expus la lumina se numeste timp de expunere (exposure time).
Crescand timpul in care perdelele obturatorului sunt deschise, creste cantitatea de lumina la care este expus senzorul si invers.

Timpul de expunere este invers proportional cu viteza obturatorului (Shutter speed), care este o masura a timpului in care obturatorul e deschis, exprimata in secunde sau fractiuni de secunda:

Daca fotografiem un subiect in miscare, o sa realizam diferite efecte in functie de cum reglam viteza obturatorului:

O viteza mare a obturatorului (deci un timp de expunere foarte mic, ca de exemplu 1/500sec ) va "ingheta" miscarea, si subiectul va aparea clar in imagine, efectele tremuratului camerei vor fi minime.

O viteza mai mica a obturatorului (deci un timp de expunere mare, ca de exemplu 1/2sec... sau 2 secunde ) va produce "blur" (neclaritate) in imagine, din 2 motive: miscarea camerei (tremuratul camerei a.k.a. camera shake) si miscarea subiectului pe durata timpului de expunere.


+++Sensibilitatea ISO a senzorului
Sensibilitatea este o caracteristică a senzorului (sau a filmului foto in trecut) care determină cantitatea de lumină de care avem nevoie pentru a obține o expunere corectă.
Cele mai cunoscute valori sunt: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400... etc

În sens ascendent, fiecare valoare ISO este de două ori mai sensibilă decât precedenta.
Exemplu: ISO 800 este de 2x mai sensibil decât ISO 400 și doar pe jumătate la fel de sensibil ca ISO1600.

Pentru a expune corect, senzorul aparatului foto, are nevoie de cantitate de lumină invers proporțională cu sensibilitatea.
Astfel, de exemplu daca setam ISO 100 vom avea nevoie de mai multă lumină naturala, insa vom obtine o calitate foarte bună a imaginii,
în timp ce în cazul valorilor de sensibilitate mai mari, vom necesita o cantitate de lumină mai mică, dar vom risca apariția zgomotului in imagine (granulatie nedorita).
Deci, atat cat e posibil, e bine sa nu folosim mai mult de ISO 800, pentru ca o sa abtinem mult zgomot in imagine.

***********************************
Bineinteles, mai sunt si alti factori ce conteaza, de exemplu senzorul (tipul lui, generatia lui, insa mai ales marimea lui: Full sau Crop).

Pentru alte setari si reglaje, cauta si citeste manualul aparatului in romana (sau engleza daca o cunosti bine).

| Yuoia a răspuns:

Ai avut bani de un mirrorless (cele mai specializate aparate) si nu stii sa il folosesti.
O multime de intrebari si raspunsuri aici pe TPU recomanda incepatorilor aparate foto compacte. Sa invete sa faca fotografii, nu poze. Dar tu, te-ai aruncat direct la mirrorless!
Daca nu ai ce face cu banii, hai sa facem schimb. Iti dau pe el o "savoniera" pana inveti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Orice inceput e greu. Ai manual de instructiuni, citeste-l. Ai YouTube, foloseste-l.