anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salutare, in vederea prelungirii duratei de viata a GPU-ului, care dintre cele 2 variante de mai jos este ideala:
1. shut down la PC (de 2, 3 ori pe zi)
2. PC tinut in sleep mode ( cu 1, 2 shut down-uri pe saptamana)

Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| AwGenetix a răspuns:

Depinde de producator. ca sa-ti faci o idee, momentul la care trebuie schimbat pasta, este ca la verificare, nu mai e fluida. gen pasta de dinti cand incepe sa se usuce. schimbarea pastei, trebuie facuta alaturi de alcool izopropilic, pentru ca trebuie curatata bine vechea pasta. trebuie redat luciu perfect si al CPU/GPU si al radiatorului.

In orice caz. Nu sunt expert in GPU. Sunt electronist, si iti pot spune ca nu e decat un amarat de microprocesor, care se comporta ca restul de o tona cu care umblu eu zilnic. Caldura este dusmanul tuturor componentelor, alaturi de supra-tensiuni. Uneori o diferenta de 0.2V poate face diferenta intre mort/viu.

13 răspunsuri:
| Mandeliu a răspuns:

Salut!

Indiferent ca il tii in Sleep Mode sau ii dai direct shutdown, placa video nu o sa functioneze in timpul in care este inchis. Singura diferenta este ca o mica cantitate de electricitate este inca furnizata memoriei RAM, deoarece este o memorie volatila care atunci cand nu este suplinita cu electricitate, pierde toate datele stocate. Insa, restul sistemului se opreste, inclusiv placa video, si nu este afectata cu nimic daca pui calculatorul in Sleep sau ii dai Shut Down, e tot aia pentru ea.

Succes!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Mandeliu):

OK. Credeam ca si placa video pastreaza o minima cantitate de curent cand PC-ul e trecut pe Sleep (aia fiind si logica dupa care am adresat intrebarea, credeam ca astfel, trecand o minima cantitate de curent prin ea, ii va prelungi durata de viata datorita faptului ca ar fi luat - saptamanal - un numar mai mic de socuri electrice pornire-oprire, fata de clasicul shutdown de 1, 2, 3 ori pe zi).

Multumesc pentru raspuns!

| GPA a răspuns:

La plăci video, durata de viață a procesorului grafic nu ține cont de repausul sistemului, ține cont de sarcinile motorului grafic pe care acesta trebuie să-l randeze, de modul de gestionare a sistemului de operare în aplicații 3D. Dacă am supune în mod constant procesorul grafic al plăcii video la un stress test(un test care utilizează întreaga capacitate sau, mai bine spus, toate resursele hardware, vorbim strict de partea de grafică-GPU) pe o perioadă îndelungată, în timp, se vor crea bule de aer, pasta termică care acoperă procesorul de heatsink(de cooler) se va răspândi, se va împrăștia, iar cu timpul răcirea va deveni ineficientă, temperatura va continua să crească până la un anumit punct! Chiar și-n aceste situații critice, dacă senzorul de temperatura al plăcii video este setat la un anumit prag (de exemplu 100°C), placa video în mod automat se va dezactiva, își va dezactiva driverul și va deveni inactivă. Plăcile video din generația actuală, cele pe interfață PCI-E sunt aproape imposibil de deteriorat, deoarece vor dezactiva driverul!
Nici n-ar trebui să iei în calcul durata de viață, valoarea este infimă pentru o placă video.

Ceea ce ți-ar putea deteriora cu adevărat placa video în cazul în care nu folosești niciun tip de răcire, este overclock-ul.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru GPA):

Deci, eu din 2011 am avut 4 placi video:
Sapphire HD 5770 (1GB)
Sapphire HD 7850 (2GB)
Sapphire R7 260x (2GB)

Una n-o mai stiu, ca m-am saturat la cate am schimbat. Ideea este ca, toate, absolut toate placile video au fost monitorizate zilnic cu multiple programe de monitorizare a senzorilor. Toate placile video scoteau valori in idle de 30-38 grade, iar in full-load, niciuna nu trecea de 55-65 de grade, in conditiile in care carcasa are un airflow foarte bun, este curatata de praf periodic iar vent-urile placilor video le verific constant. Sursa pe care am folosit-o e un Enermax NAXN de 450 watti reali, cu dublu +12V, protectii, certificari s-a.m.d., deci nu o petarda. Toate placile au dat acelasi semn de cedare, dupa 2, 2.6 ani venea o zi cand primeam primul B.S.O.D., ca mai apoi, in urmatoarea zi, sa primesc artefacte grafice iar de acolo pana la defectarea lor completa nu era mai mult de cateva ore.

Totusi, eu nu vad logica. De ce mi s-au stricat 4 placi video in conditiile in care usage-ul era unul ridicat, dar care se regseste intr-o anumita norma de utilizare ok?
Tot ce am patit eu, se bate cap in cap cu ce ai scris tu. Eu nu am gasit o solutie pentru problema mea.

| GPA a răspuns (pentru anonim_4396):

De înflorit toți le înflorim, n-am avut în viața mea probleme cu nicio placă video. Nici când făceam OC pe edițiile Strix sau pe EVGA / Palit / MSI n-am avut probleme.
Este absurd, nu s-au ars, mă îndoiesc că s-a bușit vreuna.

Există TDP, doar dacă dezactivezi TDP-ul bușești placa video ( nu mai există protecție și nici limită).

Deși ai spus c-ai avut 4 plăci Sapphire tu ai enumerat doar 3 dintre ele în ambele posturi.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru GPA):

"Una n-o mai stiu, ca m-am saturat la cate am schimbat.". Este mentionat la inceputul raspunsului. Ideea e ca eu am cheltuit bani pe 4 placi video, toate stricandu-se in aceeasi maniera, la acelasi interval de timp. Pe o sursa care, la vremea aia si pana astazi in segmentul asta de placi video, e arhipotenta. Totusi, de ce? Na, acum tu ai alegerea sa nu crezi ce zic, nu e nicio problema, ignori post-ul si asta e, dar eu am ajuns sa postez pe TPU pentru ca, cu oricine discutam, om care se pricepe in domeniu, nu putea sa-mi dea un raspuns clar.

Poate nici eu n-as crede daca as fi avut 4 placi video prin PC - schimbate pentru UPGRADE, nu pentru ca s-au defectat... Poate. Dar nu e cazul. Ce conteaza a4-a? Ideea e ca si aia s-a pus pe OLX la cativa zeci de lei ca sa scot ceva bani de pe ea. O sa caut facturile de achizitie de la fiecare si ti le trimit pe Facebook, daca intr-adevar reala dilema aici e faptul ca problema mea pare necredibila.

Ca sa exclud alti "consumatori", PC-ul mai continea: i3 Ivy Bridge, 8GB RAM DDR3 @ 1600, WD 1TB si un DVD-RW.

| sayWhaaat a răspuns:

E irelevant, in cele mai multe cazuri placa video se cumpara pentru jocuri, prin urmare prelungirea duratei de viata a unei placi video e absolut inutila, deoarece placa video trebuie inlocuita oricum la maxim 3-4 ani, cu mult inainte sa se deterioreze "fizic".

Hai sa o punem altfel, o saptamana are 168 de ore, daca tii PC-ul deschis 160 de ore din astea 168, in fiecare saptamana, timp de 4 ani, PC-ul nu resimte cam nimic ca performante, atat timp cat il cureti de praf la 1-2 luni, si ai grija sa aplici pasta pe procesor.

Placa video o schimbi pentru ca e depasita, nu pentru ca se strica fizic.

| Zaygon a răspuns:

M-am uitat peste toate raspunsurile tale si placile alea video pe care le-ai avut nu erau cine stie ce, mai mult de 2-3 ani chiar nu le dau speranta de viata.
Iar sursa de 450W mi se pare mica cu toate certificarile pe care le enumeri tu.

Si ca sa iti raspund la intrebarea de sus: sleep-ul nu mai e sleep iar shutdown e un fel de sleep, mai ales de la win 10 1909. In loc de sleep mai bine hibernate.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Zaygon):

Nu le enumar eu, ci producatorul. Sursa era una arhipotenta pentru ceea ce aveam eu nevoie. De ce ti se pare mica? Specifica mai exact unde, dintr-un sistem: i3 Ivy Bridge, 8GB RAM, 1 HDD si, spre exemplu, o Sapphire HD 5770, vei avea nevoie de o sursa mai mare de 450 wati? Si dupa ce calcule ai ajuns la concluzia ca e prea mica?

Multumesc pentru raspuns!

| Zaygon a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu am facut un calcul aici: https://www.bequiet.com/en/psucalculator

Nu ai spus si ce placa de baza ai si daca ai coolere, luminite etc prin el.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Zaygon):

O Gigabyte, de vreo 300 RON, fara luminite si alte vrajeli inutile. Am facut si eu teste de consum total pe multiple siteuri, de aia intrebam de unde pana unde o sursa de 450W, potenta, n-ar fi suficienta... In fine. Ramane closed topic, posibil sa ai dreptate si acele placi video sa aiba un lifespan de 2, 3 ani in conditii normale de uz. Mie mi se pare absurd, dar ma rog. O fi...

| AwGenetix a răspuns:

Racire buna, cu schimbarea pastei la intervale corecte, curatare praf, etc.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru AwGenetix):

La ce interval recomanzi schimbarea pastei?