| Voicu_Toma_2000 a întrebat:

As vrea sa schimb o sursa la un PC.Fiind ca este mai puternica si mai buna.Doar ca as vrea sa stiu daca as putea arde ceva la pc.In sensul sa nu fie compatibile.Mufele pentru HDD,CD-ROM,CPU, Mother-Board sunt exact la fel.Doar ca un a fost pe un PC Intel iar eu vr sa pun pe un AMD.Credeti ca s-ar putea arde ceva?

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Indiferent de sursa tensiunile de alimentare sunt aceleasi 3, 3, volti, 5 volti si 12 volti. Puterea sursei inseamna cu cat este mai puternica cu ata suporta mai multe piese si mai mari consumatoare. Sursele actuale au cam aceleasi legaturi. pentru HDD, pentru unitatea media(nu conteaza ce este DVD-RW, sau ROM, sau CD RW sau ROM).
Mai citeste si pe aici: http://bit.ly/2DEUOdr

| Voicu_Toma_2000 explică (pentru Salontanul):

Pai de aia vreau sa o pun ca e mai puternica si imi trebuiesc pentru inca o placa video, un hdd si un ssd

| Salontanul a răspuns (pentru Voicu_Toma_2000):

Sigur. Doar ca trebuie sa ai grija la calitatea sursei. Exemplu:
-daca iei o sursa de 80% certificata si ea are 600W iti va sigura undeva la peste 480W reali. Daca insa iei tot o sursa de 600 W dar necertificata ea iti va asigura maxim 420W.
Uite surse certificate 80+bronze:
http://bit.ly/2Eh0Ylf

15 răspunsuri:
| Lioana a răspuns:

Nu se arde nimic. Singura problema care poate aparea e sa nu se potriveasca conectorii dar daca zici ca sunt la fel, nue nici o problema.

| JackR a răspuns:

Nu, n-o sa se arda nimic. Voltajul si curentul pe fiecare iesire a sursei sunt standardizate.

| Alex1992buc a răspuns (pentru JackR):

Curentul variaza, de aceea are putere mai mare

| JackR a răspuns (pentru Alex1992buc):

Esti pe dinafara!
Curentul, pe fiecare tip de iesire, are o limita inferioara si o limita superioara, standardizate. Altfel, te poti trezi cu 85 de amperi pe placa de baza si in secunda urmatoare, o sa devina buna de dus la ghena!
Citeste raspunsul dat de Salontanul si link-ul postat de el, si (poate) ai sa te lamuresti despre ce este vorba.

| Alex1992buc a răspuns (pentru JackR):

Din pacate orice prost poate sa iti dea cu parerea despre orice pe acest site, lucru care poate avea consecinte nedorite.
Despre ce standard vorbesti mai exact (codul IEEE)?
De ce sa o arunci la ghena, chiar daca sursa poate produce 10000 amperi? Placa va functiona in continuare.

| JackR a răspuns (pentru Alex1992buc):

Tu chiar nu intelegi limba romana? Am spus ca pe fiecare iesire, curentul este limitat. Uite specificatiile, pentru fiecare tip de conector existent, cu valori minime si maxime ale curentului:
http://www.playtool.com/pages/psuconnectors/connectors.html

| Alex1992buc a răspuns (pentru JackR):

Ai spus ca placa se arde de la o sursa care poate genera un curent mare. Conectorii nu au legatura cu afirmatia ta.

| JackR a răspuns (pentru Alex1992buc):

Cum spuneam, nu prea intelegi limba romana!

Citez "Curentul, pe fiecare tip de iesire, are o limita inferioara si o limita superioara, standardizate. Altfel, te poti trezi cu 85 de amperi pe placa de baza si in secunda urmatoare, o sa devina buna de dus la ghena!"
Asta inseamna ca sursa NU trebuie sa dea placii de baza mai mult curent decat o limita maxima. De unde se alimenteaza placa de baza, nu cumva din conector(i)? Daca limita maxima de curent, in conectorul ATX al placii de baza, pentru tensiunea de 12 V, este de 6 amperi (conform celor scrise in link-ul de mai sus), sursa poate sa fie capabila sa dea si 1000 de amperi, dar nu mai mult de 6 pe conectorul ATX.
Cum poti sa spui ca nu exista legatura intre afirmatia mea si standardele pentru conectori?!

| Alex1992buc a răspuns (pentru JackR):

"te poti trezi cu 85 de amperi pe placa de baza si in secunda urmatoare, o sa devina buna de dus la ghena!"

Electronistul "lui peste", poate sa dea sursa 10000 de amperi, placa va consuma prin conector mult mai putin (sub 6 amperi, nu ai cum sa "te trezesti cu 85" cum ai spus imbecilitatea de mai sus).

E greu cu electronica de nivel de liceu.

| JackR a răspuns (pentru Alex1992buc):

Ar trebui sa-ti scoti capul din punga, sa gandesti si sa intelegi ce am scris!

Curentul pe fiecare conector este limitat DIN SURSA (are o valoare inferioara si o valoare superioara)! Altfel, la placile video high-end nu ar fi nevoie de alimentari suplimentare, placa putand sa ia cat curent are nevoie din slotul PCI Express. Dar, avand in vedere ca alimentarea ATX a placii asigura o cantitate limitata de curent si procesoarele video moderne au nevoie de mai mult, s-a ajuns la situatia in care este nevoie de alimentari suplimentare.

| Alex1992buc a răspuns (pentru JackR):

Sursele au etaje separate in secundar pentru fiecare tensiune, nu pentru fiecare conector, ai spus o mare prostie mai sus.
Placile video high-end au conector separat pentru ca placa de baza limiteaza curentul pe porturile PCI (de exemplu standardul PCI Express CEM 1.1 limiteaza la 75W puterea prin acest slot). Limitarea este data in general de latimea traselor de pe placa de baza si de interferentele electromangetice care s-ar produce la trecerea unor curenti mari variabili prin ele.

Ca si concluzie, a citi niste specificatii nu te indreptateste in a-ti asuma vreo logica constructiva a unei surse de tensiune din moment ce nu dispui de aceste cunostinte.

| Adrian926a a răspuns:

Nu se arde nimic. Cablurile se potrivesc la orice pc.

| Voicu_Toma_2000 explică:

Am pus sursa si nu s-a ars nimic.