| Romulllus a întrebat:

Aș dorii să vă întreb care este mai bun? Android sau Windows (pentru telefon) Care sunt avantajele și dezavantajele la Android și Wondows.
P.S. LG L9 sau Nokia lumia 625?
Dau fundă, mulțumesc.

Răspuns Câştigător
| wolfman22 a răspuns:

Frate eu spun simplu!
Am un S2 de 2 ani! nu renunt la el nici pentru Iphone nici pe windows!
De ce aş alege eu, un simplu consumator, sistemul de operare Android?

Ce are în plus, aşadar, sistemul de operare Android faţă de altele (iOS-ul de pe iPhone, Symbian-ul de pe Nokia şi Sony Ericsson fiind cea mai importantă competiţie la ora actuală, cel puţin în România)? De ce e un sistem de operare preferat de tot mai multă lume?

1. Libertatea de a alege.

Cel mai important fapt, din punctul meu de vedere, e că am posibilitatea de a alege aparatul pe care vreau să am sistemul de operare. E acelaşi sistem de operare (care se ridică la aşteptările anului 2010!) disponibil pe telefoane pentru toată lumea. De la cele budget (vezi HTC Wildfiresau LG Optimus One), care "se vând pe gratis" la abonament până la cele care costă mai mult de 500 de Euro şi sunt mai puternice decât multe laptopuri (vezi HTC Desire HD sau Samsung Galaxy S).

2. Libertatea de a le personaliza la maxim.

De la skin-uri la widget-uri, Android e regele personalizării. Se pot modifica atât componentele vizuale, cât şi cele funcţionale. Fie că e vorba de felul în care arată sau de viteza procesorului, practic orice este modificabil la Android. Se mulează perfect pe utilizatorul lui, şi nu invers!

3. Uşurinţa în utilizare.

Nu spun că alte sisteme de operare ar fi greoaie (în special iOS pentru care jos pălăria), însă nu am văzut sistem de operare mobil mai uşor de învăţat ca acesta. Prietena-mi (care, fie vorba între noi, nu e la fel de pasionată de gadgeturi şi electronice ca mine) a învăţat să facă tot ce putea face la nici zece minute după ce a pus prima oară mâna pe HTC Magic. Setări, instalări de aplicaţii, widgeturi, totul a fost aproape instantaneu la vârful degetelor ei.

4. Aplicaţii gratuite pentru aproape orice.

Chiar dacă numărul aplicaţiilor Android nu îl ajunge încă pe cel al aplicaţiilor de iPhone, Android câştigă la preţ: foarte multe dintre aplicaţiile din Android Market sunt gratuite. Iar când spun "foarte multe" mă refer la 57%, faţă de 28% pentru iPhone şi 26% pentru Nokia[sursa]. Practic, pentru că orice utilizator cu puţine cunoştinţe de programare poate să-şi creeze şi să îşi posteze aplicaţia pe Android Market (şi va alege să o facă, vezi articolul pe care îl menţionam la început) fără să fie nevoit să-şi vândă o mână, un picior şi sufletul lui Apple pentru asta, şi fără să fie nevoit să aştepte după un proces de aprobare, în momentul acesta există cel puţin o aplicaţie pentru cam orice dorinţă ai avea. Iar dacă sunt mai multe, sigur una va fi gratuită. Fun fact: ştiţi serviciul ăla care-ţi permite să-ţi găseşti iPhone-ul furat, cu doar 99$ pe an? Ei, pentru Android avem cel puţin Prey şi Lookout Mobile Security, ambele gratuite.

| Romulllus explică (pentru wolfman22):

Iti multumesc mult pentru raspunsul tau explicit. Raman la Android.

2 răspunsuri:
| alin101112 a răspuns:

Windows Phone 8, ca sistem de operare, este optimizat pentru smartphone-uri cu ecrane de mari dimensiuni. Cel mai recent iPhone a reusit cu greu sa ajunga la 4 inci, in timp ce terminalele cu Windows Phone, de cele mai multe ori, au o diagonala de 4, 5 inci sau mai mare.
2. Microsoft Office

Am discutat si in trecut faptul ca Microsoft pierde sume de bani semnificative atata timp cat suita Office a companiei nu ajunge intr-o forma sau alta pe iDevice-uri. In acelasti timp insa, un Windows Phone ruleaza Microsoft Office. Puteti fara probleme sa deschideti, creati, editati orice fisier PowerPoint, Excel sau Word. Fisierele le vedeti ca si pe desktop, iar interfata de editare este optimizata pentru mobil intr-un mod foarte eficient. Indiferent cate suite Office sau aplicatii compatibile cu formatele Microsoft gasiti in AppStore-ul celor de la Apple, multi utilizatori si-ar dori sa puna mana pe pachetul original creat in Redmond si nu au nici o sansa.
3. Ecranul principal

Ecranul principal pe iOS este batut in cuie, eventual mai schimbati din cand in cand aranjamentul icoanelor si cam atat. Pe Windows Phone avem o varietate mare de teme de culori diferite pe care le putem schimba cu usurinta. O alta trasatura ce tine de personalizarea experientei de utilizare care lipseste pe iPhone este data de posibilitatea redimensionarii icoanelor in functie de importanta lor.
4. Continut dinamic

Pe Windows Phone avem Live Tile-uri. Avem Widget-uri cu continut care se modifica in timp real pe care le putem redimensiona dupa preferintele personale. Astfel, putem vedea update-uri in timp real ce tin de Facebook de pe Live Tile-ul aferent aplicatiei. Tot pe ecranul principal putem vedea informatii despre vreme in spatele unei icoane al carei continut se schimba relativ la situatia atmosferica de afara. Singurul lucru dinamic pe iPhone este ca puteti vedea cate notificari are fiecare aplicatie printr-un numar foarte mic agatat in coltul fiecarei icoane. In cazul WP8, dezvoltatorii stabilesc tipul de continut care se perinda printr-un Tile.5. Cablul de incarcare

Orice terminal cu Windows Phone, indiferent cat este de nou sau de vechi foloseste un cablu microUSB pentru transfer de date si incarcare. Daca pierdeti acel cablu si vreti sa va cumparati altul costa cinci sau zece lei. iPhone-urile folosesc cabluri personalizate care costa intre opt zeci si o suta de lei. In plus, cablul de iPhone il folositi doar la iDevice-uri, pe cand un cablu care a venit cu un smartphone Lumia este potrivit in foarte multe situatii. Indarjirea celor de la Apple de a apela la port proprietar gen Lightning este neplacuta si atunci cand sunteti la munca si v-ati uitat cablul de incarcare acasa. Din pacate, posibilitatea ca cineva sa aiba un astfel de cablu este foarte mica.
6. Portofelul virtual

Orice terminal cu WP8 include o aplicatie Wallet a carei functionalitate include managementul cartilor de credit, a conturilor bancare si diverselor cupoane de reduceri. In Statele Unite deja puteti folosi respectivul,, portofel" pentru a face achizitii atat online, in magazine virtuale, cat si in magazine obisnuite. Cu cat vor fi mai multi operatori de telefonie implicati in aceasta initiativa veti putea sa va platiti mult mai usor factura sau sa faceti achizitii de aplicatii care sa apara pe urmatoarea factura la telefon. Pe iPhone exista Passbook, un centralizator de cupoane de reduceri a carui functionalitatea este apropiata de zero in afara SUA.
7. NFC

Cu toate ca au existat promisiuni cum ca urmatorul iPhone va include functionalitate NFC (Near Field Communication), acest lucru nu s-a intamplat. Intre timp, cele mai multe smartphone-uri cu Windows Phone 8 includ un cip NFC care va permite sa faceti transfer de informatii printr-un simplu tap intre doua telefoane, fara parole sau alte proceduri complicate de imperechere.
8. Incarcarea Wireless

Samsung a castigat deja numerosi adepti prin integrarea in ultimele doua terminale din seria Galaxy S a unui modul de incarcare fara fir. Acelasi lucru este valabil si pe Windows Phone in cazul mai multor terminale de la Nokia si HTC. Nu va trebuie decat un pad pe care sa-l tineti pe birou si bateria smartphone-ului se va incarca fara probleme atata timp cat telefonul sta intr-un loc. Din pacate, aceasta notiune de,, fara cabluri" se pare ca nu este sinonima cu filozofia de produs pe care o au cei de la Apple cand vine vorba de iPhone.
9. Joaca de copii

Kids Corner este o sectiune speciala de pe un terminal cu Windows Phone prin care puteti limita semnificativ activitatile pe care un copil le intreprinde pe terminalul vostru. Astfel, restul sistemului de operare este in siguranta si nu trebuie sa stati stresat ca din greseala fiul sau fiica initiaza un apel, raspunde la un mail sau scrie un SMS. Practic, va puteti vedea de treaba cat timp cineva se joaca pe smartphone-ul din dotare. Pe iPhone nu numai ca nu exista o functionalitate similara, este imposibil sa va securizati anumite tipuri de date sau aplicatii cu un cod sau o parola. Din acest motiv niciodata nu va puteti relaxa atunci cand un copil sau chiar si un prieten va ia telefonul zece minute.