| Tanasica100 a întrebat:

Procesorul suport doar 1333 mhz
Eu am două plăcuțe de RAM de 1600 mhz, le recunoaște ca 1333 mhz, se strica ceva daca le las așa?

9 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Programul de pornire din BIOS intai testeaza integritatea si frecventa de lucru a procesorului, dupa care a memoriei si restul componentelor. Daca setarile sunt puse pe "recunoastere automata", atunci programul va cauta frecventele (vitezele) cele mai mari cu care sistemul inca functioneaza corect. Frecventele de lucru sunt DIFERITE pentru fiecare component: BUS, procesor, memorii RAM, etc.
Daca in urma testarii se gaseste cate o frecventa de lucru la care componentele functioneaza sigur, atunci se face o ultima testare rapida a placii de baza, dupa care apare prima afisare pe display. Se continua testarea mai extinsa a sistemului, dupa care se preda controlul unitatii de boot.

Concluzie:
Daca pe ecran iti apare orice dupa pornire, atunci probabilitatea ca sistemul sa functioneze bine este minim 95%. Pentru a verifica integral sistemul este nevoie de o testare extinsa, cu programe de testare dedicate.

| Zuzu1991 a răspuns:

Faci confuzie serioasa intre frecventa procesorului si frecventa memoriei, nu au legatura directa, asa ca, daca placa de baza suporta, atunci vor merge binemercic (deci poti sa le lasi asa daca deja merg)

| GPA a răspuns:

Frecvența de lucru a memoriei RAM poate fi ștrangulată în acest caz atât de procesor, cât și de Chipsetul plăcii de bază. Dacă placa ta de bază(chipsetul) suportă memorii RAM la frecvența de 1600MHz, procesorul le va recunoaște la 1333MHz, însă din bios-ul plăcii de bază poți elimina această limitare printr-un profil XMP(Extreme memory profile) (creștere în frecvență sau overclock a memoriilor RAM). Este suficient să setezi frecvența memoriilor RAM din bios pe "automat", acestea vor rula la 1600MHz din acest moment.

Să presupunem că bios-ul nu-ți oferă posibilitatea modificării frecvenței memoriei RAM. În acest caz, nu se va strica absolut nimic, ele vor funcționa la frecvența suportată de procesor, adică la 1333MHz sau (underclock) în situația ta.

| SpiridusulTuca a răspuns:

Nu se strica. daca porneste pcul totu e ok

| AllMight a răspuns:

Nu se strica nimic, vor functiona la frecventa maxima suportata de placa de baza.

| Ion1231 a răspuns:

Nu