| MuCelMic a întrebat:

Daca imi schimb placa de baza cu una mai buna, o sa mai pot folosi actualele HDD-uri( pe unul am XP iar pe celalalt Win 7) sau nu are legatura?

Răspuns Câştigător
| PainTech a răspuns:

Salut!
Atat timp cat schimbi de la :
Placa de baza exclusiv SATA la placa de baza ce contine SATA sau placa de baza exclusiv PATA la placa de baza ce contine PATA o sa fie ok. Asta presupune compatibilitatea fizica.

Cu alte cuvinte daca placa de baza veche si HDD-urile nu sunt antice nu sunt probleme de compatibilitate fizica.

Cat despre compatibilitatea logica nu ar trebui sa fie probleme dupa configurarea dispozitivelor din BIOS / UEFI ( configuratia de boot si selectarea modului legacy/UEFI ). Uneori nu va fi nevoie nici sa umbli la aceste setari, ar trebui sa mearga din prima ( dar nu sti niciodata ).

Sper ca nu te-am derutat mai tare cu raspunsul, dar nu prea exista un mod usor de a spune asta "pe romaneste" fara un raspuns de 200 de randuri care spune care e diferenta intre SATA si PATA, MBR si alte tampenii pe care e posibil sa nu le folosesti pentru ca ar putea sa mearga din prima.

7 răspunsuri:
| Bizon95 a răspuns:

Ai marcat ca, "castigator" un raspuns aproape IMBECIL

ai cel putin, CEL PUTIN 90% sa capeti ecran albastru daca schimbi placa de baza fara sa reinstalezi windows-ul
si din 10% ramasi ai cel putin 9% sanse ca dupa aia sa iti mearga prost si/sau cu erori

pur si simplu windows-ul instalat NU FACE NICI UN FEL DE AUTODETECTIE LA DRIVERELE CRITICE, cum ar fi cele de placa de baza si cele de SATA, iar daca cumva cele mai vechi se potrivesc (aia 9%) atunci or sa mearga prost

iar, ca sa intelegi, driverele de care respectivul de mai sus zice ca ar merge, NU sunt universale, sunt customizate pe componenta respectiva, asta da un plus (CHIAR SERIOS) de viteza, prin utilizarea eficienta a DMA-ului placii de baza si a tutor componentelor care folosesc DMA, asa ca in afara de SATA/PATA (care are o FOARTE DIVERSA PALETA DE MODELE SI CIPSET-URI) mai e si controllerul de memorie de pe placa de baza, catre PCI-uri, etc...

CUM SPUNEAM 90% SANSE DE BSOD!

eu NU am reusit niciodata sa schimb o placa de baza si apoi sa imi mearga windows-ul... SATISFACATOR cel putin! (si am incercat de cateva zeci de ori inainte de a renunta si sa mai "vad daca merge" )

asa ca, mie personal mi se rupe de funda, si alte tampenii, dar sunt alergic rau la prostie angry

| MuCelMic explică (pentru Bizon95):

Ok, ai atunci cum trebuie procedat? schimb placa de baza, conectez HDD-urile, si pornesc PC-ul direct pentru instalare windows? Sau cum? eu windows-urile mi le instalez singur, dar restul ma cam depaseste. orice explicatie este binevenita...

| PainTech a răspuns (pentru Bizon95):

Sunt de acord cu ce ai spus, e nevoie de driverele care trebuie.
Totuși eu nu m-am gândit la folosirea sistemului de operare in continuare, ci ca o reinstalare a sistemului de operare pe una din partițiile vechiului HDD. Este destul de logic că sistemul de operare trebuie instalat ( adevărat, am uitat să precizez, mulțumesc pentru completare ). OP-ul întreabă despre folosirea vechilor mediilor de stocare, nu despre sistemul de operare. Ce am spus în răspuns e că poate folosi vechile HDD-uri fără problemă. Windows-ul e altă treabă.

| PainTech a răspuns (pentru MuCelMic):

Conectezi placa de baza noua la HDD-urile vechi. O idee ar fi sa pornești direct prima dată pentru a verifica dacă conexiunea e făcută corespunzător și că HDD a fost detectat. ( dacă ai avea un alt sistem de operare pe un HDD nou instalat cu noua placă de bază ai putea vedea vechile fișiere de pe HDD vechi, deci HDD-ul e compatibil. Sistemul de operare nu chiar. ) Acum instalezi Windows pe partiția vechiului HDD. Bănuiesc că te descurci.

Totusi sunt destul de pesimist că vei găsi drivere pentru XP dacă placa nouă e... chiar atât de nouă.

Îmi cer scuze pentru răspunsul incomplet de mai sus, nu mi-am dat seama că vrei sa folosești același sistem de operare, mă gândeam că vrei doar să refolosești componentele vechi, eventual fișierele de pe partițiile non-principale. Sistemul de operare vechi nu mai poate fi refolosit fără reinstalare, lucru pe care nu l-am precizat.

| Bizon95 a răspuns (pentru MuCelMic):

Poti sa risti si sa incerci sa faci instalare peste respectivul windows
adica pui hdd-ul pe noua placa de baza, dupa care pornesti cd-ul/stick-ul de instalare (la XP trebuie CD) si apoi instalezi cu "upgrade" si nu "clean"

insa, sa stii ca sincer te inteleg pana in panzele albe, eu am un laptop pe care nu am reinstalat windows 10 de 5 ani, si cam 1 an nu mi-a mers Asphalt 8 (care e o aplicatie de tip tableta din windows store) si care e unul dintre foarte putinele jocuri care imi plac "permanent" (il joc 10 mins pana la 2h cam in fiecare zi)... si TOT nu am avut chef sa reinstalez/reconfigurez tot windows-ul big grin

| MuCelMic explică (pentru Bizon95):

Placa de baza pe langa carticica, mai are si un CD. acestea sunt driverele ce trebuiesc instalate dupa ce reinstalez windowsul?

| Bizon95 a răspuns (pentru MuCelMic):

Da, sau le poti lua de pe net, aduse la zi (CD-ul poate sa aiba luni bune de cand a fost scris, pana ajunge de la producator la tine)