| Thunder182 a întrebat:

Salut TPU! Am un Lenovo Legion Y530 cu placa video Nvidia GTX 1050 si 8GB de ram, Windows 10 cu 64 bits si am observat ca din cei 8. 00GB de RAM, 7. 88 sunt utilization, iar acest lucru se simte in modul de functionare al laptop-ului.
Imi poate explicate cineva cum trebuie sa procedez pentru a mai elibera memorie?
Dau funda.

Răspuns Câştigător
| psyclepath a răspuns:

Nu am jucat niciodată jocul asta și nu știu care sunt resursele pe care le consuma in mod normal, dar sincer nu mi se pare mult sa ocupe el singur 4-5 GB RAM.
Când îmi emit unele rapoarte pe o interfață web la munca, doar o singură fereastră de Chrome poate sa folosească 12-14gb ram. Am testat faza asta de mai multe ori deci chiar nu mi se pare mult că un joc, mai ales unul online sa folosească resursele astea. Cu fiecare update, jocurile online introduc riscul de a genera și probleme nu doar optimizări. Încearcă să readuci placa video la setările de dinainte și vezi ce se întâmplă.

6 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

1) ce procesor are?
2) mai ai suficient spatiu liber pe partitia C:?
3) ar ajuta sa postezi un printscr din Task Manager - Performance, fara programe pornite, si apoi cu cateva programe pornite (Steam cu un joc deschis si in bara, un browser cu YouTube si alte cateva tab-uri deschise)
4) are SSD?
5) daca INTR-ADEVAR ai tot RAM-ul incarcat, e imposibil sa nu fie si procesorul folosit spre maxim (ai verificat?), si s-ar putea sa ai un miner ascuns pe undeva.
Reinstall Windows pe curat (metoda clasica, NU cu Reset this PC), sau fa-ti de lucru cu Avast, Malwarebytes, din astea.


Daca ai HDD, ai putea incerca sa renunti la memoria virtuala, sa vezi daca se imbunatateste ceva:

cauti in caseta de cautare "adjust performance" si deschizi Adjust the performace and appearance of Windows - mergi in tabul Advanced - Change -
caseta de selectie din stanga sus trebuie sa fie debifata - selectezi partitia C - alegi "No paging file" - SET

Daca are SSD, lasa cum e.

PS: RAM-ul folosit e indicat direct sub pictograma din stanga in tab-ul Performace din Task Manager,
de exemplu la mine e 4.3/15.9 (am 16GB in total)

| psyclepath a răspuns:

Nu cumva tu te uiți în proprietățile PC-ului acolo unde îți scrie și numele PC-ului și specificațiile?
Pentru că dacă acolo te uiți, sa ai 8 GB RAM și 7.88 USABLE, e perfect normal. înseamnă că din cei 8 7.88 sunt utilizabili, nu utilizati.
Load-ul pe RAM îl verifici foarte simplu din task manager (Ctrl+shift+esc). Acolo îți arată în timp real toate aplicațiile care rulează și ce resurse folosește fiecare (procesor, RAM, stocare, gpu). Poți sorta dând click pe capul de tabel după fiecare valoare și în felul ăsta poți vedea ce aplicații folosesc cel mai mult ram.

Dacă ai constant 7.88 used și nu rulezi aplicații mai serioase atunci clar e o problema și decât sa stai ore sa faci debugging, mai bine reinstalezi sistemul de operare de la 0. Dacă ai ssd, (și dacă nu ai, ar trebui neapărat să faci upgrade-ul), durează în jur de jumătate de oră. Dar să-ți faci back-up înainte la chestiile importante.

| Thunder182 explică (pentru psyclepath):

Este vorba de jocul World of Tanks. Il joc pe laptop ul asta de aproape un an si n am avut probleme...pana acum 3 zile cand am intrat in aplicatia Nvidia GeForce Experience si am ales ca aplicatia asta sa imi optimizeze jocurile. Normal, ma gandeam ca altfel le fac sa mearga si mai bine, dar mi-a modificat setarile incat acum jocul imi merge cu lag.
Am momente in care am ping-ul la 90-100 si mi se blocheaza jocul. Ma scoate din meciul si imi spune memorie insuficienta.

| Thunder182 explică (pentru psyclepath):

Cand nu joc nimic, in managerul de activitati imi arata la memorie ca e utilizata sub jumatate din maxim (undeva la 3.5GB din 7.90 GB) iar cand intru in joc, imi creste intre 6, 3GB si 6, 7GB si nu cred ca e normal.

| Thunder182 explică (pentru psyclepath):

Bun, cum fax asta?

| psyclepath a răspuns (pentru Thunder182):

No idea mate, stațiile mele de lucru au softuri diferite, nu au nimic în comun cu cele de gaming. Dar sunt convins că găsești pe google. Sau și mai bine pe YouTube să poți și vedea ce trebuie făcut. Caută ceva de genul revert Nvidia graphics settings to default values. Sau undo recent changes in Nvidia graphics settings. Poate găsești ceva. Spor.