| christian90 a întrebat:

Pot sa pornesc pc-ul din panoul de pe placa de baza? Posibil sa am o problema cu butonul sau altceva ca sursa porneste dar cand o conectez pe placa doar se aprinde un led.Sa fie de la buton? Păreri?

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Da, placa de baza are conector pentru butonul de pornire (vezi manualul placii de baza).
Insa, in practica, rareori este butonul sursa problemei.

Cel mai des, cauza ca nu porneste, poate fi pe placa de baza, de la sursa sau de la un scurtcircuit (un device sau cablu in scurtcircuit).
Pentru identificare, trebuie masurate tensiunile sursei, respectiv daca se transmite comanda de pornire la sursa. Daca e OK, se verifica ventilatorul cooler-ului procesorului, in momentul alimentarii sursei cu 220V si la apasarea butonului de pornire. Daca ventilatorul are tendinta de a porni, dupa care se opreste, atunci intra protectia sursei in functiune si ai ceva in scurtcircuit.

6 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Poti sa il pornesti cu o surubelnita/pila/cui/sirma cu care faci scurt pe placa la pinii in care infingi conectorul de power on. Preferabil ar fi sa verifici totusi scularaia intr-un service. Daca sursa porneste, posibil sa ai o problema cu placa de baza.

| christian90 explică (pentru Bula):

Intr-adevăr la pornire ventilatorul da sa plece dar se opreste. Butonul testat cu aparatul e ok, sursa testata pe alt pc ok, hard disk-ul la fel.Am pus alta sursa tot nu porneste, cu ram sau fără, unitate optica la fel.Deci problema ar fi de la placă cred.Mai pot face altceva?

Bula
| Bula a răspuns (pentru christian90):

E clar, sursa intra in protectie, din cauza unui scurtcircuit.
Deconectezi TOT de pe placa de baza si sursa (cablurile de alimentare si de date) si incerci doar cu sursa alimentata + butonul de pornire. In acest fel ramane o singura posibilitate scurtcircuitata: placa de baza.

Daca cooler-ul nu porneste, atunci scurcircuitul e pe placa de baza si trebuie reparat, s-au schimbat.

Daca cooler-ul porneste, atunci inseamna ca placa de baza este bun si conectezi inapoi pe rand, cate unul, dispozitivele. La conectarea dispozitivului defect iarasi sursa va intra in protectie, deci s-a gasit defectul.

| christian90 explică (pentru Bula):

Am o alta placa dar care porneste in gol, nu pleaca hardul.De asta stiu ca era buna dar i-a fost schimbata carcasa.Ma gandesc ca e doar de la rami de nu porneste.

Bula
| Bula a răspuns (pentru christian90):

Daca e de la ram-ii, atunci cand le scoti trebuie sa porneasca cooler-ul.
De fapt, cand deconectez partea scurtcircuitata, cooler-ul va porni (nu mai intra protectia). Asa se poate gasi scurt-ul.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Bula):

ATENTIE!
Daca folosesti cumva si vreo unitate ATA (IDE), atunci este posibil si sa fie pus invers cablul de date! In acel caz automat vede scurtcircuit sursa si intra in protectie... happy