| Denis_Denis_1998 a întrebat:

Salut, am o placa video dedicata Intel HD Graphics Sandy Bridge și am la VRAm 64 mb și aia de mai sus 1696mb și am văzut pe YouTube că sunt tutoriale cum să-ți mărești vramul dar nu prin bios și aș vrea să știu o opțiune cum as putea doar fara bios că nu am opțiunea cu VRAm in bios deloc, am căutat peste tot dar nu îl găsesc. Cine mă ajută cum sa îmi măresc vram că sa pot juca jocurile mai bine dau Funda.

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca nu ai in BIOS optiune de alocare memorie pentru placa video, atunci inseamna ca sistemul gestioneaza dinamic memoria RAM, inclusiv pentru video.
In acest caz nu ai ce modifica, sistemul se optimizeaza singur in functie de memoria RAM din sistem si necesitatile programelor care ruleaza pe el.

Tu poti "jongla" la rezolutia jocurilor (daca exista asemenea posibilitate la setarile lor).
Daca rezolutia jocului (numarul de puncte pe imagine) este mai mic, atunci viteza de prelucrare va fi mai mare si mai putin (sau deloc) sacadate miscarile. Evident, acesta se petrece in detrimentul calitatii imaginii.

| Denis_Denis_1998 explică (pentru Bula):

Dar am 5 GB RAM nu e posibil?

| Bula a răspuns (pentru Denis_Denis_1998):

Daca folosesti Windows cu 32 biti, atunci va vedea doar maxim 4Gb din RAM, oricat de mult ai avea in plus.
Doar cu Windows de 64 biti se poate gestiona integral memoria RAM mai mare de 4Gb!
Chip-ul grafic Intel preia informatiile video din memoria RAM, le prelucreaza si le transfera in memoria video (care poate fi chiar si doar de cateva zeci de Mb), de unde se transfera mai departe la monitor. Si denumirea chip-ului este "Bridge" (pod).

| dannyel86 a răspuns:

Daca ai laptop, s-ar putea sa nu ai aceasta posibilitate.
Doar unele modele au aceasta optiune, de a schimba valorile memoriei virtuale.

| Bizon95 a răspuns:

2. "am o placa video dedicata Intel HD Graphics Sandy Bridge"
poate vrei sa spui INTEGRATA, NU dedicata

1. ESTE O IMBECILITATE **ABSOLUTA** considerentul ca, cu cat o placa video are mai mult ram, cu atat merge mai bine in joace, poti sa ii pui si 2 tera de ram ca TOT PROST O SA MEARGA

imbecilitatea asta a prins radacini pentru ca a fost o vreme (CARE A TRECUT) in care cu cat mai mult ram avea o placa video, cu atat mai tare era, din cauza ca nimeni nu ar fi pus cantitati mari de ram pe o placa video ieftina, ca sa ii mareasca pretul si sa nu mai fie asa de ieftina, insa vremea respectiva a trecut (am vazut placi video amarate RAU, dar cu 2G de ram, exact ca sa exploateze imbecilitatea asta de mit urban)
dar imbecilitatea asta a ramas, si ii face pe oameni care nu inteleg sa isi faca iluzii DEGEABA si apoi sa se zbata si sa fie dezamagiti... inca odata, DEGEABA

pentru jocuri in primul rand e cat de puternic e cip-ul placii video, apoi latimea bus-ului catre memoria video DEDICATA a placii video, iar pe locul 3 e pciexpress-ul (16x versiune cat mai sus)... iar memoria mare conteaza NUMAI la anumite efecte 3D, poti sa ai foarte putina memorie si sa iti mearga jocurile foarte bine dar fara efectele alea, daca ai cip TARE

64M de memorie la tine sunt mai multi decat suficienti, SINCER, si oricat ai pune NU O SA FACA NICI O DIFERENTA... OARECARE
de aia nici nu s-au mai chinuit cu optiune de cat vram ii dai

| NLS a răspuns:

1. Nu prea poți avea 5gb ram. Nu e chiar imposibil, dar sunt 99% sigur ca ai 6-8gb.
Verifica cu CPU-z, Speccy, HWinfo...

2. din câte înțeleg, ai în bios opțiune pentru 64 MB, și pentru 1696MB.
Pui pe 1696, și asta e.
Mai mult nu poți aloca, nu te lasă placa de baza, mai exact bios-ul ei.

3. Cu placa aceea video, care apropo, e integrata în procesor, nu e "dedicata", nu poți juca mai mult de CS, indiferent cât RAM i-ai aloca.

| sayWhaaat a răspuns:

Unu la mana, aia e o placa video INTEGRATA, nu DEDICATA.

Doi la mana, daca nu iti apare in bios optiunea de alocare a memoriei pentru GPU, nu ai ce face.

Trei la mana, nu ar fi contat deloc orice modificari ai fi facut, nu ai cum sa faci din rahat bici. Aia e o placa video pusa acolo ca sa nu zici ca nu ai, buna doar pentru filme si jocuri de acum 2 decenii. Laptopul tau fie e un laptop ieftin, fie e un laptop "office", proiectat doar pentru a se lucra pe el. Daca vrei laptop de jocuri, preturile incep de pe la 2500 de lei, cu laptopuri care au gtx 1050 pe ele, nu o sa joci tu rula ultra jocuri din ultimii 2-3 ani, dar poti pe low/medium settings.

Pentru gaming recomand sisteme, care au pe ele placi video de la RX 570 in sus.