| pyco a întrebat:

Salutare!
Cum imi aleg placa video pentru calculator?
Adica, in functie de ce se alrge o placa video, pentru a fi compatibila cu restul componentelor?
Vreau sa merg sa-mi cumpar o placa video de 1 Gb si vreau sa fiu sigura ca va fi compatibila cu pc-ul.
Acum am placa video incorporata si nu merge prea bine.
*** Cel mai folositor raspuns primeste funda! (daca puteti sa-mi aratati si cateva placi video)

Răspuns Câştigător
neluL
| neluL a răspuns:

Si ca sa intelegi in adevaratul sens al cuvantului ->
LA O PLACA VIDEO TE UITI:
- la versiune - DDR, DDR2, DDR3, DDR5 - cu cat este mai noua cu atat mai bine! DDR5 (Graphics Double Data Rate, version 5)este cea mai noua versiune
- la memorie (cat mai mare) - 1, 2, 3, 4 GB de memorie
- la BUS - numarul de biti (cat mai mare) - Notiunea BUS se refera la traseul intre procesor si memorie. Largimea acestui BUS ne spune cati biti pot circula intr-un sens in acelasi timp (cate trasee fizice de date sunt intre memorie si procesor).
La un BUS de 64 biti circula simultan cate 64 biti, iar cu cat BUS-ul este mai mare (128 sau 256 biti) trec mai multi biti simultan. Din punct de vedere al constructiei, este normal ca o placa care are busul de 256 biti sa fie mai scumpa decat una cu bus de 64 biti pentru ca are mai multe trasee fizice intre memorie si procesor.Astfel o placa video cu 2GB bus 128biti este mai lenta decat acceasi placa video cu 1GB bus 256 biti.
- tehnologia de fabricatie - 28 nm este cea mai noua, cea mai mica pana in prezent si cu cel mai mic consum de energie.
- frecventa procesor(MHz)sau numarul de impulsuri de tact - cu cat este mai mare, cu atat mai bine.La un impuls de tact trec o singura data bitii dintr-o parte in alta (64 biti pe un bus de 64, 128 biti pe un bus de 128 sau 256biti pe un bus de 256). Acest impuls de tact se masoara in MHz (milioane de cicluri de tact pe secunda).

Referitor la cifre ->Uite cum sta treaba in placile grafice, prima cifra reprezinta numarul de serie sau modelul de placa video, in cazul nostru avem seria 6 si seria 7 la aceste doua placi video dar aceasta cifra nu reflecta performanta placilor. In principiu nu te gandi ca seria 7 este mai buna decat seria 6 dar este mai noua ca model. Acum despre celelalte cifre de dupa 6 si 7 si anume 10 - 20 - 30...reflecta performanta placilor video dupa cum urmeaza
10-20 - placi video slabe
30-40 - low-end
50 - entry-level
60 - medii
70-80 - high end
90 - cele mai performante - The Best!
Bineinteles ca in calcul se ia si numarul de BITI cat si modelul DDR 2-3-5, memoria.

17 răspunsuri:
neluL
| neluL a răspuns:

Ce sistem ai?
-placa de baza
-procesor
-rami
-sursa
-monitor
Apoi de cati bani dispui pentru acest upgrade? Poate iti fac o recomandare!

(foloseste functia -> Raspunde din dreptul raspunsului. Vezi foto: http://i.imgur.com/N3Prx.jpg )

| pyco explică (pentru neluL):

-placa de baza: Foxconn Motherboard K8M890-8237A;

-procesor:AMD Athlon 64 x2 4200+;

-rami: DDR2, 1024 MBytes, Kingston;

-sursa: ATX 400W;

-monitor: Benq G900WA Lcd;
*** Am in jur de 150 ron.

| neluL a răspuns (pentru pyco):

La 150 de lei nu am ce sa-ti recomand! E mai buna placa video integrata. Nu pot sa-mi bat joc de banii tai asa ca iti recomand MINIM asta Sapphire Radeon HD6670 Lite Retail | 1024 MB GDDR5 128 bit | http://www.likeit.ro/placi-video/sapphire/11192-22-20g/
Bafta!

| pyco explică (pentru neluL):

Asta este compatibila?

| neluL a răspuns (pentru pyco):

Normal big grin Altfel nu o recomandam!

| pyco explică (pentru neluL):

Http://www.emag.ro/......0-si-200/c - astea nu`s compatibile?

| neluL a răspuns (pentru pyco):

Sunt si alea dar... DDR3 cand suntem in era lui DDR5! Daca vrei un DDR3 cauta unul pe 256 BIT care oricum e mai scump decat recomandarea mea si nu prea le gasesti. Exemplu e asta http://www.pcgarage.ro/placi-video/sapphire/radeon-hd4850-1gb-ddr3-256-bit/ Sunt prea lente si ma repet, e mai buna placa video integrata decat placile de mai sus.Adica nu poti sa dai 200 lei pe o placa video dedicata cand oricum ai una integrata si nu iti aduce nici un plus de performanta!

| pyco explică (pentru neluL):

Deci nu conteaza ce DDR este, toate se potrivesc?

| neluL a răspuns (pentru pyco):

Conteaza DDR pentru performanta! DDR5 sunt cele mai noi si au viteza mare. Slotul de la placa video trebuie sa fie PCI-E nu conteaza daca e 1.0 sau 2.0, se potrivesc. Acum nu am inteles, totusi ai ceva cu recomandarea mea? E cea mai ieftina placa cu DDR5 e cea mai buna solutie in care nu arunci banii pe fereastra! La o placa video conteaza multe : DDR, memorie, numarul de biti, numarul de dupa serie ->toate astea reflecta performanta ei!

| pyco explică (pentru neluL):

Eu stiu ca, de placa de baza depinde ce rami iti trebuie, daca placa de baza este pentru DDR2, nu-ti poti punde DDR3, chiar daca sunt mai noi si mai ieftini... asa credeam ca este si cu placa video, dar acum am inteles. Nu vreau o placa video excelenta pentru ca nu am nevoie de una si nici nu ma tine bugetul. Vreau una buna si nu foarte scumpa pentru ca asta integrata lasa de dorit.
Multumesc anticipat! big grin

| neluL a răspuns (pentru pyco):

Cu placere! wave bye, bye

| buzucan a răspuns:

Eu zic ca trebuie sa citesti articolul acesta: http://configpc.info/sfaturi-de-achizitie-pentru-placa-video.html vei gasi multe lucruri interesante despre placi video, practic, iti vei raspunde singur la intrebari.

| buzucan a răspuns:

Da, dar ca sa stii ce slot este iti trebuie ceva experienta, iar daca este una mai puternica, iti trebuie si sursa ok. De exemplu aici: https://computere.net/placa-video-sfaturi-de-achizitie/ iti arata pasii detaliati si eventualele probleme pe care le poti avea daca nu alegi o placa ok. Este de gandit... zic eu.

| Nickname1890 a răspuns:

In primul rand iti stabilesti bugetul, apoi vezi cam ce placi video se incadreaza in bugetul respectiv. Apoi le iei (in general pe cele mai scumpe) si cauti pe net cat mai multe reviewuri despre ele. Te gandesti la ce jocuri ai vrea sa te joci apoi cauti pe net cum se descurca placile respective in acel joc cate FPS scot la diverse rezolutii.
Citesti pareri de pe diverse siteuri
comparatii intre modele asemanatoare apoi faci alegarea. Mie mi-a luat aproximativ 1 saptamana sa ma hotarasc la o placa video, si am facut o alegere buna. Acum urmeaza sa fac din nou update.

| gogυ a răspuns:

In functie de ce sloturi ai pe placa de baza.Vezi ce placa de baza ai, cauti specificatiile ei pe internet, vezi ce tip de slot are pentru placa video, pci-E(vezi ca sunt mai multe tipuri) sau AGP si cauti http://www.shopmania.ro/placi-video

| Lavinia4you a răspuns:

Buna pyco, mai jos ai un articol care te va ajuta sa iti alegi o placa video asa cum iti doresti, http://www.cumpar.net/recomandare-placa-video-gaming-ieftina/

| CBits a răspuns:

Placa video este combatibila cu orice placa de baza care are slot pentru eahappy