| MariusMarin123 a întrebat:


De curând am achiziționat un receiver Sony STR-DH 590 (8-16ohmi) si 2 boxe de podea Magnat Monitor Supreme 1002 (4-8ohmi) si am avut neplăcuta surpriză ca dupa 20 de minute cu volumul dupa 50 sa intre protecția
Am incercat cu o singura boxă sa vad daca intră protecția iar după o ora cu volumul la 60 receiver-ul era foarte cald dupa am pus o boxa Sony (8-16 ohmi) o ora cu volumul la 70 si nu sa incalzit aproape deloc
Din ce am înțeles ar fi din cauza independentei
Aș putea sa cresc numarul de ohmi al boxelor sau sa il scad al receiver-ulul ca acestia sa fie egali?

Răspuns Câştigător
| Algo098 a răspuns:

E de la impedanta. La receiver nu poti scadea impedanta. Ar trebui practic reconstruit. Cu boxe de impedanta mica lucreaza fortat, e aproape ca un scurtcircuit si puterea se pierde in receiver. Receiverul daca are impedanta ridicata inseamna ca scoate tensiune mare si intensitate mai mica. Daca are impedanta mai mica, scoate tensiune mai mica si intensitate mai mare. Deci el are o "rezistenta interna" mai mare si daca se pun boxe cu impedanta mica, caderea de tensiune si deci si puterea mai mare cad pe rezistenta interna a receiverului, il incalzesc si intra in protectie.
Singura solutie e folosirea unor boxe cu impedanta mai mare, corespunzatoare cu specificatiile receiverului.
Cresterea impedantei boxelor e la fel greu de facut, se schimba difuzoarele sau se rebobineaza, deci nu e o solutie.
O varianta ar fi punerea a 2 boxe in serie si impedanta se dubleaza. M-am uitat si la boxe si am vazut ca au cate 3 difuzoare de bas si un tweeter, si in functie de modul de conectare a difuzoarelor, ar putea exista posibilitatea legarii lor in serie pentru a mari impedanta. Totul depinde de configuratia lor si modificarea trebuie facuta de cineva care se pricepe.

| MariusMarin123 explică (pentru Algo098):

Adică aș putea pune ambele boxele pe un singur canal?

| Algo098 a răspuns (pentru MariusMarin123):

Da, ambele boxe in serie (nu in paralel) pe un canal si impedanta va fi dubla, deci va fi ok. Ar mai trebui sa cumperi inca un rand de boxe la fel ca sa ai si pe celalalt canal daca probezi asa cu 2 in serie pe un canal si merge bine.

| MariusMarin123 explică (pentru Algo098):

Eu momentan nu as mai investi in inca 2 boxe, ar merge cu ele pe un singur canal?

| Algo098 a răspuns (pentru MariusMarin123):

Ar trebui sa mearga bine si receiverul nu se va mai incalzi asa de mult pentru ca fiind in serie se va absorbi un curent mai mic, (curentul trebuie sa treaca printr-o boxa pana ajunge la cealalta). In schimb nu se va mai auzi stereo.
O solutie de viitor - s-ar putea vinde cele 2 boxe si cumpara altele care sa se potriveasca cu receiverul.

| MariusMarin123 explică (pentru Algo098):

Adică se vor auzi la fel, se pierde puterea?

| Algo098 a răspuns (pentru MariusMarin123):

Cred ca se pierde ceva din putere. In primul rand, merge doar un canal, apoi pe acel canal boxele trag mai putin curent, insa sunt 2 boxe si receiverul merge cu randament maxim. Trebuie facuta proba practica.
Alta solutie e sa se foloseasca boxele la fel ca si pana acum, dar cu volumul dat mai incet, ca sa nu se incalzeasca prea tare receiverul.

| MariusMarin123 explică (pentru Algo098):

Mulțumesc, voi încerca să le pun pe un singur canal in serie

7 răspunsuri: