| Afrasinei_Niculae_Vily_1981 a întrebat:

Salutări. Mi-am cumpărat recent aceasta placa de baza : https://www.pcgarage.ro/placi-de-baza/asrock/z490-pro4/. Am o întrebare pentru cei mai pricepuți decât mine: in partea de sus a plăcii exista doua mufe de alimentare a procesorului. Una cu 8 pini și una cu 4 pini. Sursa mea este de 850+ gold, un corsair nu mai știu cum, însă din cauza plăcii video (rtx 3090) care are 3 alimentari suplimentare a câte 8 pini, nu mai am nici o mufa de alimentare suplimentara de 4 pini și am alimentat procesorul doar cu mufa de 8 pini pe care o mai aveam libera. Este ok? Sau trebuie neapărat să o alimentez și pe cea cu 4 pini? Nu mai știu unde, însă am citit că ar fi ok așa, sa alimentez doar una din cele doua mufe, ori pe cea cu 8 pini, ori pe cea cu 4 pini. Placa și calculatorul per total funcționează normal, dar mă gândesc să nu fie vreo problema in performantele procesorului pe care, neavandu-l până acum, deoarece l-am cumpărat odată cu placa de baza, nu știu dacă funcționează la adevărata lui putere sau e gâtuit de lipsa de curent. Nu am avut bsod-uri, joc jocuri noi gen Red Dead Redemption 2, care consuma multă putere și totul funcționează normal, aparent. Deci întrebarea mea este : e necesar să alimentez și mufa cu 4 pini sau e ok așa?

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Din cate stiu eu, doar cea de 8 pini trebuie alimentata.
Mufa de 4 pini se afla acolo pentru cazul in care folosesti procesoare mai slabe, cu TDP mai mic.
Si bineinteles, cand impreuna cu aceste procesoare, folosesti o sursa ce are acea alimentare cu doar 4 pini.

Vezi ca alimentarea PCIex pentru placa video nu are nimic in comun cu alimentarea procesorului,... Trebuie un cablu dedicat pentru acea alimentare de 4 pini pentru procesor. (sau 4+4)

Alimentarile PCIex pentru placile video au fie 6, fie 8 pini.

| Afrasinei_Niculae_Vily_1981 explică (pentru NLS):

Da. 3 x 8 pini la placa video, insa alimentarea procesorului de care spuneam, e exact la fel cu una dintre cele 3 x 8 pe care le am la placa video. Oricum ideea este ca nu am nevoie neaparat de acea mufa cu 4 pini, deoarece am alimetat deja 10900k-ul cu cea de 8 pini. ma gandisem la asta dar nu eram sigur. multumesc pentru raspuns.

| NLS a răspuns (pentru Afrasinei_Niculae_Vily_1981):

Cum spuneam, nu sunt deloc la fel, doar aparent.
Pana si forma camasilor pinilor e diferita, sau ar trebui sa fie.
Citeste aici:

https://superuser.com/......connectors

| Afrasinei_Niculae_Vily_1981 explică (pentru NLS):

Am inteles. Stiu la ce te referi. Adica mufa de alimetare cu 8 pini pentru procesor, nu ar intra la una dintre mufele de alimentare auxiliare(suplimentare) ale placii video.

3 răspunsuri: